Florin Stancu, director al DGASPC Dolj: „Ne dorim extinderea sistemului de asistenţă socială”

0
2172

Abandonul copiilor de către familii, folosirea minorilor la diferite munci neautorizate şi violenţa domestică sunt, din nefericire, încă la o cotă ridicată. Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj caută căi de rezolvare a fenomenului.

Florin Stancu

Fenomenul abandonului familial a crescut în ultimii ani la un nivel îngrijorător. „Dacă, până în 2008-2009, aveam lunar două-trei cazuri de abandon al minorului, acum nu avem sub 10 cazuri, în aceeaşi perioadă de referinţă. Încercăm ca la fiecare copil în parte să identificăm problemele, pentru a-l introduce în sistemul de protecţie”, a declarat Florin Stancu, director al DGASPC Dolj.

În acest moment, 1.500 de copii fac parte din programul de protecţie socială, 400 dintre ei aflându-se în asistenţă maternală. „Într-un sistem de asistenţă socială normal, numărul intrărilor în program ar trebui să fie mai mic decât cel al ieşirilor, ceea ce, din păcate, nu se întâmplă. Avem, în Dolj, oficial, circa 2.000 de cazuri de abandon al copiilor, cu părinţi plecaţi cu forme legale în străinătate, dar, neoficial, sunt peste 8.000. Sunt peste 62% din cazuri în care abandonul este cauzat de resursele financiare precare ale familiilor. Lipsa de supraveghere a copiilor duce şi la creşterea fenomenului delincvenţei juvenile. Practic, avem patru direcţii asupra cărora ne axăm: abandonul copiilor, plecarea părinţilor acestora în străinătate, exploatarea prin muncă a minorilor şi violenţa domestică. Dar, fără sprijinul comunităţii şi al altor instituţii abilitate, nu am reuşi”, a mai precizat directorul Florin Stancu.

Un lucru îmbucurător este că, cel puţin în Craiova, fenomenul „copiii străzii” este aproape estompat. „Aici, vorbim strict de cei care dorm pe străzi, nu la cei care sunt trimişi la cerşit de către familii” – Florin Stancu.

Centre de asistenţă pentru minori

Anul trecut, legislaţia referitoare la încadrarea în grad de handicap a persoanelor s-a modificat, având drept la indemnizaţii şi cei care au suferit accidente vasculare şi copiii care suferă de diferite afecţiuni cronice. „Ne dorim extinderea sistemului de asistenţă socială, astfel încât să avem subunităţi de-ale noastre în toate mediile urbane din Dolj. În prezent, avem un Centru pentru persoanele adulte cu handicap la Filiaşi, iar la Băileşti şi zonele limitrofe, unul destinat copiilor cu handicap, aproximativ 200 de minori beneficiind de serviciile asigurate de noi. La Calafat, începând cu 2014, avem un Centru rezidenţial de urgenţă pentru minori”, a completat Florin Stancu.

Planuri de viitor

Dacă în 2014 DGASPC Dolj a finalizat mai multe proiecte – Centrul de Plasament „Noricel”, din Craiova, care găzduieşte 36 de copii cu handicap: Centrul de zi pentru copiii cu autism (40 de minori); o casă de tip familial la Şcoala „Sf. Vasile”, destinată găzduirii a 20 de copii sănătoşi, dar defavorizaţi şi, unicat, cel puţin în Oltenia, Extinderea Complexului „Sf. Maria” pentru vârstnici, în valoare de 1 milion de euro, care, pe lângă cei 45 de locatari permanenţi, asigură şi recuperarea altor 300 de persoane – în 2015 are în vedere realizarea altor obiective. „În primul rând, vrem să realizăm la Segarcea un Centru destinat copiilor cu handicap, iar la Podari vrem să ridicăm case de tip familial  pentru minori. De asemenea, suntem în discuţii cu Penitenciarul pentru Minori şi Tineri, în vederea unui centru destinat tinerilor care vor să se integreze în societate, după ce îşi ispăşesc pedeapsa. Avem peste 15 proiecte pe care vrem să le implementăm, cu fonduri europene, în exerciţiul financiar 2014 – 2020”, a încheiat Florin Stancu.