Participarea prim-ministrului Ludovic Orban la marcarea a 75 ani de la eliberarea lagărului nazist de concentrare Auschwitz-Birkenau

0
184

Prim-ministrul Ludovic Orban a participat, la 27 ianuarie 2020, la ceremonia de marcare a 75 ani de la eliberarea lagărului nazist de concentrare și exterminare Auschwitz-Birkenau.

Evenimentul comemorativ, desfășurat sub înaltul patronaj al președintelui Republicii Polone, Andrezj Duda, a reunit peste treizeci de șefi de stat și de guvern și reprezentanți ai Caselor Regale din Europa. La eveniment au participat peste o sută de foști prizonieri ai lagărului de la Auschwitz din mai multe state europene, SUA, Canada, Israel, Australia.

Programul evenimentului comemorativ a inclus alocuțiuni ale președintelui Republicii Polone și ale supraviețuitorilor de la Auschwitz și depunerea de candele de către delegațiile supraviețuitorilor, șefii de stat și de guvern și reprezentanții Caselor Regale.

Prim-ministrul Ludovic Orban a aprins o candelă la Monumentul Victimelor, aducând un omagiu victimelor lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau, inclusiv celor de origine română.

Anual, în data de 27 ianuarie (ziua eliberării prizonierilor din lagărul Auschwitz – Birkenau) se marchează Ziua Internațională a comemorării victimelor Holocaustului. Rememorarea episodului dramatic al Holocaustului este cu atât mai relevantă în contextul internațional actual, marcat de o creștere îngrijorătoare a intoleranței, xenofobiei și antisemitismului.

România a depus eforturi semnificative în plan intern și internațional privind asumarea trecutului, condamnarea negării Holocaustului și combaterea antisemitismului și își menține angajamentul pentru promovarea și protejarea diversității, a drepturilor omului și libertăților fundamentale.