La Bruxelles : Europarlamentarii români, uniți de premierul Nicolae Ciucă

0
274
Premierul Nicolae Ciucă a avut la Bruxelles o discuție aplicată cu toți europarlamentarii români reconfirmând astfel faptului că, indiferent de opțiunea politică, eurodeputații români au în comun prioritățile României europene. Prim-ministrul României a subliniat faptul că este nevoie de coordonare pentru promovarea obiectivelor țării noastre în context european și am apreciat deschiderea lor de a fi parte la acest efort comun.
“Așa cum am pledat în toate întâlnirile oficiale avute în aceste zile la Bruxelles, România este pregătită să adere la Spațiul Schengen. Rezultatele pozitive ale misiunii de evaluare din prima parte a lunii octombrie oferă o bază consistentă pentru obținerea garanțiilor politice necesare adoptării rapide a deciziei de aderare, iar acesta este mesajul pe care i-am rugat pe europarlamentarii români să îl susțină.
Dosarul privind securitatea energetică rămâne de mare interes pentru noi toți. România sprijină pe deplin măsurile agreate la nivel european în ceea ce privește reducerea prețurilor la energie şi securitatea aprovizionării și va folosi banii europeni pentru a consolida măsurile de protejarea a cetățenilor și a economiei.
Accesarea resurselor disponibile prin PNRR și prin programele operaționale necesită un efort permanent. Am subliniat angajamentul Guvernului pentru implementarea angajamentelor asumate prin PNRR și am arătat că circumstanțe obiective ne determină să solicităm o ajustare a unor jaloane, precum cel referitor la alocarea procentului din PIB pentru pensii”, a subliniat Nicolae Ciucă.
Pe agenda tuturor întrevederilor avute la Bruxelles s-a regăsit criza actuală, generată de agresiunea Rusiei în Ucraina. “România rămâne un contributor responsabil și activ pentru promovarea securității și stabilității europene și euroatlantice, punct de vedere susținut și de reprezentanții României în Parlamentul European. Ajutorul concret pe care îl oferim Republicii Moldova,  din punct de vedere economic, prin aprovizionare cu energie, lemne și fonduri, este dublat de sprijinul la nivelul instituțiilor europene, pentru dinamizarea procesului de aderare la Uniunea Europeană”, a mai spus prim-ministrul României.