Exerciţiu de apărare împotriva inundaţiilor în oraşul Bechet

0
121

Administraţia Bazinală de Apă Jiu a participat, ieri, la exerciţiul cu forţe şi mijloace în teren „Managementul acţiunilor de intervenţie în cazul producerii unei situaţii de urgenţă generală de inundaţii în oraşul Bechet”, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bugaria 2007-2013.

Organizatorul acţiunii a fost Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltenia” al judeţului Dolj, exerciţiul făcând parte din implementarea proiectului “Centru de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei în Caz de Dezastre în Regiunea Transfrontalieră”.

Proiect transfrontalier

La acest exerciţiu au fost prezenţi şi reprezentanţi ai instituţiilor de specialitate din Bulgaria. Simularea a constat într-un exerciţiu de apărare împotriva inundaţiilor provocate de revărsarea fluviului Dunărea, în oraşul Bechet.

ABA Jiu prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj a asigurat în cadrul exerciţiului forţe umane şi mijloace de apărare după cum urmează: personal TESA – cinci persoane, personal de intervenţie – 30 de persoane, două autobasculante 24 tone, un buldoexcavator, trei autoutilitare, saci rafie – 3.000 bucăţi, folie polietilenă – 300 kg, hidrobaraje – 300 metri.

„Având în vedere inundaţiile de la Dunăre din 2006, experienţa acumulată atunci şi în anii următori, se simulează acest exerciţiu de inundaţii. Mai exact, se simulează inundarea unei zone din Bechetul Vechi, aceasta fiind cea mai aproape de fluviu şi, drept urmare, locul cel mai expus pericolului. Concret se va simula ruperea unui dig de la Dunăre, iar reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Jiu – S.G.A Dolj împreună cu colegii de la ISU Dolj vor interveni cu saci de nisip şi hidrobaraje. Subliniez faptul că, forţele celor două instituţii implicate în aplicarea exerciţiului vor construi un dig din saci cu nisip acolo unde se va rupe digul, iar în locul cel mai expus şi apropiat de localitatea Bechetul Vechi vor monta hidrobarajele, apărând în acest fel gospodăriile, casele şi şcoala existente în zonă”, a declarat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu, Marin Talău.

Scenariu de “Cod Roșu”

Conform scenariului pus la cale de ISU Dolj, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică COD ROŞU cu creşteri de niveluri şi debite cu depăşirea cotei de inundaţie pe fluviul Dunărea, sectorul Calafat – Bechet. În urma fenomenelor hidrometeorologice produse, au fost depăşite cotele de inundaţie pe râul Jiu şi fluviul Dunărea generând mai multe situaţii de urgenţă pe raza localităţilor Podari, Ostroveni, Bechet şi Călăraşi. Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul de Dolj Nicolae Sorin Răducan a luat măsura instituirii stării de alertă în Bechet, ca urmare a pericolului spargerii digului de apărare al localităţii Bechet şi afectarea locuinţelor din zonele inundabile. Inspectorul şef al ISU Dolj, colonel Florea Constantin a propus activarea de urgenţă a C.J.S.U. şi a ordonat, la nivelul ISU Dolj, creşterea capacităţii operaţionale ALERTĂ ROŞIE – NIVEL IV pentru Secţia de Pompieri Segarcea (Garda nr. 1 de Intervenţie Segarcea şi Garda nr. 2 de Intervenţie Bechet).