Franţa: Tabăra lui Macron interzice accesul unor media ruse, decizie care înfurie Moscova

0
84

macronRusia a acuzat joi echipa de campanie a candidatului Emmanuel Macron la alegerile prezidenţiale din Franţa că discriminează media ruse, spunând că a încălcat libertatea presei prin faptul că a interzis accesul unor instituţii de presă ruse la evenimentele sale, transmite Reuters.

La Paris, un purtător de cuvânt al lui Macron a confirmat că agenţia de presă Sputnik şi postul de televiziune RT TV, finanţate de statul rus, nu au primit acces la evenimentele candidatului francez, spunând că cele două sunt ”o entitate cu două capete” care transmite propagandă de stat rusă şi ştiri false, relatează Agerpres.

Macron, un fost bancher şi centrist proeuropean, este văzut ca marele favorit în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa de la 7 mai în faţa candidatei de extremă-dreapta Marine Le Pen.

Macron este susţinătorul unei linii dure în privinţa sancţiunilor UE impuse Moscovei în legătură cu criza din Ucraina, în timp ce Le Pen, o admiratoare a preşedintelui rus Vladimir Putin, este o eurosceptică ce susţine ridicarea sancţiunilor şi este de partea Rusiei în privinţa Ucrainei.

Kremlinul a fost deranjat de acuzaţiile taberei lui Macron conform cărora reţelele informatice, bazele de date şi site-urile campaniei candidatului francez au fost atacate din surse de pe teritoriul Rusiei, ceea ce a alimentat suspiciunile că Moscova încearcă să submineze campania lui Macron pentru a o ajuta pe Marine Le Pen.