Maestrul benzii desenate românești, Puiu Manu, sărbătorit la Craiova printr-o expoziție retrospectivă

0
1109

Pe 14 septembrie a.c. va împlini 90 de ani, însă… e doar o cifră pentru maestrul benzii desenate românești, Puiu Manu! „Mă simt ca la 40!”, mărturisește, după o viață în care – așa cum cu candoare i-a spus cineva – a „legănat copilăria” atâtor generații. Căci este nu numai cel mai longeviv creator de bandă desenată din lume, ci şi unul dintre cei prolifici, cei mai cunoscuţi şi cei mai îndrăgiţi de publicul de toate vârstele. Și astăzi stă zilnic la masa de lucru, colaborează la reviste de profil și, împreună cu doi scenariști, care îi sunt și buni prieteni, Marius Leștaru și Adrian Cioroianu, publică album după album. „Am avut aceste două pasiuni – banda desenată și sportul – și tot ce am făcut am făcut bine, la nivel de performanță”, a afirmat Puiu Manu la Craiova, unde, în urmă cu câteva zile, i s-a deschis prima expoziție retrospectivă. O mai puteți vizita până la sfârșitul lunii – la Galeria ARTA a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Craiova.

Cel mai longeviv creator de bandă desenată!

Puiu Manu s-a născut la 14 septembrie 1928, la Bucureşti, unde a și absolvit Institutul de Arte Plastice. «A început să publice încă din timpul studenției în revistele pentru copii ale vremii – „Scânteia pionierului”, „Luminița”, iar mai târziu „Cravata roșie”, „Cutezătorii”. Practic, este prezent fără întrerupere din anii ’50 până azi în revistele pentru copii. După 1989, a publicat în revista „Universul copiilor” și în noua revistă „Cutezătorii”, care apare de 10 ani la Ploiești, la inițiativa unor inimoși profesori. Iată, deci, o continuitate extraordinară. Singurul pe care îl mai cunosc atât de longeviv și de prolific este maestrul grafician Gabriel Bratu, care de 70 de ani publică fără întrerupere în ziarul „Înainte”, la început, acum „Cuvântul Libertății”. Domnul Puiu Manu a publicat timp de 50 de ani în revista „Cutezătorii”», a remarcat la vernisajul de la Craiova criticul de benzi desenate Dodo Niță.

Expoziții retrospective la Craiova, Constanța, Iași și București

Expoziția retrospectivă deschisă la Galeria ARTA cuprinde mai multe zeci de lucrări originale extrase din opera grafică  a maestrului, ilustraţii şi coperte de cărţi, afişe, tablouri şi, evident, planşe de benzi desenate. Pentru că, dintr-o fericită întâmplare, maestrul a descoperit, recent, în podul casei, o cutie cu lucrări de-acum câteva zeci de ani, pe simeze se regăsesc și planșele originale de la albumul de benzi desenate „Șoimii Moldovei”, publicat în 1969. O nouă ediție a apărut de curând la Editura „Revers”, ea fiind lansată și la Craiova. Expoziția urmează să fie prezentată, în toamnă, și la Constanța, la Iași – în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) și la București.

„Cu această expoziție ne-am dorit foarte mult să arătăm celelalte fațete poate mai puțin cunoscute ale maestrului Puiu Manu. În cei 65 de ani de activitate, a ilustrat peste 100 de cărți pentru copii și adulți, zeci, poate chiar sute de afișe utilitare, cum le spunea pe vremuri, pentru diverse ministere – al Comerțului, Chimiei, Turismului. Cea mai puțin cunoscută latură a domniei sale este pictura, iar aici sunt expuse și două Marine. A practicat foarte mult sport, în special iahting, a fost membru în echipa națională și campion european, și, influențat de ceea ce a trăit pe mare, a pictat”, a mai spus Dodo Niță.

Și azi se așează zilnic la masa de lucru. „Este ca un microb!”

Ce îl motivează și astăzi, la aproape 90 de ani, să se așeze zilnic la masa de lucru? „A fost greu să mă despart de ea, pentru că am stat zeci de ani… Este ca un microb! Mă trezesc dimineața, iar după micul dejun stau la planșetă până pe la 11.00, când îmi fac plimbarea. Iar după-amiază continui”, spune acesta. Mărturisește că se amuză când își privește azi lucrările din tinerețe și crede că succesul pe care l-a avut se datorează talentului, dar și seriozității: „Eram foarte punctual. Când primeam de la o revistă scenariul pentru o bandă desenată joi și sâmbătă trebuia să fie gata, stăteam și zi și noapte și lucram. Trebuia să apară revista, așa că nu aveam voie să întârzii!”.

„Probabil asta m-a ținut, nu am avut șef pe cap!”

La vernisajul de la Craiova, maestrul Puiu Manu a povestit și despre activitatea sa din perioada comunistă. Nu a scăpat întotdeauna de cenzură, atentă să îi spună, spre exemplu, la „Cutezătorii”, că într-o rachetă sovietică nu poate exista un spion în echipaj ori, la o expoziție în București, că un autoturism nu poate avea în loc de roți doi dolari… Puiu Manu nu se plânge însă de acea perioadă. Spune că nu a fost membru al PCR și nu a semnat niciodată condica, fiind artist de sine stătător. „Probabil asta m-a ținut, nu am avut șef pe cap!”, glumește. „Am avut aceste două pasiuni – banda desenată și sportul – și tot ce am făcut am făcut bine, la nivel de performanță”, consideră maestrul sărbătorit.

 

Puiu Manu a debutat în 1953 cu grafică de revistă în paginile publicaţiei „Scânteia pionierului” şi a continuat, vreme de 65 de ani, cu benzi desenate  în mai toate revistele pentru copii ale vremii şi cu ilustraţii la peste o sută  de cărţi apărute la editurile Stadion, Tineretului, Ion Creangă etc.  În paralel, a imaginat şi desenat aproximativ o sută de afişe utilitare, pentru Ministerul Comerţului, al Chimiei, pentru Loto-Prono etc. În perioada socialistă, Puiu Manu a semnat desenele la cinci albume BD, tipărite în zeci de mii de exemplare fiecare.

 În anul 2010 apărea Monografia Puiu Manu, iar maestrul primea Trofeul „Sandu Florea” pentru întreaga sa operă grafică. Aceste două lucruri e l-au încurajat şi mai mult şi a antamat o a doua carieră artistică, la vârsta de 82 de ani!

A desenat trei mini-albume, adaptări ale unor opere literare celebre (David Copperfield, Omul Invizibil şi Întâmplările lui Ulise), pentru Editura Casa Radio. După scenariile profesorului Marius Leştaru a desenat albumele Dim-Sarabandă în Golful Aden, Ioniţă Tunsu – haiduc de Bucureşti şi publică de doi ani serialul BD Istoria e cea mai frumoasă poveste în benzi desenate, care apare lunar în noua revistă „Cutezătorii”. În fine, după scenariul profesorului şi diplomatului Adrian Cioroianu, a desenat albumul Aventurile Căpitanului RO, iar în prezent lucrează la volumul al doilea din aceste aventuri.