Raliul din centrul Craiovei, pe masa consilierilor municipali

0
319

raliuFederaţia Română de Automobilism Sportiv intenţionează să organizeze, în Craiova, pentru prima oară, în perioada 15–16 septembrie, un eveniment automobilistic sportiv inedit – Craiova Super Rally 2017, conceput să reprezinte o etapă preliminară a Campionatului Naţional de Super Rally (Romania Super Rally) a cărui primă ediţie va debuta în anul 2018. Autorităţile locale supun votului consilierilor municipali propunerea, care presupune şi suportarea unor cheltuieli de 143.000 de lei de la bugetul local.

Evenimentul automobilistic este programat să se desfăşoare pe parcursul a două zile (15 şi 16 septembrie), pe un circuit special amenajat, având ca scop, potrit municipalităţii, promovarea oraşului şi crearea unui spectacol unic pentru spectatori. „Propunerea de organizare a unui eveniment sportiv “Craiova Super Rally” este o oportunitate extraordinară pentru Municipiul Craiova de a fi promovat la un înalt nivel media profesional, din mai multe motive: premiera unui astfel de eveniment la Craiova, tipul de sport pe care îl promovează şi care atrage un public numeros din toate categoriile de vârstă şi socioprofesionale, dar şi personalităţile care vor veni la evenimentul din Craiova”, se arată în proiectul de hotărâre, care este supus spre aprobarea consilierilor municipali, în şedinţa din această săptămână. Totodată, autorităţile vor suporta de la bugetul local şi cheltuielile de organizare, în sumă de 143.000 de lei, care vor acoperi, potrivit autorităţilor, de la achiziţionarea cupelor pentru concurenţii care se vor afla pe podium, până la amenajarea circuitului de concurs, asigurarea ordinii şi a asistenţei pe timpul competiţiei – ambulanţă, descarcerare, pompieri, servicii tractări. Tot în obligaţiile primăriei intră şi promovarea evenimentului.

Prima competiţie Super Rally din ţară

raliu 1Potrivit organizatorilor, raliul se află la prima ediţie pentru Craiova, dar este şi o premieră pentru competiţiile automobilistice de acest gen din ţară, urmând ca, de anul viitor, să fie inclus într-un campionat de sine stătător, Campionatului Naţional de Super Rally (Romania Super Rally) a cărui primă ediţie va debuta, aşadar, în 2018. „Conceptul de „Super Rally” vine din celebra probă din Campionatul Naţional de Raliuri, organizată în centrele oraşelor organizatoare, fiind cel mai spectaculos moment al unui raliu, cu cea mai mare audienţă de spectatori. Avantajul unei competiţii tip Super Rally este că, la start, trebuie să fie prezenţi piloţi din două Campionate Naţionale: Raliu şi Viteză în Coastă. Acest concept a fost creat cu scopul de a oferi piloţilor amatori şi profesionişti şansa de a concura într-un eveniment de anvergură, în condiţii de maximă siguranţă, în prezenţa unui public numeros, de a promova sportul automobilistic de tip super rally, strict reglementat, în rândul locuitorilor, dar şi de a promova oraşele organizatoare pe plan naţional şi internaţional”, se arată în propunerea venită din partea organizatorilor.

Sunt invitaţi piloţi profesionişti din ţară şi străinătate

raliu 3La Craiova Super Rally, sunt invitaţi şi piloţi profesionişti (piloţi de raliu şi de viteză în coastă) din Campionatul Naţional al României, dar şi invitaţi din străinătate (Bulgaria, Polonia, Germania, Ungaria etc.), cu maşini retro, noi sau de raliu. Conform regulamentului, participanţii amatori trebuie să aibă minim 18 ani şi să deţină carnet de conducere, iar piloţii profesionişti trebuie să facă dovada absolvirii unui curs de pilotaj sportiv. Autoturismele de concurs, care trebuie să corespundă din punct de vedere tehnic cu regulamentul competiţiei, se împart în două categorii: clasic (data fabricaţiei până la 1.01.1990) şi young timer (data fabricaţiei de la 1.01.1990). Grupele şi Clasele Craiova Super Rally cuprind Grupa Original/Modificat: Clasa 1 (între 0 cc şi 1000 cc), Clasa 2 (între 1000 cc şi 1500 cc), Clasa 3 (între 1500 cc şi 2000 cc), Clasa 4(peste 2000 cc) şi Grupa Rally (Raliu, Viteză în coastă) – Maşini cu roll bar şi omologare raliu.