Raluca Călinoiu a pus Doljul pe podium la Olimpiada de Limba română

4
94

Elevă în clasa a VIII-a, la Şcoala nr 2 „Traian” din Craiova, Raluca Călinoiu este singura reprezentantă a judeţului Dolj din lotul de şase concurente pentru clasele VIII- XII, care a reuşit să obţină locul I pe ţară la „Olimpiada de Limbă, comunicare şi literatura română George Călinescu”, derulată în perioada 17-21 aprilie a.c, la Ploieşti. Premiul reprezintă cea mai mare realizare de până acum a elevei şi îi dă încredere să continue performanţa la această disciplină. În prezent, se pregăteşte să participe la Olimpiada internaţională de Limba Română de la sfârşitul lunii mai. Deşi este la o vârstă fragedă, olimpica nu îşi doreşte să facă carieră în ţară, ci în străinătate.

Raluca Călinoiu

Raluca Călinoiu a făcut o pasiune pentru Limba şi literatura Română încă din clasa a V-a, fiind determinată să studieze această disciplină chiar de profesorul de la clasă – Daniela Toma. Dascălul i-a deschis şi drumul competiţiilor judeţene, naţionale şi internaţionale. A obţinut diverse premii şi menţiuni.

59 de contracandidaţi

Primul loc pe podium la Olimpiada naţională de Limba Română rămâne însă rezultatul cel mai important. Îşi dorea să facă performanţă la acest concurs încă de anul trecut, dar a ratat calificarea pentru că a luat locul al II-lea la faza judeţeană.

„În acest an, am fost singura calificată din judeţul Dolj la clasa a VIII-a pentru a participa la acest concurs. Am avut foarte mari emoţii, pentru că aveam 59 de contracandidate, dar am depăşit momentul pentru că mi-au fost alături celelalte colege de la clasele a VII-a până la a XII-a şi am format o mare echipă. Este primul premiu la olimpiada naţională. Am avut şi anul trecut o tentativă, dar nu am reuşit pentru că m-am calificat pe locul al II-lea la judeţ ”, a afirmat Raluca Călinoiu. Pentru a obţine un astfel de rezultat a fost nevoie de un program intens de pregătire. „Timp de o săptămână am lucrat intens la şcoală cu profesorul de la clasă, iar acasă mi-am intensificat şi pregătirea în particular cu profesorul Irina Căpăţână. La un astfel de concurs contează însă foarte mult şi inspiraţia, şi pentru a dispune de idei bune citesc foarte mult. Îmi plac, în special, romanele poliţiste şi de SF. De ajutor îmi sunt şi filmele dar şi muzica ”, a mai spus eleva.

Va opta pentru Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”

Raluca îşi doreşte să repete performanţa şi anul viitor. Pentru a se califica din nou la Olimpiada Naţională de Limba română, eleva s-a înscris şi Olimpiada Internaţională de Limba română, cu speranţa că va obţine un premiu. Concursul se va desfăşura la sfârşitul lunii mai la Piatra-Neamţ. Contracandidaţii săi vor fi din Canada, Ungaria, Ucraina, Moldova şi Bulgaria. În ciuda rezultatelor deloc banale, obţinute la Limba română, fata nu îşi doreşte să urmeze o carieră în profil uman, ci în profil real. În vară, când va susţine admiterea la liceu, va opta pentru Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, profilul Matematică- Informatică bilingv Engleză. Planurile ei de viitor par a fi clar conturate. Vrea să-şi perfecţioneze cunoştinţele, astfel încât să fie admisă la University Cambridge din Marea Britanie, ţară unde vrea să se şi stabilească. Aşadar, deşi este la o vârstă fragedă, Raluca Călinoiu a îmbrăţişat ideea de a părăsi ţara, la fel cum au făcut şi alţi elevi cu performanţe. Motivaţia fetei nu este diferită de cea a tinerilor de azi „România nu mai oferă nici o speranţă”.

 

4 COMENTARII

Comments are closed.