Filiala ICR Oltenia îşi mută sediul de la Craiova la Târgu Jiu

0
42

Preşedintele Gabriel Coşoveanu: „Nu sunt dispus la navetă!”

Filiala din provincia istorică Oltenia a Institutului Cultural Român va fi la Târgu Jiu şi nu la Craiova, aşa cum anunţase iniţial conducerea ICR, sediul urmând a fi găzduit de actuala Bibliotecă Centrală „Tudor Arghezi” a Universităţii „Constantin Brâncuşi”. Informaţia a fost confirmată pentru MEDIAFAX atât de preşedintele ICR, Andrei Marga, cât şi de rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi”, Moise Bojincă. „Nu sunt dispus la navetă, în nici un fel de condiţii!”, a replicat preşedintele desemnat al filialei, conf. univ. dr. Gabriel Coşoveanu, actualmente profesor la Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova şi preşedinte al filialei locale a Uniunii Scriitorilor din România, luat prin surprindere la aflarea veştii.

Gabriel Coşoveanu

„În proiectul nostru de înfiinţare a unor filiale ICR în ţară ne-am adresat capitalelor istorice, iar dacă ei (reprezentanţii Universităţii din Târgu Jiu, dar şi ai primăriilor şi consiliilor judeţene din Oltenia, care cooperează cu ICR în cadrul noilor filiale – n.r.) s-au înţeles pentru o suprafaţă mai mare, cu atât mai bine. Au autonomie şi se pot organiza aşa cum doresc”, a declarat Andrei Marga pentru MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte data la care noul sediu va fi funcţional, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu a precizat că, deocamdată, detaliile organizatorice nu au fost puse la punct. „La momentul acesta aşteptăm să vedem cum ne organizăm. Este vorba despre trei-patru birouri spaţioase, care pot fi folosite pentru activitatea filialei regionale a ICR”, a spus profesorul Moise Bojincă. Acesta a subliniat că nu cunoaşte detalii cu privire la decizia de mutare a noului sediu al ICR Oltenia de la Craiova la Târgu Jiu, discuţiile în acest sens fiind purtate între preşedintele Senatului universităţii, Adrian Gorun, şi conducerea ICR. „Cred că la luarea acestei decizii a prevalat partea legată de cultură, întrucât Târgu Jiu îl are pe Brâncuşi”, a mai spus rectorul.

La sfârşitul lunii septembrie, conducerea ICR a anunţat că va deschide alte patru noi filiale în ţară – la Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Craiova –, ca parte a „efortului de a face activitatea Institutului Cultural Român cât mai accesibilă celor interesaţi din întreaga ţară”. Demersul urma să se concretizeze „în cooperare cu primăriile şi consiliile judeţene respective” şi fiecare dintre filiale să fie condusă de un director şi un director adjunct, desemnaţi de ICR şi asistaţi de trei-cinci referenţi. Pentru Craiova, director a fost desemnat conf. univ. dr. Gabriel Coşoveanu, iar director adjunct – Marinela Pârvulescu.

Contactat în urmă cu o săptămână, Gabriel Coşoveanu a declarat că este încă nelămurit în privinţa activităţii care urmează să se desfăşoare la Craiova, că nu ştie unde va fi sediul filialei şi că nu o cunoaşte pe „adjuncta” sa. „Aştept să fiu contactat, să mi se spună ce am de făcut. Şi să văd dacă ce presupune această funcţie se potriveşte cu ce gândesc şi pot eu…”, spunea acesta. Ieri, Coşoveanu încă nu fusese informat că sediul Filialei ICR Oltenia s-a mutat de la Craiova la Târgu Jiu. „Am fost ocupat, nu ştiu… Oricum, nu sunt dispus la navetă, în nici un fel de condiţii!”, a replicat acesta, luat prin surprindere de veste.