După doi ani de scandaluri, Primăria Coșoveni trece la treabă

0
692

Timp de doi ani, comuna Coșoveni s-a evidențiat mai mult prin disputele politice din Consiliul Local, care, din păcate, i-au blocat și proiectele de dezvoltare. Consiliul a fost dizolvat printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj și a fost nevoie să se organizeze alegeri locale pentru o nouă componență. În acest an, primarul Nicușor Coandă și-a propus să recupereze timpul pierdut și este hotărât să ducă la bun sfârșit proiectele de infrastructură, îndeosebi rețeaua de alimentare cu apă și canalizare. Ca un făcut, deși sunt porțiuni mici în execuție, se pare că și acestea sunt urmărite de ghinion.

Rețeaua de canalizare a comunei Coșoveni a fost începută în mandatul trecut, dar în 2011 a fost oprită din lipsă de fonduri. Lucrarea se ridica la suma de 3 milioane de lei, însă s-au alocat doar 200.000 de lei. Primarul actual, ales în 2012, spune că ar mai fi de realizat o porțiune de 3 kilometri pentru a încheia acest proiect, dar între timp a apărut o altă problemă. „Anul trecut am primit banii necesari de la Guvern, prin fosta Ordonanță 7 care s-a transformat în Ordonanța 28. Am avut la dispoziție 4 miliarde de lei vechi, dar am fost nevoiți să îi returnăm la sfârșitul anului, pentru că nu au putut fi cheltuiți în scopul finalizării acestei lucrări. Sperăm să avem mai mult succes anul acesta, în sensul să primim din nou bani, iar firma care s-a angajat să facă lucrarea să înceapă execuția de această dată”, a declarat primarul din Coșoveni.

Se reiau lucrările la canalizare

Cei 3 kilometri de conductă de apă se află în execuția aceleiași firme care a realizat și prima parte a rețelei. Primarul spune că respectivul contract de lucrări a fost semnat cu societatea de construcții abia în toamnă, în luna octombrie 2014, iar executantul a venit cu motivul că nu mai este timp pentru deschiderea șantierului. „Suntem nemulțumiți de modul cum se ocupă de lucrare firma de construcții. Ne-am gândit chiar să reziliem contractul și doream să propun acest lucru în Consiliul Local, dar am renunțat la idee deoarece firma ar fi putut să ne conteste în instanță și iarăși ne țineam numai de procese cine știe cât timp. Nu mai vrem să întârziem să lucrările cu nici un chip, pentru că oricum au fost probleme în acest an”, a mai spus Nicușor Coandă. Autoritățile s-au gândit și la faptul că o altă societate nu ar fi preluat o lucrare începută decât după o expertiză preliminară, ceea ce ar fi fost costisitor și de durată. În proiect este prinsă și o stație de epurare, iar autoritatea încearcă să găsească fonduri și pentru branșamentele individuale, care nu au fost incluse de proiectant.

Nicu Coandă

Și alimentarea cu apă va fi scoasă la licitație

În paralel cu finalizarea lucrărilor de canalizare, Primăria Coșoveni demarează în acest an și etapa a doua proiectului de alimentare cu apă. Potrivit primarului, 80% din comună dispune de apă curentă. Cei 17 kilometri de rețea de apă au fost începuți tot în mandatul trecut și au fost gata în 2013. Ca să fie alimentată cu apă întreaga comună mai este nevoie de încă 4,5 kilometri de conductă pe care Primăria se pregătește acum să îi scoată la licitație. „Avem obținute aproape toate avizele, mai puțin de la ISU și de la Pompieri. După ce le vom avea și pe acestea, vom scoate execuția la licitație și sperăm să avem parte de o firmă de construcții serioasă care să lucreze foarte repede”, a mai spus primarul. Primăria Coșoveni a solicitat fonduri guvernamentale și pentru această lucrare, dar primarul spune că, în cazul în care nu se vor primi banii solicitați, execuția se va realiza totuși, dar cu bani de la bugetul local.

PUG-ul comunei, în curs de reactualizare

Și fiindcă la Coșoveni nimic nu pare să fie simplu, nici această lucrare nu este una ușoară. Primarul spune că a apărut un inconvenient legat de proiect, în sensul că această porțiune de conductă trece pe proprietăți private și are nevoie de o reconfigurare a traseului. „Proiectantul trebuie să facă o modificare de traseu astfel încât să nu mai treacă pe proprietățile oamenilor. Vor rezulta niște costuri suplimentare fiindcă rețeaua se lungește puțin, va fi o buclă în forma literei „J”, dar care trebuie neapărat făcută”, a explicat primarul comunei Coșoveni. Autoritățile sunt acum în discuții cu firma de proiectare pentru a reface proiectul, dar se speră că ajustările să se facă în termen astfel încât lucrarea să poată să fie începută în această primăvară. Problemele legate de proprietăți au apărut, potrivit primarului, din cauza faptului că foarte mulți locuitori nu au cadastru pe proprietăți. De altfel, Planul Urbanistic General (PUG) al comunei nu este actualizat de mai bine de 14 ani, și acest proiect fiind în curs de refacere.

Teren sintetic în curtea școlii

Tot anul acesta, Primăria Coșoveni are și un proiect care vizează amenajarea unui teren de sport multifuncțional. Studiul de fezabilitate urmează să fie supus spre aprobarea consilierilor și presupune realizarea unui covor sintetic pe terenul de sport al școlii. „Terenul va fi folosit în mod special de elevii școlii, care vor putea să facă sport în niște condiții civilizate. După încheierea cursurilor însă, ne gândim ca acesta să poată să fie și închiriat. Sunt foarte mulți tineri care atunci când doresc să joace fotbal trebuie să meargă până la Craiova, unde închiriază un teren, și am putea să le oferim noi acest lucru aici”, a explicat primarul Nicușor Coandă. Terenul de sport va fi realizat în acest an și va dispune de o instalație de nocturnă. În plus, pentru a nu se crea probleme, pentru cei care doresc să închirieze acest teren nu se va face prin curtea școlii.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU