Primăria Craiova: Pe poziţii ferme, la negocierile cu Eco Sud

0
80

Consilierii municipali PNL şi executivul Primăriei Craiova au ajuns, din câte se pare, la un numitor comun în privinţa modului cum vor dialoga, de acum înainte, cu Eco Sud. Liberalii au cerut, şi ieri în plen, autorităţilor să cheme administratorul depozitului la discuţii într-un cadru organizat, nu să dialogheze prin intermediul comunicatelor de presă. Reprezentanţii Primăriei le-au propus tuturor consilierilor să participe la întâlnirea pe care o vor avea astăzi cu reprezentanţii Eco Sud. Singura chestiune ce se va discuta va fi legată de preţ, şi nimic despre investiţiile din rampă, despre care autorităţile au un punct de vedere ferm, şi anume că se află în sarcina societăţii.  

sedinta clm (1)Cu o zi înainte de plenul CL, consilierii PNL au organizat o conferinţă de presă la partid, în care au luat la puricat mai multe proiecte aflate pe ordinea de zi, insistând însă pe modul de comunicare dintre Primărie şi administratorul depozitului de la Mofleni. Ieri, la întâlnirea din plen, consilierul Marian Vasile a repus pe tapet această chestiune. Liberalul a solicitat executivului primăriei să adreseze o invitaţie scrisă societăţii Eco Sud pentru o discuţie la comisiile Consiliului Local.

„În ultimul timp, am observat un dialog între reprezentanţii Eco Sud şi Primăria Craiova, purtat în presă. Consider că, pentru interesul craiovenilor şi pentru o bună colaborare, solicit Executivului să le transmită celor de la Eco Sud, în scris, invitaţia de a participa la dialog în cadrul comisiilor de speciale ale CL. Primim informări, atât de la o parte, cât şi de la cealaltă, dar pentru o bună conlucare trebuie să stăm să discutăm, să analizăm şi să gândim în interes cetăţenesc. De aceea, vă rog să invitaţi, în scris, să dialogăm şi să ascultăm păreri atât ale executivului, cât şi ale dânşilor astfel încât să luăm decizia cea mai bună pentru oraşul nostru”, a cerut Marian Vasile.

Un consilier liberal a cerut ca întâlnirea să aibă loc în plen

ecosudAcesta a fost susţinut de colegul de partid, Marinel Florescu, care a solicitat şi el autorităţilor să organizeze o întâlnire directă între consilieri, executiv şi reprezentanţii Eco Sud. Acesta a propus ca discuţiile respective să aibă loc chiar într-una din şedinţele CLM Craiova, pentru a avea un caracter public.

„Propunerea mea este ca Eco Sud să vină să discute direct în CL. Nu exclud că ar fi o idee foarte bună şi cea a colegului Vasile Marian de a invita, într-o primă etapă, la discuţii în comisii. Dar este bine aici, în public, să discutăm pentru că există o îngrijorare a craiovenilor în legătură cu posibilitatea de a nu mai putea fi ridicat gunoiul. Vă daţi seama că vine vara şi sper să nu ajungă şi Craiova cum a ajuns Napoli, un oraş sub imperiul gunoaielor. Este foarte importantă atitudinea pe care o aveam, atât noi, dar şi societatea Eco Sud”, a punctat liberalul Florescu.

Autorităţile despre publireportajele Eco Sud: „dezinformări”

Referindu-se la punctul aflat pe ordinea de zi, primarul interimar al Craiovei, Mihail Genoiu, le-a explicat consilierilor că autorităţile au luat decizia de a informa Consiliul Local despre discuţiile purtate până acum cu Eco Sud, deoarece comunicatele de presă ale societăţii nu respectă realitatea, fiind simple „dezinformări”. Din punctul de vedere al Primăriei Craiova, în discuţie se află doar propunerea de majorare a tarifului pe tona de gunoi, în timp ce toate celelalte aspecte, care apar menţionate în materialele publicitare ale societăţii – cum ar fi investiţii la rampa de colectare – nu au fost şi nu vor fi abordate de Primăria Craiova.

„Vreau să specific încă o dată: există o singură discuţie în cadrul Primăriei vizavi de solicitarea Eco Sud, aceea de majorare a tarifului. Pentru restul nu există discuţii. Investiţiile, asigurarea capacităţilor de depozitare, tot ceea ce se întâmplă vizavi de celula nr. 6 şi 5 sunt obligaţii contractuale ale Eco Sud”, a subliniat Mihail Genoiu.

Municipalitatea aşteaptă fundamentarea preţului

ecosud 2Reprezentanţii municipalităţii mai spun că, de fapt, toată neînţelegerea a plecat de la faptul că Primăria a solicitat societăţii Eco Sud o fundamentare a propunerii de creştere a tarifului. Cu toate că a venit cu o argumentaţie pe 4.000 de pagini, Eco Sud nu a reuşit să convingă nici până acum autorităţile de ce se impune această majorare. ”Este prima dată din istoria acestui contract când preţul trebuie să fie fundamentat. (…). Nu s-a cerut, în toată această perioadă, decât justificări, justificări, justificări… Sunt inadvertenţe în această fundamentare, sunt lucruri care nu sunt corecte”, a explicat reprezentantul Primăriei Craiova.

Decise să respecte legea, autorităţile locale spun că nu vor renunţa la solicitarea de a avea fundamentarea preţului din partea Eco Sud. Genoiu a lăsat să se înţeleagă inclusiv faptul că Primăria Craiova va accepta chiar şi un tarif majorat, dacă Eco Sud va reuşi să-şi argumenteze această cerere. „Nu am spus niciodată că sunt împotriva majorării tarifului, ci sunt împotriva nefundamentării tarifului. Tariful poate să fie majorat, diminuat sau menţinut, în funcţie de ce iese din acea fundamentare. Iar fundamentarea – să vorbim clar – este contabilitate, este matematică. Nu ne jucăm cu legea. Ceea ce este clar este clar, iar ceea ce nu este clar se scoate din orice fundamentare”, a spus Genoiu, care a oferit garanţia că, până la ora aceasta, Primăria Craiova şi-a respectat toate obligaţiile pe care le-a avut către Eco Sud. Și în acest moment, există o nouă adresă oficială trimisă de Primăria Craiova către Eco Sud, prin care se solicită alte documente în susţinerea fundamentării. Și spun reprezentanţii municipalităţii că nu s-a primit, deocamdată, nici un răspuns.

Aleşii locali, invitaţi la discuţii

ecosud 1După ce a expus în ce constă neînţelegerea dintre Primărie şi Eco Sud, primarul interimar al Craiovei, Mihail Genoiu, a acceptat ca toţi aleşii locali să participe, astăzi, la întâlnirea cu administratorul depozitului.

”Să dăm la o parte discuţia dialogului ori la comisii, ori în plen, eu vă invit să participaţi mâine (n.r. – astăzi) la întâlnirea pe care a stabilit-o aparatul executiv cu Eco Sud, de la ora 11.00. Poate să participe oricine din consilieri, sunteţi invitaţi să participaţi la această întâlnire, unde, într-adevăr, sunt şi lucruri cu caracter confidenţial”, a declarat Mihail Genoiu, care a precizat că discuţiile nu pot fi purtate totuşi în plen, dat fiind caracterul confidenţial al informaţiilor legate de contabilitatea Eco Sud.