Spitalul CF Craiova scapă de datorii

0
469

spital cfrDe la agonie, la extaz. Aşa poate fi descrisă situaţia prin care a trecut Spitalul Căi Ferate (CF) Craiova în doar o săptămână. Dacă în urmă cu câteva zile unitatea sanitară a fost la un pas să rămână fără curent electric din cauza datoriilor aculmulate, acum este pe punctul de a scăpa de toate restanţele către furnizorii. Potrivit autorităţilor, se află în curs de promulgare un act normativ prin care arieratele tuturor spitalelor CF din ţară se vor plăti în următoarea perioadă.  

Săptămâna trecută, furnizorul de energie electrică al Spitalului CF Craiova a solicitat întreruperea alimentării cu curent electric întrucât unitatea sanitară acumulase restanţe de 50.000 de lei.  După ce Consiliul Judeţean şi Prefectura Dolj au mediat situaţia, întreruperea alimentării cu energie electrică fusese amânată până astăzi. Între timp s-au purtat negocieri şi la nivelul Ministerului Transporturilor, în subordinea căruia se află Spitalul CF Craiova.

„Există în curs de promulgare un act normativ prin care arieratele se vor plăti. Nu ştim exact momentul, însă această dată când se vor plăti este aproape. Furnizorul a înţeles care este situaţia şi a fost de acord să aştepte. A fost în discuţii inclusiv cu cei de la minister şi, în acest moment, lucrurile s-au calmat. Furnizorul nu a a mai emis o altă somaţie. S-au implicat direct domnul ministru şi prim-secretarul de stat care menţine legătura cu furnizorul”, a declarat Simona Moise, subprefect al judeţului Dolj.

Rol important în siguranţa transporturilor

Deşi este una dintre cele mai vechi unităţi spitaliceşti din Craiova, Spitalul CF s-a confruntat în ultimii ani cu mari probleme financiare. Anul acesta datoriile au ajuns la 2,5 milioane de lei, punând în pericol activitatea unităţii sanitare. Un climat de nesiguranţă a fost creat şi din cauza faptului că spitalul a fost pasat între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Tranporturilor, fără ca acestea să-l ajute prea mult.

Rolul Spitalul CFR este cu atât mai important cu cât aici funcţionează comisii medicale şi comisii psihologice de siguranţa transporturilor care asigură examinarea medicală şi psihologică a personalului din transporturi cu atribuţii în siguranţa transporturilor, în vederea obţinerii avizelor de aptitudine medicală şi/sau psihologică.

În prezent, reţeaua sanitară a Ministerului Transporturilor are în componenţă 15 spitale amplasate în zonele în care se află regionalele C.F. Între acestea, şi unitatea sanitară din Craiova, la care se adaugă cele două din Bucureşti – Spitalul Clinic nr.1 Căi Ferate Witting şi Spitalul Clinic nr. 2 Căi Ferate – şi cele din Cluj-Napoca, Oradea, Timişoara, Iaşi, Paşcani, Braşov, Drobeta-Turnu Severin, Ploieşti, Simeria, Constanţa, Galaţi şi Sibiu.