CCR amână din nou o decizie asupra recunoaşterii căsătoriilor gay

0
50

gayJudecătorii Curţii Constituţionale au amânat pentru data de 29 noiembrie o decizie privind excepţia de neconstituţionalitate prin care un cuplu gay căsătorit în Belgia cere recunoaşterea acestei căsătorii şi în România, au precizat joi pentru MEDIAFAX surse din CCR.

Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu, a explicat joi că decizia privind recunoaşterea căsătoriilor gay în România s-a amânat după ce părţile în dosar au cerut Curţii să ceară un punct de vedere de la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ). ”A trebuit să amânăm pentru că părţile au pus o cerere prin care să solicităm noi Curţii Europene de Justiţie câteva întrebări preliminare cu privire la poziţia lor faţă de aceste aspecte. De asemenea, şi acum unele părţi au depus memorii suplimentare, ba chiar au şi cerut să analizăm mai cu atenţie situaţia”, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

El a mai precizat că pe 29 noiembrie CCR va decide dacă va adresa întrebări preliminare către Curtea Europeană de Justiţie, precum şi conţinutul respectivelor întrebări. În cazul în care se va solicita un punct de vedere de la CEJ, decizia Curţii Constituţionale în această speţă va fi amânată până când va veni răspunsul. Excepţia de neconstituţionalitate a fost dezbătută prima dată pe 20 iulie la Curtea Constituţională, argumentele principale invocate de cei care au ridicat excepţia fiind recunoaşterea dreptului fundamental la viaţa privată. Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a pledat atunci în favoarea recunoaşterii căsătoriei.

Autorii excepţiei de neconstituţionalitate au contestat articolul 277, alin. (2) şi alin. (4) din Codul Civil, care se referă la interzicerea recunoaşterii pe teritoriul României a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex încheiate în afara graniţelor, respectiv la libera circulaţie în cadrul Uniunii Europene.