Investitorii străini au luat pulsul Craiovei

0
357

Sala Mare a Consiliului Judeţean Dolj a găzduit, ieri, întâlnirea de lucru “Platforma industrială a Craiovei – oportunităţi de dezvoltare”, eveniment la au fost prezentate oportunităţi de afaceri în municipiul Craiova şi în judeţul Dolj. La întâlnirea organizată de preşedintele PSD Victor Ponta, vicepreşedintele PSD şi preşedintele organizaţiei judeţene a PSD Dolj, Ion Prioteasa, şi senatorul de Dolj Lia Olguţa Vasilescu, au fost prezenţi atât reprezentanţi ai unor companii din Marea Britanie, precum şi din Bănie. De asemenea, oamenii de afaceri englezi au vizitat mai multe societăţi comerciale din Craiova.

Preşedintele PSD, deputatul Victor Ponta, a explicat, ieri, că taxa pe valoare adăugată trebuie stabilită sub nivelul actual de 24 la sută, iar în bugetul de stat pe 2012, precum şi în programarea multianuală 2012-2016, trebuie prevăzut un „sistem de contribuţii sociale mai mic decât cel prezent”. Ponta a apreciat că orice investitor străin care creează locuri de muncă aici devine prieten al României. “Oricine creează un loc de muncă şi plăteşte un salariu este un prieten al României şi prieten al oricărui politician. Nu poţi face politică dacă oamenii pe care vrei să-i conduci trăiesc în fiecare zi cu gândul că nu mai au un loc de muncă, nu-şi pot găsi un loc de muncă sau că nu vor fi suficienţi cei care muncesc pentru a contribui la fondul de pensii, de asigurări sociale. România şi Oltenia, în mod special, nu şi-au pierdut orice speranţă pentru un viitor economic mai bun decât cel actual, oferă o mulţime de oportunităţi, fie că este vorba de zona productivă, de energie, de servicii, de transporturi. Este important cât de inteligenţi suntem noi de a folosi aceste oportunităţi şi cum reuşim să-i sprijinim pe cei din zona privată, care vin cu propriii bani şi cu experienţă pentru a crea locuri de muncă. Cred că este obligatorie scăderea preţului şi a costului muncii în România. Altfel, nu suntem competitivi şi este foarte greu cu un nivel al contribuţiilor sociale şi al taxării muncii să fim cu adevărat interesanţi”, a declarat preşedintele PSD, Victor Ponta.

“A venit şi timpul judeţului Dolj”

La rândul său, vicepreşedintele PSD şi preşedintele organizaţiei judeţene a PSD Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat că municipiul Craiova şi judeţul Dolj pot reprezenta o zonă de interes pentru investitorii străini şi români, regiunea Olteniei fiind o alternativă pentru zonele „saturate de investiţii” din România. “De ce să veniţi în judeţul Dolj? Pentru că toată lumea care a vrut să facă o investiţie în România s-a oprit la Bucureşti, Ploieşti, la Piteşti sau, dacă au venit prin Vestul României, s-au oprit la Arad şi Timişoara. Aceste zone sunt saturate de investiţii, iar eu cred că a venit şi timpul nostru, al judeţului Dolj. Consiliul Judeţean Dolj este proprietar al Aeroportului din Craiova şi a peste 150 de hectare de teren în jurul Aeroportului pe care îl putem pune la dispoziţie oricând. Dacă veţi veni să investiţi aici veţi şti că aveţi forţă de muncă, aveţi oameni competenţi, aveţi o universitate, un teatru, o filarmonică, colegii foarte bune pentru copiii dumneavoastră”, le-a spus investitorilor vicepreşedintele PSD şi preşedintele organizaţiei judeţene a PSD Dolj, Ion Prioteasa.

Senatorul de Dolj Lia Olguţa Vasilescu, moderatorul întâlnirii, care a avut loc la sediul Consiliului Judeţean Dolj, a spus că în judeţul nostru există dorinţa de a primi investitori străini: “În Craiova se produce orice. De la avioane la locomotive, la utilaj greu, practic orice vă puteţi închipui. Avem mână specializată pentru orice, avem dorinţa de a primi investitorii străini, rămâne de văzut dacă veţi reuşi să iniţiaţi acele contracte pe care le aşteptăm cu toţii”.

În Bănie au fost invitaţi Tony Smith – reprezentantul Naţiunilor Unite pentru Parteneriatul Public Privat, Jakub Hoda – Honeywell, reprezentantul Diviziei de Apărare şi Industrie Aerospaţială, Reinhard Gruber – Makino, manager general Europa Centrală, vicepreşedinte Makino Europa, David Tarant – Mott MacDonald, director, Călin Huma – Portsmouth Aviation, director de Dezvoltare şi reprezentant Rolls Royce în România, Dragoş Moisescu – BRIDGE (British Romanian International Development Gateway Exchange).