Ştiinţa, progres spre optimile Cupei României

0
1954

Progresul Spartac 1944 Bucureşti – Universitatea Craiova  0-5

Au marcat: Mamut 29, 84, Bic 35, Ofosu 45, Bălaşa 57 – pen.

Stadion: „Ion Oblemenco”.

Progresul Spartac: And. Voican – Vl. Petruţ, D. Parfeon, Vl. Alexandrescu, Eug. Lixandru (cpt.) – A. Grigore, G. Petcu, R. Milea (71 Ad. Ohaci), M. Diţu (85 N. Tong) – Mihai Ion (46 R. Cazaciuc 62 Şt. Pacionel), Ed. Radu (46 Al. Bodea). Rezerve: V. Jipa – Ed. Matei, I. Costea, A. Cârlig.

Universitatea Craiova: Pigliacelli 6 – Vlădoiu 6, Bălaşa 7, M. Constantin 6, Vătăjelu 6 (46 Bancu) 6 – Bic 7 (71 Screciu) 6, Cicâldău 6, Nistor (cpt.) 6 (79 Căpăţână) – Câmpanu 4 (46 Bărbuţ) 6, Mamut 8, Ofosu 7 (62 V. Constantin) 6. Rezerve: And. Marinescu – Papp, Mateiu, Tudorie.

Arbitru: Eduard Ioniţă (Galaţi). Asistenţi: Alexandru Vişan (Galaţi), Alexandru Filip (Constanţa). Rezervă: Vasile Buzea (Bucureşti).

Observatori: Adrian Vidan, Felix Grigore (ambii din Bucureşti).

Trecerea în nefiinţă a celui hărăzit cu harul divin în fotbal nu putea fi ignorată în cel mai „sud-american” ori „napoletan” ţinut din România. Oltenii au jucat cu chipul lui Maradona pe piept, mesajul „AD10S Diego” fiind prezent şi pe tricouri, dar şi în Peluza Nord. Acolo unde fanii au arborat tricouri şi fulare închinate lui Pibe d’Oro şi au afişat mesajele:. „Vicini al popolo napoletano. RIP eterno Dio del calcio!” – „Alături de poporul napoletan. Odihneşte-te în pace, Dumnezeul etern al fotbalului!” şi „Fuerza Argetina, la morte no es la final, Diego vive, es immortal” – „Luptă, Argentina, moartea nu reprezintă finalul, Diego trăieşte, este nemuritor”. Totodată,  „La vida tombola” de la Manu Chao, una dintre zecile de melodii închinate lui Maradona, a înlocuit imnul Ştiinţei, înainte de meci. În aceste condiţii speciale, cei de la Progresul s-au felicitat probabil încă o dată că au ales să vină în Bănie, deşi aveau rol de gazdă. O ocazie unică pentru tinerii „progresişti”, care au aliniat o formulă în care un singur jucător nu se încadra la „under 21”. O mie de lei era media salarială lunară a puştilor de la Progresul, cam cât câştigă Nistor într-o jumătate de zi la Universitatea Craiova.

Craiovenii au început “pe călcâie”

După ce a pierdut ambele meciuri din Cupă în care a fost antrenor al Craiovei, Papură a suflat şi-n iaurt de data asta, aşa că, deşi avea un adversar de Liga a III-a, ales ce avea mai bun la dispoziţie. Numai că aşa-zisele vedete ale oltenilor au intrat oarecum nemotivate, pe călcâie, alergând cu încetinitorul, de parcă diferenţa de două eşaloane le-ar fi asigurat din start accesul în optimi. Şi în aceste condiţii, după primul sfert de oră, puştii Progresului aveau deja două cornere, două ocazii ratate şi un penalty neacordat, la faultul asupra lui Bic asupra lui Andrei Grigore. Centralul avea să facă dreptate câteva minute mai târziu, când a ignorat faptul că Bălaşa a fost tras de tricou în careul advers. Dacă majoritatea oltenilor au tratat superficial începutul de meci, unul dintre ei a arătat că este chiar sub nivelul adversarilor, Alex Câmpanu, cel pe care Rotaru a achitat o jumătate de milion de euro omologului de la Botoşani, şi care a fost ridicol cât a jucat.

Dublă pentru Mamut

Abia după o jumătate de oră a reuşit Craiova să se impună cu adevărat. Deşi pare o propoziţie din animaţia „Ice Age”: Mamut a spart gheaţa. După 7-8 ocazii ratate de când a fost adus la Craiova, masivul croat a scăpat de ghinion, în meciul de Cupă. La centrarea lui Vătăjelu, a profitat de statura sa şi a punctat de lângă singura bară pe care nu o nimerise la meciul cu Chindia. Tot cu o lovitură de cap şi-au dublat avantajul oltenii, din fază fixă. Bic a apărut de această dată la a doua bară, pe o deviere, şi el marcând pentru prima dată la Universitatea. Şi pentru că a fost repriza premierelor, Ofosu a dat şi şi el cel dintâi gol în alb-albastru, unul mai simplu decât îşi imagina. Căpitanul oaspeţilor, Lixandru, a gafat şi i-a înlesnit un assist lui Mamut, croatul lăsându-l cu poarta goală pe colegul din stânga atacului. Calificarea s-a decis astfel din prima repriză, lipsa de experienţă a „progresiştilor” fiind speculată la maxim de vicecampioana României.

În partea a doua a continuat antrenamentul Craiovei. Bărbuţ a taxat şi el naivitatea portarului Voican şi a scos un penalty. Bălaşa a transformat, deşi îi putea oferi colegului de linie, Marius Constantin, ocazia de a marca primul gol în alb-albastru. Apoi oltenii nu au putut şi nici nu prea au mai avut chef să treacă de barajul advers, dar au mai mai primit un cadou de la „progresişti”, în urma căruia Mamut a făcut „dubla”, cu un şut necruţător din întoarcere.

Până la urmă, partida a fost prilej pentru Papură să-şi pună elevii într-un antrenament util, pentru olteni, să-l omagieze pe Diego Armando Maradona, iar pentru tinerii jucători ai Progresului, să facă o vizită istorică pe legendarul stadion „Ion Oblemenco”, acum în varianta modernă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prosport