Consilieră APIA Dolj condamnată pentru infracţiuni de corupţie

0
359

Judecătorii Tribunalului Dolj au pronunţat, marţi, sentinţa într-un dosar în care procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova au trimis în judecată trei doljeni pentru infracţiuni de corupţie. Este vorba despre administratorul unei firme din Dolj, un consilier superior al APIA – Centrul Judeţean Dolj, care a primit şpagă de la administrator, şi de un inspector agricol de la Primăria Lipovu, cel din urmă atestând în mod fals că firma respectivă utilizează o suprafaţă de teren mai mare decât în realitate. În acest fel, administratorul a obţinut nejustificat peste 400.000 lei, sumă cu care APIA Dolj s-a constituit parte civilă în procesul penal. Magistraţii craioveni l-au condamnat pe administratorul firmei la 3 ani, 7 luni şi 10 zile închisoare cu executare, în timp ce funcţionarii au primit 3 ani, respectiv 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare şi câte 90 de zile de muncă în folosul comunităţii. Inculpaţii trebuie să acopere prejudiciul creat. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

apiaJudecătorii Tribunalului Dolj au pronunţat marţi, 26 aprilie a.c., sentinţa pe fond în dosarul celor doi funcţionari doljeni şi a administratorului de firmă acuzaţi de infracţiuni de corupţie. Reamintim că, pe 20 mai 2015 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova i-au trimis în judecată pe Cristian Badea, administrator al S.C. Silvornamental S.R.L., acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (4 acte materiale), înşelăciune în formă continuată (4 acte materiale), participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual (patru infracţiuni), participaţie improprie la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale (două infracţiuni); Ioana Florina Păun, consilier superior în cadrul APIA – Centrul Judeţean Dolj, la data faptelor, acuzată de abuz în serviciu în formă continuată (trei acte materiale), luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), şi Cornel Vătau, inspector în cadrul Primăriei comunei Lipovu – Compartimentul Agricol, la data faptelor acuzat de complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la infracţiunea de înşelăciune şi fals intelectual. În cauză a fost inculpată şi firma Silvornamental.

A obţinut ilegal suma de 400.761,90 lei

În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii anticorupţie au reţinut faptul că, în perioada 2010-2013, inculpatul Cristian Badea, în calitate de administrator al S.C. Silvornamental S.R.L., a solicitat şi a obţinut de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul Judeţean Dolj, acordarea de sprijin financiar în cadrul schemelor de plată unică pe suprafaţă, folosind documente false şi inexacte. Între acestea se afla şi o adeverinţă falsificată cu bună ştiinţă de Cornel Vătau, inspector în cadrul Primăriei comunei Lipovu – Compartimentul Agricol, pentru campania din anul 2010. „În cuprinsul acestui document, inculpatul Vătau Cornel a atestat în mod nereal faptul că S.C. Silvornamental S.R.L. utilizează o suprafaţă totală de 276,50 ha teren arabil, deşi din evidenţele primăriei figura cu o suprafaţă mai mică”, se arată în comunicatul DNA. Cât despre angajata APIA Dolj, aceasta a fost acuzată că a cerut şpagă pentru a aproba cererea administratorului S.C. Silvornamental S.R.L. de acordare a subvenţiilor, ştiind că nu toate sumele i se cuvin: „În perioada 2011 – 2013, inculpata Păun Ioana-Florina, în calitate de consilier superior în cadrul APIA – Centrul Judeţean Dolj, a pretins şi primit, în mod repetat sume de bani şi alte foloase materiale, în valoare totală de 14.700 lei, de la inculpatul Badea Cristian, pentru ca, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, să soluţioneze cererile unice de plată formulate de S.C. Silvornamental SRL, cu consecinţa obţinerii de către aceasta de sume de bani mai mari decât cele care i se cuveneau”, după cum mai precizează anchetatorii. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 400.761,90 lei, echivalentul a 91.498 euro. În cauză s-a instituit sechestrul asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând inculpaţilor Badea Cristian şi Păun Ioana-Florina.

În sentinţa pronunţată marţi, 26 aprilie a.c., judecătorii craioveni i-au găsit vinovaţi pe cei trei inculpaţi, dar şi societatea comercială. Astfel, Cristian Badea a fost condamnat la 3 ani, 7 luni şi 10 zile închisoare, Ioana Florina Păun a primit 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, iar Cornel Vătău a primit 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare  de 4 ani. Firma SC Silvornamental SRL a primit o amendă penală de 120.000 lei, dar şi pedeapsa complementara constând în dizolvarea persoanei juridice şi publicarea şi afişarea hotărârii de condamnare pe cheltuiala persoanei juridice pe o perioadă de trei luni. Inculpaţii trebuie să achite prejudiciul creat şi au de achitat câte 11.500 lei cheltuieli judiciare. Hotărârea, care nu este definitivă, poate fi atacată la Curtea de Apel Craiova.