Elevii premiaţi internaţionali vor fi recompensaţi

0
572

Astăzi, la ora 15.00, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj va avea loc festivitatea de premiere a elevilor „olimpici”, cei care au dus faima învăţământului românesc departe de graniţe. Este vorba despre patru adolescenţi – trei de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” şi unul de la Colegiul Naţional „Carol I” – care au luat „în joacă” ştiinţele şi au obţinut premii internaţionale. Mai mult, pentru aceşti copii se pregăteşte şi o altfel de recompensă, materială, apropiată de realitate, proiectul fiind intrat în dezbatere publică.

Nicoleta Liţoiu

Avem mulţi elevi care duc învăţământul românesc, în general, şi pe cel doljean, în special, pe primele locuri ale unui clasament ad-hoc al educaţiei. Patru dintre ei vor fi premiaţi, astăzi, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. „Sunt copii care merită aceste recompense materiale. Dan Mircea Mirea, de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, va fi dublu premiat, pentru medaliile obţinute la Olimpiada Internaţională de Biologie şi la Lingvistică, suma fiind de 5.300 de lei, pentru una dintre diplome, şi 5.000 de lei pentru cea de-a doua, prin contribuţia Consiliului Judeţean Dolj, căruia îi mulţumim, instituţia alocând, în total, 15.000 de lei. De asemenea, vor fi recompensaţi  Denis Mită (medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe), Teodora Şerbana (locul al III-lea la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe), ambii de la „Fraţii Buzeşti”, şi Izabela Tiberiade(menţiune la Olimpiada Internaţională de Limbă şi Creaţie Literară în Limba Romani)”, a declarat prof. Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt al  Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Suma alocată de C.J. Dolj este defalcată astfel: pe lângă banii pentru lui Dan Mirea, C.J. Dolj a acordat peste 2.000 de lei lui Denis Mită, aproape 1.600 de lei Teodorei Şerbana şi 1.400 de lei Izabelei Tiberiade.

Un proiect pentru învăţământ

Pentru aceşti copii, care aduc performanţe învăţământului românesc, se pregătesc recompense pe măsura efortului depus, iar cadrele didactice şi şcolile fac parte şi ele din proiectul aflat, deja, în dezbatere publică. „Este vorba despre un program care vrea să stimuleze performanţa înaltă în învăţământul preuniversitar. Cuantumurile vor creşte atât pentru elevi, cât şi pentru profesori şi unităţile şcolare”, a mai precizat Nicoleta Liţoiu. Conform celor prevăzute în proiect, la etapele naţionale ale concursurilor şcolare sumele alocate de MECS sunt cuprinse între 65 de lei (menţiune) şi 150 de lei (premiul I), iar la cele internaţionale medalia de aur, cu punctaj maxim, ar trebui să fie remunerată cu 12.550 de lei, pentru locul al IV-lea urmând să fie acordaţi 4.065 de lei. De asemenea, pentru profesorul care a pregătit grupul de elevi se acordă un stimulent egal cu cel obţinut de echipă, iar dacă sunt mai multe cadre didactice, suma se împarte în mod egal. Şcolile unde sunt înscrişi copiii vor fi şi ele premiate, numai că sumele vor avea destinaţie strictă pentru dotări.