Cum să-ţi achiţi cumpărăturile din magazin în criptomonedă?

0
798

Valorificarea criptomonedelor a fost unul dintre cele mai grozave lucruri care s-au petrecut în lumea finanţelor în ultimii câţiva ani. Nici nu am putut să ne imaginăm că vom ajungem în perioada în care să avem posibilitate să achităm chiar şi în cel mai simplu supermarket cu Bitcoini. Numărul de obiecte pe care le poţi plăti cu criptomonede este în continuă creştere. La momentul actual, peste 16 mii de centre de afaceri, puncte de vânzare cu amănuntul şi magazine din întreaga lume acceptă Bitcoini şi alte criptomonede. În acest articol vei descoperi cum şi unde poţi să-ţi cheltui criptomonedele în viaţa de zi cu zi făcând chiar şi cele mai simple cumpărături pentru casă.

Prima plată cu Bitcoin

În mai 2010, a avut loc una dintre cele mai faimoase tranzacţii care implică criptomonedele – americanul Laszlo Heinitz a cheltuit 10 mii de bitcoini, cumpărând doar două pizza.

În acea perioadă, 10 mii de bitcoini valorau aproximativ 40 dolari americani. Pe când, la momentul actual, 10 mii de Bitcoini valorează mai mult de 450 de milioane de dolari. Datorită actului său, Heinitz a devenit celebrul nu doar pentru că a făcut prima plată cu o criptomonedă, ci şi că este considerat  un „milionar eşuat”. Data de 22 mai s-a transformat într-o sărbătoare anuală pentru comunitatea criptomonedelor, sub numele de Bitcoin Pizza Day. În această zi, companiile şi proprietarii de criptomonede îşi amintesc de Laszlo Heinitz pe reţelele de socializare şi sărbătoresc această zi cu multă pizza.

Problemele cu care te confrunţi la achitarea cu criptomonede

Bitcoin şi alte criptomonede încearcă să devină un mijloc universal de plată la nivel mondial, concurând cu banii cu care obişnuim să facem cumpărăturile. Însă, totuşi există o serie de obstacole care împiedică acest proces şi îl face dificil. Printre aceste obstacole se numără viteza de procesare şi comisioanele mari în timpul tranzacţiei.

Una dintre primele reţele majore de infrastructură, care a permis clienţilor săi în 2014 să plătească cu Bitcoini pentru achiziţiile acestora. Iar din cauza tranzacţiilor prea lente a stat la baza ruinării companiei. Potrivit Stripe, timpul de procesare a tranzacţiilor la mijlocul anului 2018 a fost aproximativ de o oră, iar uneori înregistrarea plăţilor putea să dureze chiar şi câteva zile. Până la confirmarea tranzacţiei, rata criptomonedei putea suporta schimbări majore, ceea ce a împiedicat utilizatorii să cumpere orice produs pentru Bitcoin.

Un alt motiv, de ce Stripe a ieşit de pe arena forţelor puternice, au fost costurile de tranzacţie cu Bitcoin, care au scăzut considerabil.

Cu toate acestea, creatorii de noi platforme de plată sunt optimişti cu privire la schimbarea situaţiei în acest proces. Aceştia consideră că în timpul apropiat, plăţile criptografice efectuate în Bitcoin, Ethereum sau în alte criptomonede vor putea fi convertite aproape imediat în moneda locală a vânzătorului, ceea ce elimină volatilitatea mare a banilor digitali.

Cum să-ţi cheltui criptomonedele?

În ciuda dificultăţilor de plată, Bitcoinul şi alte criptomonede cuceresc noi teritorii şi din ce în ce mai multe localuri îşi deschid braţele către plata în bani digitali.

Aceste plăţi pot fi efectuate în mai multe moduri:

 

  •           poţi scana codul QR cu un smartphone cu sistemul instalat în criptomoneda necesară;
  •           poţi să transferi fonduri în portofelul specificat de comerciant;
  •           poţi să plăteşti utilizând sisteme de plăţi terţe care acceptă bani digitali.

 

Unde sunt acceptaţi Bitcoinii şi alte criptomonede?

 

Precum am zis mai sus, plăţile în criptomonede devin din ce în ce mai dese, datorită faptului că se măreşte numărul de companii care doresc să implementeze acest sistem de plată.

În renumita clinică de chirurgie plastică din New York, Body Sculpt, clientul nu doar are posibilitate de a plăti cu Bitcoin pentru întreaga gamă de servicii, dar şi primeşte o reducere pentru utilizarea acestui tip de plată.

În două dintre cele mai mari oraşe din Australia, Sydney şi Melbourne, există un număr mare de companii care au devenit prieteni cu Bitcoinul. Acelaşi lucru nu-l putem spune despre Asia (unde doar în 4 oraşe este acceptată plata cu Bitcoin) şi Africa (unde doar în Cape Town poţi găsi 31 de locuri unde se acceptă Bitcoinul).

Unul dintre cele mai populare oraşe europene pentru plăţi în bitcoin este Ljubljana, Slovenia unde există peste 300 de puncte de vânzare care  acceptă criptomonede. Aici există chiar şi un centru comercial numit BTC City

În Slovenia şi Croaţia există peste 530 de locuri unde ai posibilitatea de a achita cu Bitcoin, acestea fiind în mare parte: hoteluri, restaurante şi magazine. În Praga, poţi închiria şi apartamente şi chiar cumpăra bilete la cinema folosind diferite criptomonede. În Republica Cehă, s-a deschis o reţea de unităţi BitcoinCoffee, unde poţi savura o cafea plătită cu Bitcoin. Spre deosebire de această cafenea, livrarea de pizza PizzaForCoins utilizează, pe lângă Bitcoin, mai mult de 50 de criptomonede diferite.

Chiar şi universităţile încearcă să ţină pasul cu vremurile şi noua tehnologie. Acum ai posibilitate de a achita cursurile în Bitcoin în unele instituţii de învăţământ din Germania, Cipru, SUA, Elveţia şi în alte ţări.

Concluzie

Datorită răspândirii criptomonedelor în rândul investitorilor, se măreşte şi numărul de comercianţi care îşi deschid braţele tehnologiei noi. Investeşte chiar acum în una dintre criptomonedele tale preferate împreună cu Immediate Edge şi urmăreşte evoluţia preţului acesteia!