Vreme numai bună de târguieli de la meşterii populari

0
300

Sub soarele blând al lui Brumărel şi patronajul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, s-a deschis, ieri, dând şi mai multă culoare Zilelor Craiovei, Târgul Meşterilor Populari. Astfel, pentru trei zile, esplanada Teatrului Naţional se transformă într-un spaţiu sub semnul tradiţiei prelucrării lutului, lemnului, cânepii sau răchitei, promovată de 165 de meşteri din peste 30 de judeţe. Îndrăgit şi aşteptat în fiecare an, Târgul s-a bucurat de succes încă de la deschidere, sute de craioveni venind să facă târguieli ori numai să admire obiectele frumos meşteşugite. Sunt aşteptaţi şi astăzi, între orele 8.00 şi 19.00, dar şi duminică, de la 8.00 la 17.00, în această zi urmând a fi premiaţi cei mai iscusiţi şi dedicaţi meşteri.

Găsiţi la Târg o multitudine de vase ceramice, de Oboga, Vădastra ori Corund, diverse obiecte din lemn, piele şi metal, costume populare, împletituri din răchită, instrumente muzicale, dar şi turtă dulce, produse apicole, afumături şi brânzeturi de la sibieni. Ca „bonus” aveţi demonstraţiile „pe viu” ale câtorva dintre participanţi ori posibilitatea de a degusta bunătăţile. Vă însoţesc la târguieli vremea bună şi acordurile formaţiilor artistice de amatori, dar şi solişti vocali, din mai multe comune ale Doljului, care concertează zilnic.

Târgul se află la cea de-a XXXV-a ediţie şi este organizat, în perioada 26-28 octombrie, de Muzeul Olteniei – Secţia de Etnografie şi Consiliul Judeţean Dolj, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Craiova şi cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Dolj.

«Târgul Meşterilor Populari este o manifestare-blazon a Muzeului Olteniei, poate cea mai importantă de pe parcursul unui an. Mă bucur că am reuşit să păstrăm tradiţia organizării lui, încă din 1969. Ne bucurăm şi în acest an de o prezenţă destul de mare, sunt aici meşteri din diverse „bresle”, care reprezintă practic toate zonele ţării», a declarat, ieri, la deschiderea oficială a evenimentului, managerul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche. „Pe vizitatori îi rog, cu atenţie, cu răbdare şi cu pricepere, să citească această carte care este Târgul Meşterilor Populari. Nu numai că e plină de învăţături, dar e tulburător de frumoasă!”, a adăugat şeful Secţiei de Etnografie a instituţiei, Cornel Bălosu.

La eveniment au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, ca şi ai instituţiilor partenere: Laurenţiu Ivanovici – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, care a pledat pentru „păstrarea şi transmiterea mai departe a tradiţiilor, pentru că ele reprezintă adevăratele valori spirituale şi morale ale poporului român, ale patrimoniului nostru naţional”, Elena Costea – prefectul judeţului Dolj, şi Daniela Tarniţă – preşedinta Comisiei de Cultură a Consiliului Judeţean Dolj, care au apreciat autenticitatea obiectelor expuse spre vânzare şi i-au îndemnat pe craioveni să cumpere, „pentru că sigur le vor umple sufletele de bucurie şi casele de frumuseţe”, viceprimarul Florentin Tudor şi Amelia Etegan – managerul CJCPCT Dolj. Cu toţii le-au urat bun venit şi succes participanţilor şi la mulţi ani craiovenilor, de Zilele oraşului.

Duminică, în ultima zi a Târgului, meşterii populari vor fi răsplătiţi pentru talentul lor şi păstrarea valorilor artei tradiţionale, festivitatea de premiere fiind anunţată pentru ora 12.30.