Water Park-ul, cursă contracronometru cu iarna

0
107

Se muncește de zor pe șantierul din Lunca Jiului, acolo unde, în vara viitoare, craiovenii se vor putea distra, în sfârșit, la Water Park. Cu planșele pe masă, urmărind fiecare detaliu, constructorii profită de orice zi cu soare pentru a contura cât mai mult din parcul de distracții. Din iulie și până acum, lucrarea a avansat foarte mult: infrastructura și partea de rezistență a tuturor obiectivelor sunt realizate 100%, iar bazinele sunt pe final, așteptând stratul de vopsea. Deja se vorbește despre aducerea toboganelor care, dacă totul decurge conform planului, ar trebui montate în cursul iernii.

 

Constructorul Delta ACM trage de zor să intre în iarnă cu mare parte din lucrare terminată astfel încât, până la sfârșitul lunii martie a anului viitor, să se pregătească de inaugurare. Șantierul este împânzit de muncitori și mașini și se muncește pe mai multe fronturi în același timp. Cel mai avansat dintre obiective este bazinul olimpic, care a și fost început primul. „Am ajuns cu el la nivel de hidroizolație. Acum trebuie să îi aplicăm și vopseaua exterioară, care este una specială pentru lucrări de acest gen. Probabil vom folosi o nuanță de albastru, tipică unui parc acvatic, dar deocamdată trebuie să terminăm și hidroizolațiile de la celelalte bazine care se găsesc în parc”, a declarat Aurel Goagă, managerul de proiect, concentrat pe harta detaliată a proiectului. Bazinul a fost proiectat să aibă o adâncime de 1,95 de centimetri, fiind recomandat numai persoanelor care știu să înoate.

Lucrările de structură, finalizate 100%

Cele șapte bazine cu valuri și tobogane au fost conectate încă din vară la instalațiile de tratare a apei, iar acum se lucrează la partea de arhitectură. „Suntem 100% gata cu subsolul parcului. Toate aceste bazine pe care le vedeți aici sunt conectate la câte o stație de tratare a apei. Sunt finalizate toate rețelele subterane, de alimentare cu apă și canalizare. De asemenea, este trasă și rețeaua electrică. Am montat și cinci paratrăznete, iar de câteva zile am început să lucrăm și la partea de sistematizare. Ne propusesem să amenajăm plaja de la bazinul olimpic, dar ploile ne-au cam încurcat. Sunt însă în grafic și acum, după ce au venit și bordurile, ne dorim să conturăm o parte din aleile parcului”, a precizat șeful șantierului. Orice etapă care se parcurge pe șantier trebuie să îndeplinească anumite standarde, fiind necesare probe după fiecare în parte.

Ciuperca-bar a răsărit pe șantier

Una dintre atracțiile parcului va fi, cu siguranță, și barul sub formă de ciupercă ale cărui scaune vor fi așezate direct în apă. Acesta a început să prindă contur nu doar pe planșa proiectului, ci și pe șantier. Ciuperca din cărămidă a fost înălțată și își așteaptă acum acoperișul. De o parte și de alta, sunt bazinele în care mai trebuie montate toboganele. În două dintre acestea se vor așeza o caracatiță și un delfin, fiind pregătite pentru copii. În mijlocul parcului, se găsește „Lazy River”, un circuit acvatic cu o lungime de 300 de metri care înconjoară, la rându lui, bazinul cu valuri. ”Toboganele vor veni în luna decembrie, cel mai probabil. Sperăm ca vremea să țină cu noi și să le și montăm, pentru că ele vor veni gata făcute. Numai dacă o să fie ger mare, cu temperaturi mult sub zero grade, nu o să putem munci fiindcă atunci nu se pot face lucrări de sudură ”, a mai declarat Aurel Goagă.

Cupola clădirii se îmbracă în sticlă

Și clădirea care va adăposti bazinele acoperite este avansată. Scheletul din fier vizibil în vară a început să fie îmbrăcat cu înveliș de tip bond. Totodată se intervine și la acoperiș. Cupola clădirii a fost ridicată deja, iar acum se montează plăcile de sticlă care formează iluminatorul incintei acoperite. ”Este o sticlă specială, foarte rezistentă și tratată corespunzător astfel încât să permită intrarea luminii soarelui. Se obține o iluminare naturală în interior, dar în același timp nu favorizează producerea efectului de seră”, a menționat șeful de șantier Aurel Goagă. La subsolul clădirii este o adevărată uzină care pune în mișcare sistemul de bazine de sus. Proiectul prevede și două tobogane care vor ieși afară din clădire și care vor fi incluse într-un sistem combinat de tuburi și sticlă.

Betonul amprentat, o estetică aparte

Parcul de distracții va fi dotat cu 250 de dușuri care vor fi amplasate în 15 zone. Conform proiectului, toate bazinele vor fi înconjurate de șezlonguri și umbreluțe. ”La primăvară, vom turna betonul amprentat care va fi diferit de la o zonă la alta a parcului și care va fi în diferite nuanțe și modele. Într-o parte va fi mahon, în alta – piatră de râu sau un alt model”, a mai spus șeful de șantier. Tot în cadrul complexului vor fi și trei terenuri de sport care sunt amplasate lângă bazinul olimpic. Toate sunt amenajate pe nisip și se vor putea juca partide concomitente de volei, tenis și fotbal. Terenurile beneficiază și de o mini-rețea de nocturnă, care a fost instalată deja. Ultima dată, în întregul complex, se vor face lucrările peisagistice, se va monta gazonul și se vor aduce arbori ornamentali.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU