Ce a mai rămas din demnitatea Zilelor Craiovei

2
489

Consilierii municipali s-au dat iar în stambă. De această dată, într-un cadru solemn, de sărbătoarea oraşului, cu toţi invitaţii la masă. Şi-au tăiat microfoanele, şi-au strigat de bine peste capetele participanţilor – unii dintre ei personalităţi respectabile ale culturii şi artei – şi au părăsit sala pe fundalul unui fluierat discret. Culmea e că, în urma lor, au rămas alţii care au continuat circul politic, schimbându-i doar octavele, de la timbrul violent-vulgar al invectivelor, la dulcele-mieros al linguşelilor. Craiovenilor le-au stat, totuşi, alături prieteni adevăraţi, iubitori ai artei şi nu ai teatrului politic – Alexandru Arşinel, Stela Popescu, Cristina Stamate, fiind doar unii dintre cei care au ales să rămână nişte prezenţe discrete, pentru a-şi deşerta apoi, cu generozitate, darurile pe scenă.

După înmânarea titlurilor de cetăţeni de onoare campioanelor la scrimă, Ana Maria Brânză, Anca Măroiu, Loredana Iordăchioiu, Simona Alexandru –  acesta fiind, de altfel, sigurul moment sincer al manifestării – urma înmânarea diplomelor de execelenţă pentru foştii primari ai municipiului Craiova, Petre Gigea, Ştefan Negreţ, Ion Voiculescu, Constantin Buşoi, Tudor Rădulescu şi Marin Lungu. De îndată ce aceştia s-au ridicat de pe scaune pentru a veni la prezidiu, ocupanţii rândului din spate s-au a pus şi ei în mişcare. Sala a fost, pe moment, dezorientată. Consilierul PDL, Gheorghe Albăstroiu, a făcut o piruietă, proiectându-şi jumătate din corp peste capul participantului din faţă şi încerca să-i aprindă microfonul. „Alo, domnul!”, s-a răstit Solomon. Unul câte unul, consilierii democrat-liberali, avându-l în frunte pe viceprimarul Mărinică Dincă, au părăsit sala. Cei din apropierea lor, au putut auzi cuvintele pe care, dacă nu le-ar fi fost tăiate microfoanele, s-ar fi auzit de către toţi, chiar şi de craiovenii care urmăreau şedinţa din fotoliul de acasă: „N-avem apă caldă şi căldură, dar premiem comunişti”.

Solomon: „Iată răul Craiovei!”

Surprins cu un buchet de flori în braţe, pe care nu mai apucase să-l înmâneze, nici primarul Antonie Solomon nu s-a lăsat mai prejos. Chit că era încins, în semn de nobleţe, cu tricolorul, a strigat biblic: „Iată răul Craiovei! Iată pe cine am adus în Consiliul Local! Până să vin eu, participau şi ei la alegeri din patru în patru ani, luau trei-patru locuri de consilier, stăteau într-un colţ şi deschideau gura. Acum uite cum se comportă. Eu am o singură vină, că i-am adus în consiliul local, dar lăsaţi-i în pace, craiovenii o să-i sancţioneze”. Drept răspuns, sala a început să aplaude puternic. Foştii primari ai Craiovei, ajunşi acum la o vârstă respectabilă, au fost uitaţi în scaune, preţ de câteva secunde. „În istoria Craiovei, după 1945, trei primari au fost din Dolj şi toţi sunt din această comună: Ştefan Negreţ, Petre Gigea şi Antonie Solomon – din comună Goicea. Din partea instituţiei pe care o conduc, le înmânez diplome de execlenţă! Vă rog, veniţi ca să le ridicaţi”, i-a îndemnat primarul Antonie Solomon. Nici unul dintre aceştia nu au luat cuvântul, au primit în tăcere diplome şi flori, după care s-au retras în sală.

