Congresul Dunărenilor

0
430

Asociația MaiMultVerde, alături de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Comisia pentru Mediu şi Echilibru Ecologic a Camerei Deputaţilor, organizează joi, 3 noiembrie, ora 9.00, la Palatul Parlamentului, Congresul Dunărenilor, eveniment dedicat exclusiv localităților riverane Dunării, pentru a discuta și crea un cadru de lucru și de suport în vederea implementării legislației referitoare la gestionarea deșeurilor la nivel local.

MaiMultVerde, cu sprijinul Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI), a realizat o cercetare în 145 de localități din 12 județe riverane Dunării, iar rezultatele arată că localitățile din mediul rural și urban mic au în continuare dificultăți în organizarea serviciilor de management integrat al deșeurilor. Astfel, majoritatea localităților înregistrează procente mici de colectare a deșeurilor de la populație, precum și de reciclare a acestora. Pornind de la acest aspect, a fost realizat un ghid practic de implementare și gestiune a sistemelor de management al deșeurilor pentru administrații publice locale și vom avea ocazia să vi-l prezentăm pe 3 noiembrie, cu scopul de a găsi soluții concrete pentru diminuarea deșeurilor care ajung în Dunăre.

Asociația Mai Mult Verde, în parteneriat cu Global Water Partnership România, a demarat anul acesta primul studiu privind cantitatea de microplastic transportată de Dunăre efectuat în țara noastră. Studiul vine ca o necesitate a estimării acestor cantități, deoarece până acum nu a fost efectuată nicio analiză în acest sens pe sectorul românesc al Dunării.

Singurul studiu efectuat pe tema plasticului care ajunge în Dunăre a fost realizat între 2010 și 2012 de Universitatea din Viena, pe un segment al fluviului dintre Viena și Bratislava, rezultatele indicând faptul că în România ajung zilnic 4,2 tone de plastic.