Valeriu Zgonea, preşedinte al Camerei Deputaţilor, exclus din PSD. „În loc să plece Dragnea, plec eu”

0
225

zgonea_valeriu_10032600Comitetul Executiv al PSD a decis, ieri, cu unanimitate de voturi, excluderea din partid a lui Valeriu Zgonea, preşedinte executiv PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor. “În loc să plece el, plec eu”, a comentat Zgonea, care îi ceruse demisia lui Liviu Dragnea, pentru condamnarea definitivă în dosarul Referendumului. El a mai spus că decizia PSD i-a amintit de inchiziţie şi că îi mulţumeşte lui Dumnezeu că nu i-a luat şi “inima de social-democrat”. Zgonea a mai precizat că îşi duce la capăt mandatul de preşedinte al Camerei Deputaţilor, dar PSD e liber să-i retragă sprijinul şi să-l revoce.

Comitetul Executiv al PSD a decis miercuri excluderea din partid a lui Valeriu Zgonea, preşedinte executiv PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor. Propunerea de excludere din partid a fost făcută de Lia-Olguţa Vasilescu, Paul Stănescu şi Cătălin Rădulescu, potrivit unor surse. În urma acestei decizii, ar urma ca PSD să îi retragă formal şi sprijinul politic pentru funcţia de al treilea om în stat, cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, ieri, înaintea şedinţei Comitetului Executiv al PSD, că nu mai poate face echipă cu preşedintele executiv Valeriu Zgonea, dar a susţinut că nu va încerca să influenţeze decizia colegilor din partid. Întrebat dacă mai poate face echipă cu Zgonea, după ce acesta i-a cerut demisia, Dragnea a răspuns: “Categoric, nu!”. Liviu Dragnea a mai spus că nu va încerca să influenţeze în niciun fel decizia CExN în privinţa unei sancţiuni a lui Valeriu Zgonea. “Colegii mei vor decide ce se va întampla (…) Nu o să am niciun punct de vedere“, a comentat liderul PSD.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a comparat situaţia din PSD cu un documentar despre antilopele gnu pe care l-a vizionat şi în care toate sar după masculul alfa fără să gândească, într-un râu plin de crocodili. “Mă uitam aseară la un documentar despre antilopele gnu şi în procesul lor de a căuta să ajungă acolo unde vor trec peste un râu şi masculul alfa sare în râu şi fără să gândească, fără să simtă ceea ce se poate întâmpla cu ele, toate sar după masculul alfa. Singura problemă este că acel râu este renumit ca fiind plin cu crocodili. Aici se află şi PSD astăzi, scapă cine poate. Eu am atras atenţia că este o mare eroare dacă liderul nu-şi asumă responsabilitatea funcţiei pe care o are fiind principalul partid din România”, a spus Zgonea.

***

Liviu Dragnea a declarat, ieri, că este “foarte probabil” să demisioneze din calitatea de deputat, însă sigur nu înainte de Paşte, reiterând şi că ar putea pleca şi din fruntea partidului dacă “un gest” al său influenţează formaţiunea în bine. Întrebat dacă îşi dă demisia din calitatea de deputat, Dragnea a spus: “E foarte probabil, asta ca să vă dau o veste bună de sărbători”. De asemenea, el a precizat că nu va lua o decizie înainte de Paşte. “Acum nu pot să mă gândesc, e foarte probabil, o să mă gândesc. Dacă e probabil, nu o să vă spun în data de, la ora de. Oricum, până în Paşte sigur nu”, a fost reacţia lui Dragnea.

Întrebat de ce ia în calcul o demisie din Camera Deputaţilor, dar nu şi una din fruntea partidului, liderul PSD a reiterat că ar putea renunţa la preşedinţia partidului, dacă acest lucru influenţează în bine PSD. “Am luat în calcul foarte multe variante şi posibilităţi vineri şi în zilele astea, dar decizia mea în amândouă cazurile are la bază modul cum influenţează partidul. Dacă un gest al meu influenţează partidul în bine acum, când într-adevăr PSD are o opţiune serioasă pentru alegeri, e în regulă. Nu m-am preocupat nici foarte mult de ce a spus domnul Zgonea pentru că eu de luni am luat decizia să nu mă mai gândesc nici la ce spune pentru că mai bine mă uit cu atenţie la adversarii noştri politici, PNL – Iohannis, mai bine ascult sursa directă decât portavocea”, a conchis el.

***

Dragnea: După Paşte vom decide succesorul la Camera Deputaţilor. Nu i-am propus lui Ponta

Preşedintele PSD a precizat că în primul Birou Permanent al PSD după Paşte va fi discutat succesorul de la şefia Camerei Deputaţilor, adăugând că nu a propus preluarea funcţiei de către Victor Ponta. “În primul Birou Permanent Naţional vom lua o decizie privind succesorul de la Camera Deputaţilor în condiţiile în care se eliberează”, a spus Dragnea. El a adăugat că teoretic şi firesc poziţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor va fi eliberată, dar există nişte proceduri parlamentare referitoare la revocarea din funcţie a lui Valeriu Zgonea.

Întrebat dacă i-a propus lui Victor Ponta să preia funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Dragnea a răspuns: “Nu i-am propus lui Victor Ponta să fie preşedintele Camerei Deputaţilor”. Liderul PSD a precizat însă că s-a văzut cu Victor Ponta marţi şi că au discutat, fostul premier transmiţând că are tot sprijinul său. Victor Ponta nu a participat ieri la şedinţa Comitetului Executiv al PSD, fiind la Istanbul.