GAUDEAMUS 2019: Să ne bucurăm de carte!

0
374

Este îndemnul pe care organizatorii celei de-a XVIII-a ediţii a Târgului de Carte GAUDEAMUS de la Craiova l-au adresat, ieri, tuturor participanţilor la deschiderea oficială a evenimentului, care a avut loc în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Până duminică, 3 martie, iubitorii de lectură sunt aşteptaţi aici să cumpere sau doar să răsfoiască zeci de mii de volume din diverse domenii, să participe la lansări de carte şi dezbateri pe teme de interes şi să se înscrie în tombola cu premii. Succes acestei ediţii – una care inaugurează Caravana GAUDEAMUS Radio România şi care se desfăşoară în Anul Cărţii în România – au urat, ieri, mai mulţi invitaţi la microfonul Radio Oltenia Craiova, de asemenea organizator. Între aceştia s-a aflat şi Georgică Severin, preşedinte director general al Societăţii Române de Radiodifuziune. Târgul de Carte GAUDEAMUS poate fi vizitat până sâmbătă, între orele 10.00 şi 18.00, iar duminică, între orele 10.00-14.00. Intrarea este liberă pentru public.

Ediţia cu numărul 18 de la Craiova, evenimentul cu numărul 110 în seria GAUDEAMUS, este organizată de Radio România prin Echipa GAUDEAMUS şi Radio România Oltenia Craiova şi reuneşte peste 50 de participanţi, mulţi aflaţi aici pentru prima dată, găzduiţi de 45 de standuri – record în istoria Târgului. Craiovenii găsesc în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” noutăţi editoriale sau volume deja consacrate, dar şi jocuri educative, muzică ori produse care pot „acompania” lectura şi chiar o pot face mai reconfortantă – diverse sortimente de cafea şi ceaiuri aromate. Nu sunt de neglijat reducerile de preţuri afişate de expozanţi, ofertele şi pachetele promoţionale.

Deschiderea oficială a celei de-a XVIII-a ediţii s-a făcut, ieri, pe acordurile imnului Gaudeamus Igitur, cântat de „Angels”, primul grup pop-opera din Oltenia, şi în prezenţa unui numeros public, format îndeosebi din tineri. De la microfonul Radio România Oltenia Craiova, în transmisiune directă pe frecvenţele postului, au adresat felicitări celor care scriu şi tipăresc cartea şi succes participanţilor mai mulţi invitaţi, între care prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Oana Bică.

De asemenea, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Monica Sună, a salutat organizarea evenimentului, pentru al 18-lea an consecutiv, apreciindu-l ca unul „fascinant şi inspiraţional” şi adresând elevilor un îndemn la lectură. „Haideţi să poposim pe cărările cărţii! Ştim că lectura educă şi disciplinează, este un instrument de autodezvoltare şi educaţie permanentă. Cartea trebuie să devină un partener şi un prieten pentru elevii noştri, care să îi însoţească de-a lungul vieţii”, a spus aceasta.

La Craiova s-a aflat, cu acest prilej, şi Georgică Severin, preşedinte director general al Societăţii Române de Radiodifuziune. „Da, suntem la cea de-a XVIII-a ediţie la Craiova, însă Târgurile GAUDEAMUS au ajuns la a 118-a ediţie, trecând mai bine de 25 de ani de când, în 1994, a avut loc, în foaierul Sălii Radio din Bucureşti, prima manifestare a cărţii sub ceastă denumire. Evident, pentru noi, Societatea Română de Radiodifuziune, GAUDEAMUS este în primul rând o ocazie de a promova ceea ce face Radio România sub toate aspectele sale”, a menţionat Severin, subliniind că în acest an încă un Târg de Carte apare pe harta GAUDEAMUS, la Iaşi.

Cuvântul de încheiere i-a aparţinut preşedintelui de onoare al Târgului GAUDEAMUS Craiova, care în acest an este scriitorul Mihai Firică, membru al Comitetului de Conducere a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova. „Sunt convins că va fi cea mai bună ediţie a Târgului de Carte de la Craiova. O demonstrează numărul mare de participanţi, de edituri care au venit aici. Târgul acesta este un reper cultural şi este cel mai important eveniment dedicat culturii scrise din Oltenia”, a spus Mihai Firică, felicitându-i pe organizatori pentru că „pun Oltenia literară pe hartă” şi declarând deschisă oficial cea de-a XVIII-a ediţie a evenimentului. „Să ne bucurăm de carte!”, a încheiat acesta.