În timpul mandatului de primar al oraşului Bechet, Costel Tulitu a venit în Consiliul Local cu tot felul de proiecte, unele dintre ele putând intra cu uşurinţă în categoria propunerilor „trăznite”, asta dacă nu ar fi la mijloc bani publici. Altele intră cu siguranţă în categoria celor ilegale. S-a demonstrat deja că atunci când vine vorba de Costel Tulitu şi de cheltuirea banilor publici lucrurile trebuie tratate cu cea mai mare atenţie, pentru că aceştia ajung cu uşurinţă în buzunarele familie primarului, motiv pentru care fostul securist de duzină este cercetat de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova pentru conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice.
Unul dintre proiectele nesimţite ale primarului de Bechet Costel Tulitu este legat de autoturismul Nissan X-Trail, pentru care consilierii locali au aprobat o hotărâre prin care Consiliul Local plăteşte consumul de carburanţi şi de lubrifianţi, printr-un contract de comodat. Peste 10 milioane de lei vechi motorină şi peste 100 de milioane lei vechi întreţinerea bani publici, suportă Primăria Bechet ca fostul securist de la Braşov, din perioada 1987-1989, să se deplaseze în condiţii de siguranţă şi confort. Costel Tulitu şi-a arătat impertinenţa când pe ordinea de zi a şedinţei ordinare, din data de 31 mai 2010., la punctul 6, a apărut un proiect de hotărâre care prevedea „aprobarea preluării leasingului la autoturismul pentru care Primăria are încheiat contract de comodat”. Este unul din exemplele care demonstrează din plin caracterul de securist al lui Costel Tulitu.
Între consilierii locali au avut loc discuţii aprinse… dar degeaba
Înainte de Paşte publicam în cotidianul nostru un articol cu titlul „Eugen Georgescu, un prieten de nădejde al lui Costel Tulitu – La Bechet au viză de legalitate şi hotărârile care nu au vot majoritar”, în care vorbeam despre hotărâri ale Consiliului Local Bechet care deşi nu aveau votul majoritar al consilierilor locali, au primit viză de legalitate din partea Direcţiei Verificării Legalităţii Actelor, Informare şi Relaţii Publice condusă de Eugen Marinescu. Este vorba despre proiectul de hotărâre prin care s-a rectificat
bugetul local al Primăriei Bechet, din data de 28 decembrie 2010, care a stârnit discuţii aprinse între consilierii locali şi Costel Tulitu. Aşa cum spuneam şi în articolul din data de 23 aprilie a.c., totul a plecat de la proiectul de extindere a canalizării în oraşul Bechet pe care Costel Tulitu, ajutat de dirigintele de şantier, l-a modificat şi, în loc să introducă pe bulevardul „Al. I. Cuza” canalizarea, care era necesară, a introdus-o pe nişte străzi lăturalnice. “Au loc discuţii între consilieri. Se solicită domnului Oclei să prezinte cum a fost proiectul iniţial al canalizării că sunt informaţii că nu se va mai introduce canalizare pe strada principală. (…) Sunt discuţii aprinse între consilieri. Domnul Şerban Gheorghe spune că din cauza neprezentării documentaţiei justificative şi situaţiei de lucrări se abţine”, cam aşa au decurs lucrările şedinţei din 28 decembrie 2010 conform procesului-verbal. Trecem peste faptul că unii dintre consilierii care au votat pentru rectificarea bugetară nu au avut treabă cu legalitatea proiectului de hotărâre şi şi-au motivat votul prin faptul că e sfârşit de an şi banii ar fi pierduţi dacă nu trece proiectul de hotărâre.
“Pentru 6. Împotrivă 2. Abţineri 3.”
În acelaşi proces-verbal, secretarul Primăriei Bechet, Gigi-Alin Rădoi, a consemnat votul cu privire la rectificarea bugetară: “Domnul preşedinte de şedinţă supune la vot
proiectul. Pentru 6. Împotrivă 2. Abţineri 3”. Din 13 consilieri locali la şedinţă au fost prezenţi 11, din care doar 6 au votat proiectul de hotărâre. Este clar că nu s-a îndeplinit majoritatea simplă cerută de Legea 215/2001 modificată şi republicată. Nu aceeaşi concluzie au tras-o şi Eugen Georgescu şi Eugen Marinescu care au acordat viza de legalitate proiectului de hotărâre.
Timpul nu este pierdut!
Nu era pentru prima dată când Costel Tulitu şi reprezentantul guvernului în teritoriu Eugen Georgescu călcau în picioare legea. S-a întâmplat şi 2010 când în urma unei şedinţe extraordinare la data de 28 august, organigrama şi ştatul de funcţii a fost votat tot de 6 consilieri locali din 13 şi a primit viza de legalitate. “Prezenţi domnii consilieri: Ionele Gheorghe, Ionescu Florian, Grosu Gabriel, Glăvan Nici, Popescu Dan, Ionele Constantin, Gheorma Gheorghe. (…) Se supune la vot. Se votează. Pentru sunt domnii consilieri: Ionele Gheorghe, Ionescu Florian, Grosu Gabriel, Glăvan Nicu, Popescu Dan, Ionele Constantin”. Proces verbal semnat de acelaşi secretar al Primăriei Bechet, Gigi-Alin Rădoi, care se pare că este un alt complice al lui Costel Tulitu la ilegalităţile pe care le comite. Organigrama Primăriei Bechet deşi ilegală, şi-a făcut efectul. Ce i-a mânat pe Eugen
Georgescu şi Eugen Marinescu să dea viză de legalitate unor proiecte de hotărâre, care nu aveau ce căuta la Direcţia Verificării Legalităţii Actelor, Informare şi Relaţii Publice, pentru că nu trecuseră de votul consilierilor locali? Greu de spus. Şi la fel de greu de explicat este faptul că nici o instituţie abilitată a statului nu s-a sesizat cu privire la aceste încălcări grosolane ale legii. Dar timpul nu este pierdut!