Reprezentanţii ALDE Dolj nu scapă niciun moment fără să se ia, cu sau fără motiv, de premierul Dacian Cioloş. Ieri, motivul a fost seceta din agricultură. Cioloş a fost acuzat că nu plouă afară….
Deputatul Ion Cupă a atras atenţia guvernului Cioloş, printr-un comunicat de presă, remis redacţiei, că fermierii din zonele calamitate de secetă îşi pierd rabdarea. Aşa este… Fermierii nu mai răbdare, au fost suficient minţiţi în patru ani de guvernare Ponta ( 7 mai 2012 – 5 noiembrie 2015) şi ar dori să se rezolve totul în 8 luni de guvernare Cioloş ( 15 noiembrie 2015 – iulie 2016). „Numai în sudul judeţului Dolj peste 10.000 de ha, în special porumb şi floarea soarelui, vor fi din nou afectate de secetă. Nu vorbim aici de cele cca.150.000 de ha cu fertilitate redusă în tot judeţul. După cinci săptămâni de când premierul a cerut Ministerului Agriculturii să precizeze cu ce măsuri vine pentru a ajuta agricultorii ale căror culturi sunt afectate de secetă, soluţia gasită de tehnocraţi este o nouă dezbatere asupra secetei, joi 28 iulie a.c….”, a precizat deputatul Cupă, într-un comunicat de presă.
„Vom asista, “surprinşi” la pierderea avuţiei naţionale numită pământ roditor”
Conducerea ALDE susţine că a promovat o Lege a Irigaţiilor care, deşi în vigoare, nu este aplicată. „ALDE a propus alocarea a 150 de milioane de euro pe an pentru refacerea infrastructurii principale de irigaţii. ALDE a propus rebugetarea lucrărilor de monitorizare a solurilor. Îl întrebăm pe premier de ce sunt ignorate toate aceste soluţii. Fără punerea lor în aplicare nu vom ieşi din cercul pagubos al despăgubirilor şi soluţiilor provizorii. Fără decizii strategice nu vom rezolva problema de fond. Vom asista, “surprinşi” la pierderea avuţiei naţionale numită pământ roditor”, mai susţine preşedintele ALDE Dolj. Şi nu putem să-l contrazicem, pentru că aşa este…dar ce a făcut Dan Constantin, un lider important al ALDE, din postura de ministru al Agriculturii ?! Unde au fost „deciziile strategice” ale acestui tânăr ministru ?! Dacă el le lua atunci…ele, adică, „deciziile strategice” existau şi puteau să fie aplicate şi astăzi.
ALDE Dolj cere guvernului să ţină cont de semnalele repetate ale producătorilor şi să bugeteze Legea irigaţiilor, în proiectul de buget pe annul viitor. „ALDE cere partidelor să convină asupra unui acord pe 7 ani pentru rezolvarea chestiunii irigaţiilor în România. În acelaşi timp cerem guvernului să fie prompt în evaluarea pagubelor produse de secetaă şi să acorde despăgubirile fără întârzieri de ordin birocratic”, mai susţine deputatul Cupă, în comunicatul respectiv.