Ce vede Vişan prin sticla televizorului

Invitaţilor la Zilele Craiovei – unii dintre ei făcând drum lung pentru a ajunge în Bănie – le-a fost dat să cunoască şi o altă mostră de circ politic. De această dată, într-o altă tonalitate. Prezentat drept „cel mai văzut pe sticlă parlamentar doljean”, merit pentru care a şi primit o diplomă de excelenţă, Gelu Vişan a uitat de propria dilemă politică – de deputat fără organizaţie de partid – şi a încercat să pună lucrurile la punct. Cu precizia cu care îşi expune ideile la emisiunile televizate, Vişan s-a separat încă o dată de colegii de partid şi l-a felicitat pe primar pentru alegerea făcută: „Regret acest fapt. Sunt deputat din partea PDL şi mă separ de actul pe care l-au făcut colegii mei în CLM. Rar vorbesc în faţa craiovenilor, iar acum vreau să spun că domnul Tudor Rădulescu e primul om de la care am învăţat politică. Domnul Petre Gigea m-a ajutat enorm în colegiul pe care îl conduc ca deputat, pentru că am citit cărţile lui şi am învăţat de la dânsul. Domnul Marian Lungu a fost consilier, a fost coleg cu mine în Consiliul Judeţean, membru al Comisiei de Urbanism, şi a muncit enorm. Şi nu în ultimul rând, cel pe care îl cunosc direct – domnul Ion Voiculescu – a fost preşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi am muncit enorm împreună”.

Excelenţa, o amintire pentru Bică şi Dascălu

Ca să fie toată scena politică mulţumită, după comunişti, au urmat uneperiştii și democrat-liberalii care şi ei au primit câte o diplomă de excelenţă din partea edilului-şef. Un astfel de titlu i-a fost înmânat lui Gheorghe Bică, unul dintre liderii UNPR Dolj. Punctând şi el la prezentare – fiind anuţat ca „şef al Poliţiei doljene”, funcţie pe care a părăsit-o de ceva timp – Bică a ţinut, la rândul lui, să-i întoarcă bezelele lui Solomon şi să-i amintească, totodată, că îl aşteaptă în partid. „Craiova e viaţa mea, Craiova e sufletul meu, iar domnule primar, dumneavoastră, aţi făcut din Craiova ceea ce nu au făcut mulţi în această ţară. Din această pespectivă şi, având în vedere proiectele noastre viitoare, vă felicit! În acelaşi timp îi felicit şi pe toţi craiovenii că v-au încredinţat mandatul ca să puteţi face aceste lucruri absolut extraordinare. La mulţi ani craioveni, la cât mai multe mandate, domnule primar, şi la cât mai puţini consilieri de genul celor care au părăsit sala”, a fost discursul pur politic al lui Gheorghe Bică. Din partea PDL Dolj, excelenţa i-a revenit deputatului de Dolj, Constantin Dascălu, care a primit, la pachet, şi titulatura de „ bun prieten” al lui Antonie Solomon . Nici social-democraţilor şi nici liberalilor nu le-a fost înmânată o diplomă în amintirea acestei ediţii a Zilelor Craiovei.

Craiovencele noastre de nota 10

Partea luminoasă a evenimentului a constat, totuşi, în decernarea titlurilor de onoare pentru campioanele la scrimă ale României. La performanţa lor s-a adăugat tinereţea şi sinceritatea mesajului cu care sportivele au venit să-i salute pe craioveni. „Mă bucur că anul trecut, după Cupa Mondială de la Paris, am reuşit să îmi mobilizez colegii din Consiliul Local Municipal pentru a conferi titlul de cetăţean de onoare al Craiovei celor patru campioane mondiale la scrimă Ana Maria Brânză, Anca Măroiu, Loredana Iordăchioiu, Simona Alexandru. Atunci, s-a considerat că nu putem organiza o festivitate aparte pentru a le decerna acest titlu şi, iată, soarta le-a rânduit bine pe toate, iar astăzi, într-o atmosferă plină de căldură şi recunoştinţă, de Zilele Craiovei, au primit acest titlu care îi încântă, deopotrivă, pe toţi participanţii la eveniment şi cred că pe toţi românii”, a declarat consilierul municipal PSD, Bianca Predescu, cel care a propus, cu multe luni în urmă, aceste nume ale campioanelor pentru a sta, cu cinste, în rândul personalităţilor oraşului. Şi autorităţile locale au găsit de cuviinţă că, alături de performanţa acestor tinere, nu poate fi pusă nici o altă prestanţă. Un alt titlu de cetăţean de onoare anunţat a fost pentru preşedintele ţării, Traian Băsescu, dacă acesta ar fi acceptat să participe la manifestări.

