Închisoare cu suspendare pentru bărbatul care a vrut să facă bani de pe urma unui șofer al RAT Craiova

0
221

Craioveanul trimis în judecată pentru trafic de influență după ce i-a cerut unui şofer al RAT Craiova suma de 200 de lei şi o sticlă de whisky pentru a-l scăpa de cercetare administrativă, susţinând că va interveni la directorul tehnic al instituţiei a fost găsit vinovat. Bărbatul a recunoscut totul în fața judecătorilor de la Tribunalul Dolj și a fost condamnat la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 2 ani și 60 de zile de muncă în folosul comunității. Sentința, pronunțată joi, 24 septembrie a.c., nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că, potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, la începutul lunii iulie a.c., un şofer de autobuz de la Regia Autonomă de Transport (RAT) Craiova, s-a certat, în trafic, cu o şoferiţă care l-a acuzat că i-a lovit maşina atunci când a ieşit din staţie. Cei doi nu s-au înţeles, aşa că femeia s-a hotărât să depună o plângere împotriva şoferului la conducerea RAT Craiova. Ulterior, Marinel Poenaru, zis ”Gică”, persoană fără nici o calitate specială, care ştia toată povestea şi o cunoştea pe şoferiţă, a sfătuit-o să-i ceară şoferului RAT o sumă de bani pentru a-şi retrage plângerea. Femeia a refuzat, aşa că Poenaru s-a gândit să scoată el un ban din toată treaba. L-a sunat pe şoferul de la RAT şi i-a spus că, în schimbul unei sume de bani şi a unei sticle de whisky, poate să-l scape de cercetare pentru că îl ştie pe directorul tehnic al RAT Craiova şi va interveni la el. Cei doi au bătut palma, însă şoferul a hotărât să-l reclame pe ”Gică”. Astfel, pe 9 iulie a.c., cei doi s-au întâlnit în apropierea Parcului Nicolae Romanescu, iar Marinel Poenaru a fost prins de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj şi procurorul desemnat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj imediat ce a primit banii (200 de lei) şi sticla de whisky Oban, care costă aproximativ 250 de lei. A fost reţinut pentru 24 de ore, iar o zi mai târziu, pe 10 iulie a.c., a fost prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Judecătorii au respins propunerea procurorilor şi au dispus faţă de Poenaru măsura controlului judiciar. Pe 30 iulie s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Marinel Poenaru a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, instanţa a menţinut faţă de el măsura controlului judiciar.

După ce au analizat dosarul în procedura camerei preliminare, pe 21 septembrie a.c. judecătorii Tribunalului Dolj au constatat legalitatea probelor administrate de procurori și l-au audiat și pe inculpat, care a recunoscut comiterea faptei și a cerut să beneficieze de prevederile vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Pronunțarea sentinței a fost amânată pentru joi, 24 septembrie a.c., când instanța a anunțat că bărbatul a fost condamnat la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare, 60 de zile de muncă în folosul comunității și plata sumei de 1600 lei cheltuieli judiciare: „Condamnă pe inculpatul Poenaru Marinel la pedeapsa închisorii de 1 an şi 4 luni. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de supraveghere de 2 ani, stabilit de instanţă. Obligă pe inculpatul Poenaru Marinel ca pe durata termenului de supraveghere să nu părăsească teritoriul României fără acordul instanţei. Inculpatul Poenaru Marinel va presta pe parcursul termenului de supraveghere o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Primăria mun. Craiova şi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, care urmează să fie stabilită de Serviciul de Probaţiune Dolj. Obligă inculpatul la plata sumei de 1600 lei cheltuieli judiciare. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 24.09.2015”, se arată în hotărârea instanței.