Opt note de 10, la Titularizare

0
931

isjIeri s-au afişat rezultatele la concursul de ocupare a posturilor didactice aferente judeţului Dolj. Pentru cele 39 de discipline alocate au fost corectate 641 de lucrări. Sunt 8 note de 10, una la Geografie şi restul la Matematică. Din totalul lucrărilor, doar 329 de candidaţi au obţinut nota 7 pentru a putea obţine titularizarea. Aşadar, acelaşi procent de 51,33% cu care ne-am obişnuit în evaluările şcolare. Cei care au dorit să devină profesori în învăţământul preşcolar au fost doar 70, care au luat note peste 7, dintre cei 197 înscrişi.

          Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă, statistica rezultatelor concursului de ocupare a posturilor didactice. Astfel, au fost scoase la concurs 242 de posturi/catedre complete şi 28 de posturi/catedre titularizabile. Candidaţii înscrişi pentru proba scrisă au fost în total 938, dar s-au prezentat la probă doar 749. Trei dintre ei au fost eliminaţi încă de la proba scrisă, pentru fraudă, la disciplina Educaţie fizică şi sport. S-au retras din concurs, invocând probleme personale, 105 candidaţi. În final, spre corectare au fost trimise 641 de lucrări. Toate acestea au fost trimise la 10 centre de evaluare din Bucureşti, Iaşi, Vâlcea, Alba, Hunedoara, Cluj, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Braşov, cu patru echipaje alcătuite din şofer, doi reprezentanţi ai ISJ şi un jandarm.

Opt candidaţi de top!

          Zamfir F. Andreea Gabriela – Geografie – nota 10; Barbu Daniela, Chelu Tanţa, Ciulcu Claudiu Sorin, Duma Ileana Aurelia, Gîrniceanu Păuna, Sanda Iulia Ionela şi Stănescu Valentina, toţi 7 luând 10 curat la Matematică.

          Din păcate, jumătate dintre cei înscrişi la titularizare nu a reuşit să ia nota minimală 7. Două lucrări au fost anulate: Smărandache Mihaela – Filosofie şi Logică şi Sadoveanu Silvia Maria – Limba şi Literatura Engleză pentru erori de completare a lucrărilor.

S-au făcut de râs

          Cum grădina Domnului e mare, şi la acest concurs au apărut odată cu publicarea rezultatelor şi note ce frizează bunul-simţ. La disciplina Educaţie fizică şi sport sunt afişate note de la 1,10 – poziţia 106 din tabelul afişat la sediul ISJ Dolj şi, urcând lent, până la poziţia 81, unde nota este de 4,90! Notă de 1,65 vedem şi la poziţia 246 – Limba şi literatura engleză.profesor

Pentru educatoare, 49 posturi

          Totalul posturilor de educatoare la nivelul Doljului este de 49, din care 3 sunt titularizabile la Grădiniţa cu program prelungit „Căsuţa cu poveşti” Craiova, Liceul Teoretic „Adrian Păunescu” Bârca şi Şcoala Gimnazială Coţofenii din Dos. Aici, notele au plecat de la 9,75 şi au ajuns la 2,00.

          Pentru posturile de profesor în învăţământul primar s-au înscris la proba scrisă 111 candidaţi, dar s-au mai prezentat doar 79. Motivând probleme persoanele, alţi 17 s-au retras ulterior. În final au fost transmise spre corectare 62 de lucrări. Dintre acestea, doar 32 au obţinut note peste 7.

Urmează decimarea corpului didactic

          Pe fondul unei natalităţi tot mai scăzute, Dolj se confruntă cu o micşorare dramatică a numărului elevilor. Neoficial, din ISJ Dolj răzbate o cifră care ne dă fiori reci: 2.000 de elevi mai puţin faţă de precedentele cicluri de învăţământ. În linii mari, această cifră ar însemna 100 de clase actuale. Şi, mergând pe firul raţionamentului, ar mai reprezenta efectivele a aproximativ 30 de şcoli doljene existente în comunele şi satele mai sărace ale Doljului.titularizare

          Legea este iarăşi neracordată la realitatea din teren şi permite cadrelor didactice, ce ies la pensie, să mai rămână la catedră încă 3 ani consecutivi. Păi, avem un deficit cronic de elevi, pe de o parte, iar pe de alta, avem sute de absolvenţi cu studii superioare ce nu-şi găsesc un loc de muncă! Dar sistemul de învăţământ merge pe de-a îndoaselea la capitolul resursă umană. Mai mult ca sigur, în viitorul foarte apropiat se va proceda la măsuri drastice, fireşti, de echilibrare a balanţei dintre numărul de elevi şi corpul didactic aferent. Răspunsul populaţiei la declinul economic a fost prompt, cu efecte deja previzibile şi în segmentul învăţământului.

Posturile bune se scot mai târziu

          Dincolo de practica vizibilă a organizării concursului de ocupare a posturilor didactice, cei interesaţi ştiu că urmează zile de foc, iar treptele ISJ Dolj vor deveni mai cunoscute decât cele din casa scării de domiciliu. „Nu putem spune că nu există posturi nici măcar pentru suplinire, pentru că, la un moment dat, la fiecare disciplină pot apărea posturi pentru suplinire. Ştim ce implică această mişcare a personalului didactic. Tocmai cuvântul mişcare ne indică faptul că, până la începerea anului şcolar, cadre didactice care sunt titulare pe anumite posturi/catedre pot pleca în alte judeţe sau chiar în interiorul judeţului se pot mişca pe alte posturi. Există posibilitatea concediilor fără plată, a concediilor pentru copii, a celor medicale”, a precizat prof. Janina Elena Vaşcu, inspector general adjunct al ISJ Dolj.janina vascu

          Şedinţa publică pentru titularizare va avea loc în ziele de 8 şi 9 august. Aici se va face repartizarea pentru cele 28 de posturi titularizabile pentru Dolj. După afirmaţiile conducerii ISJ Dolj, unii concurenţi au participat pentru a obţine un punctaj mai mare şi a obţine astfel detaşarea, iar alţii pentru supliniri.