Fostul prefect Giugea, printre cei învinuiţi de Guvernul Ponta de neregulile descoperite la Agenţia de Cadastru

0
254
Nicolae Giugea

Inspectorii Corpului de Control al Guvernului au identificat nereguli în derularea unui proiect al Agenţiei de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ACPI) pentru care Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) a împrumutat României peste 47 milioane euro, indicându-i ca responsabili pe şeful Agenţiei şi doi foşti secretari de stat din Ministerul Agriculturii. Proiectul pentru care România a contractat un împrumut de la BIRD, în completarea sprijinului acordat de Uniunea Europeană, vizează restructurarea fermelor agricole şi îmbunătăţirea capacităţii agricultorilor de a-şi gestiona activele şi veniturile. Data de finalizare a proiectului este 30 iunie 2013.

În urma verificărilor efectuate, inspectorii Corpului de Control au raportat mai multe nereguli, precum introducerea în Manualul Operaţional al Proiectului a unui număr de şapte judeţe şi 56 unităţi administrativ-teritoriale noi, pentru care trebuiau efectuate lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor, fără să fie explicate motivele acestei decizii şi dacă au fost respectate criteriile cantitative şi calitative.

În nota de control, obţinută de Mediafax, se arată că printre responsabilii pentru nerespectarea acestor dispoziţii se află şi director general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), Mihai Busuioc. Inspectorii arată, totodată, că lista a fost modificată prin adrese comune ale Ministerului Agriculturii şi Agenţiei de Cadastru, nu prin ordin de ministru, cum prevede legea, din partea ministerului adresele fiind semnate de foştii secretari de stat din Ministerul Agriculturii Nicolae Giugea (n.r. – fost prefect de Dolj) şi Barna Tanczos.

O altă concluzie este că, până la data controlului, ANCPI a organizat licitaţii pentru înregistrarea imobilelor în doar 50 de unităţi administrative dintr-un total de 153 unităţi, deşi proiectul trebuie finalizat până la 30 iunie 2013, fiind încheiate contracte cu firme care derulează deja cu dificultate acelaşi tip de lucrări. Contractele sunt încheiate exceptând procedurile achiziţiilor publice, deoarece acestea nu se aplică atunci când contractul este atribuit ca urmare a unei proceduri specifice unor organisme internaţionale. Raportul a fost transmis Secretariatului General al Guvernului şi Agenţiei de Cadastru.