Concert Beethoven pentru pian și orchestră, sub bagheta unui dirijor din Bulgaria

0
110

Un nou eveniment muzical din seria „10 concerte Beethoven” – astă-seară, ora 19.00, la Filarmonica „Oltenia”. Își dau concursul Orchestra Simfonică a instituției, condusă de dirijorul Ivan Iliev (Bulgaria), și solistul pianist Vlad Dimulescu, iar în program sunt cuprinse Uvertura „Leonora” III, op. 72b, Concertul nr. 2 în Si bemol major pentru pian şi orchestră, op. 19, și Simfonia a V-a în Do minor, op. 67, „a Destinului”. Prețul unui bilet este 15 lei (10 lei pentru elevi, studenți, pensionari).  

Propus a se desfăşura pe parcursul stagiunii 2013-2014, cu scop prevalent educativ, ciclul „10 concerte Beethoven” vizează familiarizarea tinerilor melomani cu cele mai reprezentative creaţii ale compozitorului Ludwig van Beethoven, de la cele mai impresionante lucrări concertante la capodoperele simfonice şi vocal-simfonice. În egală măsură, se adresează şi celor mai avizaţi iubitori ai muzicii clasice, oferindu-le acestora prilejul emoţionant al (re)întâlnirii cu reputaţi dirijori şi solişti concertişti, pentru care paginile beethoveniene deţin o însemnătate aparte în devenirea lor artistică.

Ivan Iliev

Concertul din această seară îl are la pupitrul dirijoral pe Ivan Iliev, din Bulgaria, absolvent al cursurilor Academiei de Muzică din Sofia. S-a perfecţionat în domeniul dirijatului de orchestră cu profesorii Michael Esselstrom (la Universitatea din Indiana), Victor Yampolsky (la Northwestern University) şi Julian Shew (la Universitatea de Stat din Louisiana). Studiile postuniversitare le-a absolvit tot în S.U.A., ca licenţiat al Universităţii din Indiana. De asemenea, a obţinut titlul de doctor în muzică la Universitatea de Stat din Louisiana. De-a lungul carierei profesionale a fost director artistic şi dirijor al South Bend Symphony – Universitatea din Indiana, desfăşurând aici şi o intensă activitate didactică în calitate de lector. La Universitatea de Stat din Louisiana a deţinut funcţiile de manager şi dirijor secund al orchestrei. Din 2009 este dirijor invitat permanent al Filarmonicii din Vidin.

Vlad Dimulescu

Invitat este solistul Vlad Dimulescu – născut la Braşov, în anul 1962, și absolvent al Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, unde a studiat pianul cu prof. Constantin Ionescu-Vovu, muzica de cameră cu Petre Lefterescu şi acompaniamentul cu Marta Joja. În anul 1990 a devenit asistent universitar la Facultatea de Muzică a Universităţii „Transilvania” din Braşov, iar din anul 1993, asistent la catedra de pian principal a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, catedră pe care o conduce în prezent, fiind conferenţiar universitar. De asemenea, din 2012 conduce Departamentul Instrumente cu Claviatură şi Muzică de cameră al Facultății de Interpretare Muzicală a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Este doctor în artă din 2000, cu teza „Repere de belcanto în pianistica chopiniană”.