Constantin Dinu face performanță și dezvoltă Amărăștii de Jos pe toate planurile!

0
711

Comandat de PSD Dolj, executat de ED PRESS COM S.R.L., CUI mandatar financiar 21240002.

În urmă cu patru ani, când s-a lansat în cursa pentru primăria Amărăștii de Jos, Constantin Dinu era “doar” un nume în politică. Între timp însă, numele lui a devenit sinonim cu performanța, cu dezvoltarea și cu implicarea, în tot ceea ce înseamnă comunitate și oameni.

Constantin Dinu este primarul care le-a adus oamenilor bucuria de a trăi în comună, de a munci alături de cei dragi și de a conviețui într-o localitate modernă. A dus la îndeplinire zeci de obiective, iar alte câteva zeci sunt pe cale să se concretizeze. Iar asta nu este tot: pentru că planul său pentru localitate este unul pe termen lung, Constantin Dinu a gândit multe alte proiecte pe care le va duce la îndeplinire în următorul mandat.

Prioritatea: atragerea fondurilor europene

Când a venit la Primărie, în 2020, Constantin Dinu a preluat o comună cu multiple neajunsuri și cu mai multe probleme de rezolvat. A acționat metodic și aplicat, împărțind sarcinile urgente de cele care suportau amânare. Așa cum declara în 2020, a insistat pe atragerea de fonduri europene: a continuat proiectul „Înființarea rețelei publice de apă uzată în comuna Amărăștii de Jos”, lucrare în valoare de aproape 9 milioane de lei și a cărei recepție a fost realizată.

Tot pe fonduri europene, a demarat proiectul „Construire, dotare și amenajare Școala Ocolna“, proiect aflat în derulare, la un stadiu fizic de 40% și cu o valoare de peste 15 milioane de lei a cărui finalizare este în anul 2026. O componentă importantă a programului său a fost achiziționarea de microbuze electrice în comunele Amărăștii de Jos și Amărăștii de Sus, asigurarea unui transport „verde” pentru elevi, în cadrul apelului Microbuze pentru elevi, dar și achiziționarea și instalarea de stații de încărcare în comună pentru vehiculele electrice. Un proiect amplu, finanțat cu fonduri europene (PNRR) este cel care prevede dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale pentru 32 de clase ale Liceului Teoretic Amărăștii de Jos, proiect ce depășește valoarea de 17 milioane de lei realizat în parteneriat cu Consiliul Județean Dolj și ale 24 comune din județ.

Un alt proiect care se derulează prin fonduri guvernamentale – Anghel Saligny în valoare de 13.895.060 lei este modernizarea drumurilor de interes local în comuna Amărăștii de Jos, cu termen de finalizare noiembrie 2024.

Educația, în centrul agendei investiționale

Banii pe care i-a avut la dispoziție prin bugetul local sunt meritul unei administrații eficiente și chibzuite. Și deși sumele nu se compară cu cele vehiculate la nivelul unui municipiu, realizările pe care primarul Constantin Dinu le-a îndeplinit sunt la nivel de oraș. Infrastructura educațională a fost în vârful listei de obiective, sub toate formele de investiții realizate, de la parcări și până la acoperișul unității. În acest sens, au fost amenajate spațiile verzi și au fost reabilitate parcările adiacente Liceului Teoretic Amărăștii de Jos, s-a realizat proiectarea și execuția instalației electrice la unitatea de învățământ, s-au reabilitat sălile de clasă și a fost refăcută hidroizolația terasei.

În plus, s-au achiziționat echipamente și chiar și un tractor, toate necesare pentru desfășurarea orelor de curs sau practicii la Liceul Teoretic. Toate aceste investiții s-au finalizat în totalitate și s-au ridicat la peste 845.000 de lei.

Iluminatul public este la ora actuală asigurat și în satul Ocolna, acolo unde au avut loc lucrări de introducere a rețelei electrice, dar și de proiectare și execuție a extinderii rețelei de iluminat, în parteneriat cu Distribuție Oltenia. Aceste proiecte au valorat peste 450.000 de lei și au fost deja recepționate, asigurând confortul locuitorilor din Ocolna.

Un alt proiect realizat în Amărăștii de Jos este sistemul video de supraveghere în comună, prin care 36 de camere video au fost montate, contribuind la creșterea gradului de siguranță și de ordine în localitate.

S-a intervenit și la nivelul infrastructurii rutiere, s-au reabilitat trotuarele în Amărăștii de Jos și au fost reparate și modernizate drumurile de interes local atât din Ocolna, cât și din Amărăștii de Jos. Se află în derulare și proiectul Modernizare drumuri de interes local în comuna Amărăștii de Jos, sat Ocolna.

Una dintre cele mai complexe investiții cu bani de la bugetul local o reprezintă proiectarea și execuția lucrării de scoatere a căminelor de apă în afara proprietăților. Acest proiect este demarat odată cu începerea mandatului și în acest moment se află în implementare, cu un stadiu concret de execuție de 50%.

