Au incetat din viata regizorul PETRE BOKOR si dramaturgul GEORGE ASTALOS

0
567

Regizorul si scriitorul Petre Bokor, care a realizat montari memorabile ale unor spectacole precum “Scandal la opera!”, de Ken Ludwig, si “Ultimul Don Juan”, de Neil Simon, a murit, sambata, la varsta de 73 de ani, in Canada, a informat, ieri, Teatrul Nottara din Bucuresti.

“Coleg si prieten pretuit, Petre Bokor va ramane in amintirea noastra, atat prin realizarile profesionale si artistice, cat si prin personalitatea sa calda – un regizor delicat in lucrul cu actorii, un profesionist perseverent, cu o inteligenta remarcabila, un artist cu o tandra pasiune pentru comedie, un om diplomat, cu un dezvoltat simt al umorului. A iubit literatura, filmul si teatrul. A fost creator in toate aceste domenii si a impartasit din cunostintele sale in calitate de profesor de teatru in Edmonton, Canada. Nu a incetat nicio clipa sa se dedice publicului si oamenilor de teatru”, se arata in comunicatul citat.

Regizorul, nascut pe 24 mai 1940 si care s-a stabilit in urma cu multi ani in Canada, “nu a fost niciodata cu adevarat departe de tara”, profitand de orice prilej pentru a reveni in Romania, pentru a lucra impreuna cu artistii din tara. In urma unor astfel de colaborari s-au nascut spectacole de succes pe scenele teatrelor din Bucuresti, cum ar fi “Leul in iarna”, de James Goldman (2001, Teatrul National I.L. Caragiale), “Cumetrele”, de Michel Tremblay (1994, Teatrul Odeon), “A fi sau ce va fi”, de Lyle Victor Albert (Teatrul Metropolis), “Nebunia regelui George”, de Alan Bennett (Teatrul L.S. Bulandra), “Vrajitorul din Oz”, dupa basmul lui L. Frank Baum (Teatrul Excelsior).

De Teatrul Nottara l-a legat o prietenie indelungata, un atasament generos ce l-a determinat adesea sa revina in tara. Petre Bokor a realizat montari memorabile pentru institutie, precum “Scandal la opera!”, de Ken Ludwig, “Ultimul Don Juan”, de Neil Simon, “39 de trepte”, dupa un film de Alfred Hitchcock – productii care bucura si in prezent publicul.  “Cumetrele” de Michel Tremblay (2001, Teatrul National Marin Sorescu, Craiova) si “Jack si femeile lui”, de Neil Simon (Teatrul Sica Alexandrescu, Brasov) sunt cateva dintre montarile sale in teatrele din tara.

George Astaloş, poet, prozator dar mai ales dramaturg de succes peste hotare, a murit duminica, la vârsta de 80 de ani.

George Astaloș s-a nascut la 4 octombrie 1933, în București. Debuteaza cu poezie, in 1948, intr-o revista scolara, dar adevaratul debut literar are loc cu feeria dramatica Vin soldatii, reprezentata pe scena Teatrului „ Casandra din Bucuresti in stagiunea 1968-1969. Pentru volumul „Vin soldatii si alte piese” (1970) este distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor. În 1971, cu ocazia Congresului PEN Club International de la Piran (Slovenia), Pietre Emmanuel de la Academia Franceza ii ofera o bursa a guvernului francez la Paris, unde poetul se stabileste definitiv. În 1976 primeste cetatenie franceza, nerenuntand insa la cetatenia romana.

Este autorul a peste 40 de volume de poezie, proză, teatru, eseu, memorii si corespondență. Cărțile i-au fost publicate în: România, Franța, Italia, Portugalia, Statele Unite ale Americii, Luxemburg și Germania. Figurează în peste 20 de antologii de poezie și de teatru, apărute în Europa și în America de Nord. Este autorul unui microdicționar argotic de circa 1000 de articole. Este autor a peste 200 de studii, eseuri și articole critice.

A fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură. Una din cele trei piese din tripticul despre exil, “Caviar Vodca si bye bye” (exilul rusesc) a fost reprezentata  in aproape 40 de metropole de pe cele 5 continente. In anul 2001, dupa un turneu la Viena, Tel Aviv si Copenhaga cu spectacolul montat de teatrul National radiofonic, “Caviarul” lui Astalos a fost reprezentat la Stokholm si Malmo pentru exilatii romani din Suedia.