Primăria Craiova schimbă soclul „Statuii cu cai”

0
91

Autorităţile locale refac zona de la intrarea în Parcul „Nicolae Romanescu”. Lucrările de modernizare pornesc de la statuia cu cai, care s-a deteriorat vizibil şi pentru care municipalitatea a fost îndelung criticată, şi se extind la întregul spaţiu din jur, care va deveni o zonă pietonală. Lucrările sunt estimate de către proiectanţi să ajungă la suma de 934.000 de lei, lucrarea urmând să fie gata în termen de şase luni.

Studiul de fezabilitate (SF) al acestei investiţii se află pe ordinea de zi a şedinţei de joi a CLM Craiova, iar dacă aleşii locali vor vota favorabil – ceea ce este previzibil că se va întâmpla aşa dată fiind majoritatea social-democraţilor din consiliu – autorităţile vor putea apoi să scoată lucrarea în sine la licitaţie. În referatul care însoţeşte proiectul se spune că documentaţia a fost realizată de SC Crindesign Proiect SRL, o firmă de proiectare cu care municipalitatea a încheiat un contract de servicii în luna aprilie, iar SF-ul a fost gata în august, când a şi fost predat reprezentanţilor municipalităţii.

Investiţia este legată de proiectul parcului

Intrarea care se va moderniza se găseşte, după cum se ştie, la intersecţia bulevardului „Nicolae Romanescu” (cel care merge spre restaurantul „Dunărea”) cu bulevardul „1 Mai” (cel spre spital), având o formă semicirculară. „Reabilitarea parcului şi restaurarea clădirilor existente în parc, dar şi reabilitarea şi modernizarea structurii urbanistice a zonei şi refacerea configuraţiei circulaţiei în zonă, fac necesară şi modernizarea zonei aferente accesului secundar în Parcul Nicolae Romanescu”, se precizează motivul pentru care autorităţile îşi propun să intervină aici.

Zona va deveni pietonală

Proiectantul a plecat de la faptul că această zonă se găseşte într-un fost sens giratoriu, suprafaţa terenului fiind de 1.400 de metri pătraţi. Acesta propune ca zona să fie amenajată astfel ca spaţiu urban exclusiv pietonal şi, în plus, să fie unul „care să se integreze din punct de vedere al imaginii arhitecturale şi al funcţiunii cu parcul, monument istoric”, se precizează în documentaţie. Prin urmare, se vor elimina toate părţile care sunt destinate carosabilului şi parcările din zonă, urmând a fi realizat doar un acces pietonal care va fi pavat cu calupuri mici din piatră naturală, cu un model asemănător celui existent pe aleile din parc. Pe această suprafaţa semicirculară pavată, se vor amplasa şase jardiniere în care vor fi plantaţi arbori decorativi şi bănci pe margine, coşuri de gunoi, stâlpi de iluminat şi indicatoare stradale, iar lângă arterele de circulaţie vor fi prevăzute rasteluri pentru parcarea bicicletelor. 

Statuia cu cai va avea un soclu piramidal

În centrul acestei lucrări de modernizare se află, de fapt, statuia cu cai a sculptorului Ion Jalea, pe care autorităţile îşi propun să o reabiliteze şi să o pună în evidenţă prin intermediul unui alt soclu. „Monumentul ecvestu va fi demontat şi remontat în axul de simetrie al spaţiului pietonal, pe un alt soclu cu dimensiuni adecvate, astfel încât statuia să fie pusă în valoare şi să fie vizibilă”, recomandă proiectanţii în studiul de fezabilitate. Noul soclu va avea forma unei prisme dreptunghiulare şi va fi realizat din beton, care va fi apoi placat cu plăci mari din piatră naturală de culoare deschisă şi aspect mat (Albeşti, Vraţa).  În plus, înainte de remontarea pe noul soclu, statuia va fi restaurată, monumentul suferind degradări în toţi aceşti ani în care nu a mai fost îngrijit. Proiectanţii recomandă să fie curăţată de depunerile de praf, murdării şi oxizii de cupru, iar după această operaţiune, să fie acoperită cu un strat incolor de protecţie pentru metal. În jurul statuii, se va amenaja apoi un spaţiu verde cu gazon şi straturi de flori, iar lângă gardul parcului se vor planta arbori de tuia.