 

Antonie Solomon, primarul Craiovei:

„Vă miraţi că mă vedeţi, că sunt viu, în carne şi oase în faţa dumneavoastră. Nu am trădat şi nu am murit, însă, uneori, aş vrea să evadez în închisoarea îngerilor pierduţi care, după cum se spune în Vechiul Testament, s-au răzvrătit împotriva Creatorului. Sunt viu şi nu vreau să-mi las mireasa – Craiova – de lângă mine. Nu de alta, dar nici ea nu vrea să încape pe mână unora sau a altora. Ei nu ştiu să iubească, nu că nu ar vrea. Unii încearcă să construiască, alţii nu pot menţine ce se construieşte. Craiovenii merită tot respectul nostru”.

 

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj:

„An de an, pe 26 octombrie, craiovenii de pretutindeni, cu sentimentul apartenenţei la una dintre cele mai importante citadele din ţară, însemnat centru cultural, academic, social şi economic, îşi celebrează continuitatea de secole, consemnată în cărţile de glorie ale istoriei noastre. Apăsaţi poate mai mult ca niciodată de grijile vieţii, azi avem posibilitatea să uităm măcar pentru o zi de neliniştea prezentului şi să încercăm în aceste zile de toamnă, să fim solidari şi să nu ne pierdem speranţa la regăsirea zâmbetului uitat”.

 

Nicolae Giugea, prefectul de Dolj:

„Nu sunt născut în Craiova, dar de 45 de ani locuiesc în Craiova, mai exact în cartierul Craioviţa Nouă. Pe vremea aceea, se numea cartierul 41, iar de la mine de acasă şi până la şcoală era un câmp pustiu. Craiova s-a schimbat mult, dar uneori mie îmi este dor de Craiova de atunci, pentru că, în floarea vieţii, îţi este dor de copilărie. Aici am învăţat, aici am iubit, aici mi-am întemeiat o familie. Indiferent de funcţiile ocupate, m-am mândrit că sunt craiovean şi am spus de fiecare dată că sunt un produs al acestei Oltenii. Cred cu tărie în destinul acestui oraş”.

 

Academicianul Dan Berendei:

Eu mă consider oltean, chiar dacă nu m-am născut aici. M-am simţit toată viaţa legat de olteni şi mărturisesc că urbea aceasta înseamnă pentru mine echilibru și bogăţie. O să spuneţi că, în zilele acestea grele, comparaţia nu se impune. Eu cred, totuşi, în puterea Craiovei de a reveni la splendoarea pe care a avut-o ea chiar şi la începutul veacului trecut. Era una din podoabele României moderne care a ştiut să crească cu propriile forţe. M-a impresionat întotdeauna ospitalitatea oltenească şi, de aceea, mesajul meu este unul pozitiv”.

 

 

2 COMENTARII

  1. Comportamentul vine din educatie,daca ai capatat-o.La fel si bunul simt.Placerea de a comunica este data de cele doua.Cand esti rezultatul experimentelor scolare nefericite si absolvent de ,,Spiru Haret” te comporti ca atare.

  2. cacealmaua vine de la foamea ce s-a instalat in randul acestor consilieri care nu mai stiu sa si respecte colegii si oamenii craiovei pe care ar tr sa -i sustina…sa le fie rusine ca in loc sa ajute ca acest oras sa iese din criza, ei la sedinte se cearta pe ceolan iar de pregatire ca tot a venit vorba nu tr sa mentionam pt ca acesti consilieri nu sunt altceva decat copii celor carora le a fost frica ca si pierd puterile si ca sa nu piarda ciolanul si-au bagat copii pe scaunele incalzite de parinti….este ceva de nedescris , acum solomom se plange ca nu l mai respecta pai dc toti sunt bagati politic si cand nu le mai convine fug unde este cald si bine …a mai venit si timpul lui sa vada ca nu toti pupa fundul primarului, eu dc eram in locul lui ma retrageam pt ca aceasta camapanie pt primarie o sa fie de cea mai joasa speta , o sa vedem din partea lui berceani si lui dinca un circ cum nu s-a mai vazut…asta mic a muscat si el din avutiile unui primar si a vazut ce inseamna sa ciugoli si sa iei spaga si nu mai vrea sa plece:))) ii este necaz ca solomom i a luat locul….astepta alegerile din 2012…circ

Comments are closed.