Candidatul PSD a știut să investească și în cultură și divertisment. În mandatul său s-a acordat sprijin financiar pentru executarea de reparații exterioare și vopsire a Bisericii Mari, din localitate, dar și montarea gardului împrejmuitor și înlocuirea tâmplăriei exterioare la Biserica Cotenari. Parcul Bodega a fost modernizat, în timp ce noi locuri de joacă au fost realizate pentru ca și cei mici să aibă spații sigure, moderne de joacă și petrecere a timpului liber. Nu în ultimul rând, banii locali au fost direcționați și spre reparațiile efectuate la spațiul destinat Ambulanței – Stația de Salvare sau spre achiziția de storuri textile și mobilier nou la Căminul Cultural din localitate.

Scut anti-grindină pentru culturile agricole

Un om și un gospodar precum Constantin Dinu a reușit să își mobilizeze echipa în așa fel încât să atragă în comună și bani din alte programe guvernamentale. Cadastrul sistematic, ca obiectiv în cadrul proiectului ce privește creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale a fost finalizat, iar inaugurarea este programată pentru vara acestui an. Se lucrează și la construirea scutului anti-grindină, proiecte esențiale pentru buna desfășurare a activităților agricole și nu numai. De aceste beneficii, locuitorii din Amărăștii de Jos se vor putea bucura din toamna acestui an. În fine, Constantin Dinu se poate mândri că a reușit să pună pe masa Ministrului Dezvoltării (CNI) proiectul privind construirea unei săli de sport de 180 de locuri, proiect demarat deja și care are ca termen de finalizare anul 2027.

DE CE AVEM NEVOIE ȘI CE VOM REALIZA

  • Am depus o cerere de finanțare, aflată în acest moment în stadiul de contractare pentru modernizarea, reabilitarea și dotarea Școlii Generale Prapor. Se va reface toată instalația termică și cea electrică, se vor monta panouri fotovoltaice, se va realiza anvelopare termică totală, se va schimba tâmplăria exterioară, va fi schimbat sistemul de scurgere a apelor pluviale și va fi creat un teren de sport multifuncțional. De asemenea, la Grădinița nr. 1 Amărăștii de Jos, un alt obiectiv va consta în refacerea instalației electrice și termice, a termoizolației, anveloparea totală a clădirii, precum și schimbarea tâmplăriei și a sistemului de scurgere a apelor pluviale.
  • Vom extinde rețeaua publică de apă uzată cu aproape 20 de kilometri. Acest proiect are o valoare de peste 24 milioane de lei și se află în stadiul de evaluare a documentației. În paralel, extindem sistemul public de alimentare cu apă în satul Ocolna, pe toate străzile din sat. În Amărăștii de Jos, vom moderniza sistemul public de alimentare cu apă.
  • Construim un parc fotovoltaic propriu pe o suprafață de peste 4000 de metri pătrați. Estimăm o scădere cu până la 95% a consumului de energie al UAT Amărăștii de Jos cu aceste panouri fotovoltaice. În acest fel, sprijinim investițiile în noi tehnologii de producere a energiei electrice din surse regenerabile de autoconsum.
  • Vom extinde Centrul de Permanență și vom construi cabinete medicale moderne în curtea Dispensarului Uman Amărăștii de Jos. Un alt cabinet medical va fi amenajat la standarde modern în satul Ocolna.
  • Investim în sediile Căminului Cultural, Primăriei și Liceului Teoretic Amărăștii de Jos. Se are în vedere montarea de centrale termice, vopsirea clădirilor, precum și refacerea instalațiilor sau alte reparații. Tot pentru sediile acestor instituții, se vor achiziționa diverse materiale și echipamente specific.
  • Vom asfalta drumurile de interes local din Amărăștii de Jos și vom moderniza drumurile Agricole de pe raza comunei.
  • Dezvoltăm colaborarea cu sectorul privat și punem la punct strategii de atragere de investitori. Un prim proiect în acest sens are în vedere construirea unei fabrici de procesare legume pe raza localității.
  • Terenul sintetic de sport din centrul Comunei va fi reabilitat, iar Târgul Comunal va beneficia de lucrări de modernizare.
  • Sprijinim bisericile de pe raza comunei și acordăm sprijin financiar.
  • Toate acestea nu se puteau realiza fără sprijinul Consiliului Local Amărăștii de Jos și a Consiliului Județean Dolj, motiv pentru care le mulțumesc că mi-au fost alături! Dumnezeu să ocrotească localitatea și pe cetățenii comunei noastre!

 

Constantin Dinu, primarul comunei Amărăștii de Jos: „Nu vreau să fac promisiuni. Nu am făcut nici acum patru ani – dar acționez. Faptele mele din ultimii ani ar trebui să țină loc de promisiuni actuale. Și atunci, ca si acum, sunt același om preocupat de performanță, de transparență totală și de muncă susținută. Cred că localitatea noastră are potențial, oamenii care locuiesc aici merită mai mult și noi suntem datori să le oferim cât mai multe lucruri în Amărăștii de Jos.

Toți locuitorii comunei trebuie să beneficieze în mod egal de aceleași condiții și oportunități. Este timpul ca planurile proiectate și începute în primul mandat să fie continuate și dezvoltate în anii următori, pentru că doar așa, lucrurile vor căpăta o trasă ascendentă. Nimic nu se face de azi pe mâine, iar dacă tot ne apucăm de o treabă, atunci ar fi bine să o ducem la bun sfârșit și să o facem ca la carte – nemțește, cum este vorba în popor. Vreau o comună modernă, cu viitor nu doar pentru noi, ci și pentru cei care vor veni după noi, pentru generațiile viitoare.“