Ajutor de minimis pentru compensarea pagubelor produse de secetă

0
769

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a făcut noi precizări cu privire la suprafeţele afectate de secetă care au fost cuprinse în Nota de fundamentare a Proiectului de Hotărâre privind aprobarea schemei Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenului de secetă manifestat în anul agricol 2011 – 2012 asupra culturilor agricole, care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal.

MADR a arătat că “suprafeţele respective au fost estimate la data la care a fost demarată procedura de elaborare a proiectului, fiind primele informaţii primite de la structurile teritoriale când temperaturile ridicate din timpul zilei s-au manifestat la nivelul întregii ţări şi s-au menţinut în intervale destul de mari. Astfel, culturile de porumb şi floarea soarelui erau în diferite fenofaze de creştere şi dezvoltare manifestându-şi pregnant stresul faţă de lipsa apei”.

Din totalul suprafeţei de 5.272.993 ha însămânţate în primăvara lui 2012, porumbul a fost cultivat pe 2.687.894 ha, iar floarea-soarelui pe 1.104.711 ha. “Având în vedere faptul că numărul fermierilor care exploatează terenuri de la 1-10 ha este de 558.272, iar sprijinul financiar din proiectul de Hotărâre de Guvern se adresează acestora în vederea compensării pierderilor de producţie, s-a făcut referire la suprafeţele estimate la acea dată”, se mai arată în comunicarea MADR.

Sprijinul financiar se adresează producătorilor agricoli, persoane fizice, care desfăşoară activităţi agricole şi se încadrează în categoria fermelor de semisubzistenţă şi subzistenţă. În ceea ce priveşte suprafeţele afectate de secetă la nivelul întregii ţări, MADR a transmis că monitorizează permanent situaţia culturilor agricole. În acest sens au fost efectuate controale în teren în mai multe judeţe, astfel că situaţia suprafeţelor afectate se modifică zilnic/săptămânal, iar în urma controalelor efectuate pe teren, suprafeţele calamitate au fost reevaluate faţă de estimarea iniţială: “Facem precizarea că situaţia reală a efectului secetei asupra culturilor însămânţate în această primăvară va fi posibil de stabilit la încheierea campaniei de recoltare din toamna acestui an”.