5 pentru istorie! Dinamo, sparring-partner pentru Ştiinţa

0
339

Ştiinţa n-a avut vreun derby mai uşor cu Dinamo decât cel de anul acesta, dar n-a scăpat prilejul de a-şi umili rivala de-o viaţă. “Câinii” au repetat prestaţia cu FCSB, pierzând devreme un jucător şi au încasat cu nemiluita şi în Bănie. S-a bifat un ecart istoric pentru derby, dar şi aşa dinamoviştii au scăpat ieftin, fiindcă puteau încasa cu toptanul.  Universitatea este încă în stadiul boemiei, îşi cruţă adversarii, îi lipseşte cinismul, deşi nu este deloc zgârcită cu spectacolul. Indiferent de rezultat, Ştiinţa joacă, chiar dacă de multe ori se şi joacă şi iese în deficit.

Contra celei mai abordabile formule a “câinilor” din istorie, Craiova a dat tonul ratărilor prin Gustavo, Ivan şi Creţu, între cele trei şanse strecurându-şi şi Dinamo unica şansă – şutul lui Ivanovski. Andrei Ivan şi-a croit deja reputaţie de killer al dinamoviştilor şi n-a scăpat ocazia să-şi adauge un gol şi în cea mai facilă misiune. Dar mai întâi a scos penalty şi eliminare, după un sfert de oră de joc, iar restul partidei n-a însemnat decât contabilizarea ocaziilor Ştiinţei. De la punctul cu var, Houri şi-a trecut în cont cel de-al doilea gol consecutiv în Bănie, devenind deja unul dintre favoriţii tribunei. Până la pauză, a fost un joc “de-a leul cu câinele”, în care alb-albaştrii au dat senzaţia că mai păstrează suspans şi pentru partea secundă.

Cu toţi cei 9 mii de fani acceptaţi în scenariul roşu pe “Ion Oblemenco” şi cu Peluza Nord în vervă, Ştiinţa a venit cu răsplata în partea secundă, pentru cea mai mare diferenţă de scor din istoria derby-urilor cu Dinamo. Golurile lui Ivan, Câmpanu şi Căpăţână au fost oarecum pe acelaşi calapod, din acţiuni în care oaspeţii păreau poligon de tragere. Markovic a venit în prelungiri cu lovitura de măciucă într-un adversar căzut de mult, dar pe care scria Dinamo şi care trebuia măcelărit. Măcar în amintirea vremurilor în care situaţia era inversă, iar Dinamo se hrănea din Bănie, din toate punctele de vedere. Dacă şi Conte, Căpăţână, Câmpanu sau Vătăjelu s-au distrat cu defensiva dinamovistă, e uşor de tras concluzii în privinţa nivelului la care se află “câinii roşii”. Aproape fiecare om al lui Reghecampf, titular sau rezervă, a avut măcar o şansă de gol, iar seara a fost per total una memorabilă. Dacă nu vor fi păcăliţi de rezultat şi vor realiza că opoziţia a fost practic inexistentă, alb-albaştrii trebuie să termine săptămâna într-un mod optim, tranşând duelul cu rivala locală.

Universitatea Craiova – Dinamo 5-0

Au marcat: Houri ’18 (pen.), Ivan ’52, Cîmpanu ’58, Căpăţână ’62, Markovic ’90+1.

Stadion: “Ion Oblemenco”, spectatori: 9.000.

Universitatea Craiova: Pigliacelli 6 – Conte 6 (Căpăţână ’54) 7, Găman 7, Screciu 6 (M. Constantin ’46) 7, Vătăjelu 8 – Nistor 7, Creţu 6 (Cîmpanu ’46) 7, Houri 7 – Gustavo 6 (Ivanov ’74) 6, Ivan 8, Baiaram 6 (Markovic ’46) 7. Antrenor: Laurenţiu Reghecampf. Rezerve: Lazar – Vlădoiu, Bălaşa, Fedele.

Dinamo Bucureşti: Iliev – Giafer, R. Popa, R. Grigore, St. Filip (G. Creţu ’83)- Sorescu, Itu (A. Radu ’63), Dudea – Moldoveanu (Bani ’73), Ivanovski (Neicuţescu ’83), C. Matei. Antrenor: Sorin Colceag.

Cartonaş roşu: Giafer ’16

Arbitru: Cătălin Popa (Piteşti) 7.