Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : Deși sănătatea nu este politică comună europeană, totuși au fost făcuți mulți pași înainte în domeniul sănătății

0
380
Deși sănătatea nu este politică comună europeană, totuși au fost făcuți mulți pași înainte în domeniul sănătății, la nivel european. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu susține că există deja un plan al Comisiei Europene și un raport al comisiei din Parlament, privind lupta împotriva cancerului. ” Suntem în plin proces de modificare a strategiei farmaceutice, avem deja programul EU4Health”, a precizat europarlamentarul Marian Jean Marinescu, pe pagina sa de facebook.
Deputatul european consemnează totodată, într-o explicație scrisă de vot asupra raportului „Health technology assessment”, sesiunea plenară a Parlamentului European, decembrie 2021, că Raportul privind Evaluarea tehnologiei sănătății (HTA) pornește de la o inițiativa legislativă a Comisiei din ianuarie 2018 și deși Parlamentul European și-a încheiat prima lectură în februarie 2019, a trebuit să se ștepte 3 ani pentru ca statele membre să ajungă la o poziție comună. “Votul din această sesiune plenară este ultima procedură pentru adoptarea oficială a raportului, pe care îl susțin în primul rând pentru că reduce nivelul fragmentării și consolidează cooperarea la nivelul UE între statele membre. Evaluarea tehnologiei sănătății (#HTA) este un instrument bazat pe cercetare pentru a sprijini luarea deciziilor în domeniul asistenței medicale. Evaluează valoarea adăugată a tehnologiilor sanitare noi sau existente – #medicamente, #dispozitive #medicale și #instrumente de #diagnosticare, proceduri chirurgicale, precum și măsuri pentru prevenirea, diagnosticarea sau tratamentul bolilor – în comparație cu alte tehnologii de sănătate. Procesul HTA este realizat în prezent de aproximativ 50 de agenții europene, abordările lor fragmentate pot avea un impact negativ asupra investițiilor în cercetare și dezvoltare din Europa, iar reducerea acestei fragmentări a fost principalul obiectiv al modificării legislației.
       Regulamentul prevede cooperarea statelor membre la nivelul UE în ceea ce privește evaluările clinice comune și consultările științifice comune privind tehnologiile medicale. Această lucrare colectivă va oferi informații științifice valoroase autorităților sanitare naționale atunci când iau decizii cu privire la stabilirea prețurilor și rambursarea unei tehnologii de sănătate.
Potrivit raportului, pentru a reduce sarcina administrativă în special pentru companiile mai mici, dezvoltatorii de tehnologii sanitare ar trebui să prezinte informații, date și alte dovezi necesare pentru evaluarea clinică comună, o singură dată la nivelul UE”, a mai spus eurodeputatul PNL, Marian Jean Marinescu.