Deschiderea oficiului NATO la Chişinău, amânată

0
222

natoDeschiderea Oficiului de legătură al NATO la Chişinău a fost amânată din nou şi nu se ştie când va fi inaugurat. Acesta urma să fie deschis în luna martie, după care data a fost amânată pentru lunile iunie-iulie, dar surse din cadrul Ministerului de Externe al Republicii Moldova au declarat marţi seara pentru Radio Chişinău că inaugurarea oficiului va fi amânată cu câteva luni.

Motivul oficial invocat de autorităţile moldovene este faptul că imobilul care ar urma să găzduiască oficiul NATO se află încă în reparaţii. Pe de alta parte, experţii nu exclud că amânarea se face intenţionat pentru a nu inflama şi mai mult spiritele, mai ales că preşedintele Igor Dodon şi socialiştii proruşi se opun deschiderii oficiului NATO în Republica Moldova. Despre deschiderea unui oficiu de legătură al NATO la Chişinău se discută din 2015, dar abia la sfârşitul anului 2016 a fost semnat un acord în acest sens.

Potrivit guvernului, deschiderea Oficiului va facilita, susţine şi extinde participarea Republicii Moldova la toate activităţile de cooperare cu NATO în diferite programe. Deşi biroul va avea un statut strict civil, subiectul a provocat dezbateri aprinse în decembrie anul trecut în parlament.