La „polul frigului”, pentru calificarea în semifinale

0
59

Universitatea Craiova merge în premieră în istoria sa la Miercurea Ciuc, pentru duelul din sferturi cu Csikszereda, surpriza actualei ediţii a Cupei României

Ştiinţa are şanse mari ca pentru al treilea an la rând să ajungă în semifinalele Cupei României. Din postura de deţinătoare a trofeului, echipa din Bănie joacă în sferturile actualei ediţii contra surprizei Csikszereda Miercurea Ciuc, formaţie de Liga a III-a. Este de aşteptat ca Devis Mangia să facă schimbări în formula de start obişnuită, din trei motive: există suspendări, trebuie să ofere şanse de a juca şi unora care au evoluat mai puţin şi sunt deja nemulţumiţi de statutul lor, anumiţi titulari trebuie odihniţi, fiindcă urmează meciul cu Astra, luni seara. Kelic şi Briceag sunt suspendaţi pentru meciul de astăzi, iar Bancu şi Carlos Fortes vor sta cu Astra, aşa că ultimii doi ar trebui să fie titulari deseară, dacă „Bancone” va fi recuperat după agresiunile suferite în derby-ul cu FCSB.

În prefaţa acestui meci, Devis Mangia s-a arătat îngrijorat de modul cum va arăta suprafaţa de joc, fiindcă la Miercurea Ciuc este „polul frigului”, iar terenul nu beneficiază de instalaţie de încălzire. „Cupa României, ca şi anul trecut, este un obiectiv important pentru noi, vrem să ne continuăm parcursul. Este normal să fim favoriţi în acest meci, deoarece întâlnim o echipă de ligă inferioară, dar nu uităm că Dinamo a pierdut acolo. Sper că nu va fi un teren periculos pentru jucători. Sper ca organizatorii să se gândească la integritatea jucătorilor şi să ia măsuri pentru ca suprafaţa de joc să fie cât mai bună. Noi trebuie să fim pregătiţi pentru a juca pe orice vreme, dar în privinţa terenului nu avem ce face. Nu am avea scuze dacă pierdem calificarea, trebuie să câştigăm, dar repet, terenul trebuie să nu pună în risc sănătatea celor care vor fi teren, cred că şi gazdele gândesc la fel, fiindcă au obiectivele lor pentru acest sezon” a spus Mangia. Tiago Ferreira a adăugat: „Eu cred că va fi un meci greu, sunt sigur de asta, echipele din ligile inferioare sunt foarte ambiţioase. Ştim că adversarii noştri au eliminat Dinamo şi trebuie să fim serioşi şi să dăm totul pentru a ne califica. Se anunţă în jur de -2 grade la ora partidei şi sunt şanse ca suprafaţa de joc să fie îngheţată. Pentru această perioadă nu este însă o temperatură foarte scăzută, în urmă cu un an fiind nu mai mult de -20 de grade la această dată.

Ciucanii au eliminat Dinamo în optimi

În tururile anterioare, Ştiinţa a întâlnit tot formaţii de eşalon inferior, Sportul Snagov (Liga a II-a) şi Turris Tr. Măgurele (Liga a III-a), în timp ce formaţia din Miercurea Ciuc a eliminat echipele: AFC Hărman (Liga a III-a), scor 2-0 Aerostar Bacău (Liga a II-a), scor 3-2, Energeticianul Petroşani (Liga a II-a), scor 2-1. În sfârşit, în optimi, ciucanii au reuşit marea surpriză, trecând de Dinamo, după executarea loviturilor de departajare. Formaţia sponsorizată de guvernul maghiar s-a impus în faţa trupei lui Mircea Rednic, după ce a condus cu 2-0 şi a fost egalată la 2, iar după 120 de minute scorul a fost 3-3. În urma acelui joc, harghitenii au doi jucători suspendaţi pentru meciul cu Craiova, Eder şi Magyari. De asemenea, brazilianul Fabio are probleme familiale, iar marocanul Jebari este accidentat. Înainte de returul seriei C5, AFK Csikszereda Miercurea Ciuc este pe locul 3, la 6 puncte de liderul ASCF Comuna Recea.

Csikszereda, cantonament în Antalya

Antrenorul formaţiei harghitene este Valentin Suciu, cel care a întâlnit Universitatea Craiova în Cupa României şi în ultimele două sezoane, când se afla pe banca formaţiei Sepsi Sf. Gheorghe, de fiecare dată alb-albaştrii impunându-se. Suciu a prefaţat realist duelul de astăzi: „Sper ca terenul să fie unul bun, fiindcă dacă este îngheţat riscăm accidentări şi avem nevoie de toţi jucătorii pentru campionat. Acela este obiectivul nostru principal: promovarea. Asta nu înseamnă că ne vom da la o parte din calea Craiovei, vom face tot posibilul pentru a ne ridica la nivelul adversarului. Însă dacă apreciam că am avut 30% şanse cu Dinamo, atunci cu Craiova procentul este şi mai mic, deoarece întâlnim o echipă care se bate pentru titlu în Liga I şi este deţinătoarea Cupei României”.

De câţiva ani, AFK Csikszereda Miercurea Ciuc a încheiat un parteneriat cu Academia Ferenc Puşkaş. În contractul de finanţare cu guvernul de la Budapesta este prevăzută o clauză prin care cel puţin 80% dintre jucători să fie de etnie maghiară. Csikszereda nu a disputat încă un meci oficial ăn 2019, Liga a III-a reluându-se în acest week-end, însă harghitenii s-au pregătit în Antalya, având condiţii precum formaţiile pe primă ligă. Formaţia din Ţinutul Secuiesc are în lot şi 3 jucători străini: spaniolul Eder Gonzalez, marocanul Soufiane Jebari şi brazilianul Fabio Guaru. Vedetele echipei sunt Szilard Veres (mijlocaş, 22 ani, ex-CFR Cluj), Szilárd Mitra (mijlocaş, 31 ani, ex-Sepsi) şi Fabio Guaru (fundaş, 31 ani, ex-Puskás Akadémia si Békéscsaba). Biletele pentru meciul de astăzi s-au vândut de săptămâna trecut, în numai o oră după ce au fost puse în vânzare.

Briceag şi Kelic, suspendaţi un meci

Cei doi jucători ai Universităţii Craiova eliminaţi în finalul derby-ului cu FCSB, Renato Kelic şi Marius Briceag, au fost suspendaţi ieri câte o etapă de Comisia de Disciplină a FRF. Croatul a primit roşu direct, din fault în postură de penultim apărător, iar Briceag a încasat două galbene. Cei doi jucători, amendaţi şi 740 de lei, îşi vor ispăşi suspendarea la meciul de astăzi, cu Csikszereda. Jucătorul de la FCSB, Dennis Man, eliminat pentru lovirea lui Briceag, a primit două etape de suspendare şi amendă de 3.000 de lei. De asemenea, clubul Universitatea Craiova a fost amendat de Comisia de Disciplină a FRF cu 5.000 de lei, deoarece suporterii au aruncat cu petarde la meciul de la Piteşti, cu Hermannstadt.