Aglomeraţie la cazări – Căminele, varianta de criză pentru studenţi şi cadre didactice

0
386

Debutul noului an universitar creează din nou febra locurilor în cămine. Ieri a fost prima zi de aglomeraţie în faţa unităţilor de cazare, alese de sute de studenţi ai Universităţii din Craiova, în special pentru preţurile mici la chirie. Din acelaşi motiv, şi zeci de cadre didactice universitare au apelat la această opţiune. Numărul mare de solicitări face ca să fie lăsate în circuitul de cazare şi căminele, care nu au fost renovate şi sunt chiar insalubre.

Pentru a-şi lua locurile în primire, studenţii au venit încă de ieri dimineaţă, încărcaţi cu bagaje, pe care s-au şi aşezat în aşteptarea repartiţiei. Mulţi din cei prezenţi erau tocmai din Moldova, deja obosiţi după multe ore de mers cu trenul. S-au încărcat însă cu multă răbdare să aştepte câteva ore bune pentru a putea să se cazeze. Cea mai mare aglomeraţie era la Căminul 10, unitate care are o capacitate de 1.000 de locuri de cazare. „Sunt din Chişinău. Sunt în ultimul an la Drept şi am venit să îmi iau camera de cămin. Aştept de o jumătate de oră şi în ritmul în care se merge cu distribuţia locurilor mai stăm cel puţin două ore. Nu avem ce face pentru că nu este altă soluţie mai ieftină de atât. Am mai stat şi în anii anteriori şi ne-am descurcat”, a spus Radu Bosovici, unul dintre studenţii veniţi să se cazeze.

Preţuri mai mici decât pe piaţa imobiliară

Studenţii aleg viaţa de cămin, în general, pentru preţurile mici percepute la cazare. O lună de cazare în cămin costă între 100 şi 240 de lei, în funcţie de condiţii şi de forma de învăţământ la care sunt înscrişi, buget sau taxă.  Pentru 190 de lei confortul este asemănător cu cel de la hotel.  În căminele 6 şi 7 din Campusul de la Mecanică, modernizate la standardele unui hotel de trei stele, studenţii au camere cu două locuri, televizor, internet şi baie proprie. Pe holul fiecărui etaj se află şi o bucătărie cu patru plite, dar şi spălătorie, cu maşini performante.

„Sunt condiţii foarte bune şi este şi mai ieftin decât dacă am sta la gazdă. Chiria este cam 150 de euro la particular, iar în cămin plătim 230 de lei la taxă şi 180 de lei la buget. Şi avem aceleaşi condiţii” a precizat Florin, student la Facultatea de Drept şi Administraţie Publică Craiova. Sunt şi studenţi care îşi doresc să stea în cămin în special pentru distracţie. „Am ales căminul pentru că oferă distracţia pentru studenţie. Suntem cinci cameră, dar în general suntem toţi de pe palier o echipă, mergem în oraş. Pentru învăţat putem folosi sala de lectură. Cred că dacă aş fi fost din Craiova, facultatea era la fel ca liceul, doar că aş fi schimbat materiile. Dar la cămin este altceva”, a precizat un alt student venit la Craiova din Slatina.

În căminul 7 stau şi cadrele didactice

Pentru a avea acces la camere confortabile trebuie îndeplinite şi anumite condiţii.

„În Căminul 7, locurile sunt pentru studenţii de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Facultatea de Drept, Facultatea de Mecanică şi Facultatea de Litere. Cei care primesc un loc aici trebuie să aibă medii mari în timpul anului universitar, să fie la buget, să fie integralişti şi să nu aibă restanţe de anul trecut la achitarea taxei de cămin sau alte probleme administrative”, a preciza Ion Popa, administratorul Căminului 7. Tot în acest cămin sunt cazate şi cadrele didactice ale Universităţii din Craiova, venite din alte oraşe. „Căminul are o capacitate de 182 de locuri, din care 44 aflate la parter sunt ocupate de cadrele didactice tinere care nu au posibilitatea să-şi facă rost de o locuinţă în municipiul Craiova şi alte categorii de salariaţi ai Universităţii”, a mai precizat Ion Popa, administratorul Căminului 7.

La căminele vechi nu s-a şters nici praful

Studenţii care nu îndeplinesc condiţiile pentru a se caza într-un cămin modernizat, dar nu au bani nici pentru chirie, nu au de ales decât să stea în camerele unuia din căminele 1, 2 de la Agronomie sau Căminul 8 de la Mecanică. Aceste unităţi nu au fost renovate, şi în unele cazuri condiţiile sunt insalubre. La căminul 8, de exemplu, din exterior, se observă geamurile pline de praf, iar de perdele sau jaluzele nici nu poate fi vorba. În camere, nu s-a văruit,  mobilierul este vechi şi rupt. Băile sunt pe holuri şi cu instalaţii sanitare foarte vechi. Condiţiile din acest an i-au nemulţumit chiar şi pe studenţii, care au mai stat în această unitate. „Nu îmi place camera. Este groaznică. Am mai stat aici,  pe un alt palier. Acum sunt la etajul III şi băile sunt infecte. Mai mult decât atât, pereţii între baia băieţilor şi cea a fetelor sunt din sticlă. Nu ştiu cum o să pot să-mi fac duş”, a precizat Alina, una dintre studentele care a primit o cameră în Căminul 8. Cazarea în aceste cazuri este 100 de lei pentru studenţii la buget şi 140 de lei pentru cei de la taxă.

Repartiţia camerelor continuă şi azi pentru studenţii care sunt cel puţin în cel de al doilea an de licenţă. Pentru boboci, camerele vor fi repartizate, vineri 30 septembrie a.c. Tot în această zi, se vor distribui şi locurile care rămân libere după primele două zile de cazare. Aceste locuri vor fi date celor 100 de studenţi, aflaţi pe lista de aşteptare.