Copiii aflaţi în grija Asociaţiei “Vasiliada”, iniţiaţi în domeniul antreprenorial

0
335

Asociaţia Vasiliada participă alături de Fundaţia ”Copii în Dificultate” Bucureşti, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională –  Argeş şi Şcoala Gimnazială nr. 1 Voluntari jud. Ilfov, la implementarea proiectului „Să sprijinim elevii să înveţe experimentând – program pentru pregătirea elevilor şi dobândirea competenţelor cheie care să le asigure succesul şcolar şi participarea viitoare pe piaţa muncii”.

În judeţul Dolj, activităţile proiectului se desfăşoară în cadrul a 3 centre sociale din Craiova, Lipovu şi Filiaşi. În cadrul acestor centre, 150 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 16 ani beneficiază de servicii socio-educative, precum: servicii de educaţie remedială, terapie ocupaţională, consiliere psihologică, orientare şcolară, dar şi consiliere pentru părinţii copiilor în vederea dezvoltării unei relaţii armonioase între copii şi părinţii acestora. Copiii cu risc de abandon şcolar din Craiova, Filiaşi şi Lipovu sunt ajutaţi de Asociaţia Vasiliada să îşi îmbunatăţească rezultatele şcolare şi să îşi dezvolte abilităţile pentru o viaţă independentă din punct de vedere social. “Una dintre activităţile importante ale proiectului este organizarea de întâlniri între elevi şi reprezentanţi ai mediului antreprenorial în scopul de a pregăti elevii pentru integrarea viitoare pe piaţa muncii, de a cunoaşte îndeaproape anumite meserii şi de a-şi dezvolta spiritul antreprenorial”, a declarat Elena Stănulică, coordonator judeţean în cadrul proiectului.

În vizită la fabrici de pâine şi cherestea

Astfel, în perioada 23-25 septembrie a.c., copiii din cadrul celor trei Centre Sociale au mers în vizită la o fabrică de pâine din Filiaşi şi una din Craiova, dar şi la o fabrică de cherestea din comuna Cerăt. La Fabrica de cherestea din comuna Cerăt, copiilor le-au fost prezentate etapele de fabricare a lemnului, pornind de la platforma de depozitare, când intră în producţie, fiind secţionat cu utilaje speciale parcurgând diverse etape de uscare şi finisare, până ajunge în starea de produs final (panouri din lemn masiv folosit la fabricarea mobilei). De asemenea, în cadrul acestor vizite, copiii au înteles importanţa lucrului în echipă, planificarea timpului, gestionarea modului de a gasi o piaţă de desfacere profitabilă şi valorificarea produselor realizate. Elevii din clasele a V-a şi a VI-a de la Centrul „Sfântul Nicolae” din Filiaşi au vizitat o fabrică de pâine din localitate, unde elevii au asistat la un întreg proces tehnologic complex de producere a pâinii, au aflat ce utilaje şi ce materiale se folosesc pentru fabricarea pâinii. Elevii au putut vedea recipientul unde se prepară maiaua şi cum se frământă aluatul în malaxoare, cuptoarele de capacitate mare unde este coaptă pâinea, la temperaturi foarte mari şi modul în care aceasta este depozitată. Şi copiii beneficiari ai Centrului social pentru copii „Aripi de Lumină” din Craiova au avut în această săptămână parte de momente speciale la Fabrica de Pâine Veropan din Craiova, unde coordonatorul unuia dintre punctele de lucru, ing. Cătălin Ionescu, le-a enumerat câteva dintre secretele unei pâini gustoase. După ce au aflat cum este frământată pâinea într-un cuptor de mari dimensiuni, copiii au pus întrebări, dornici să cunoască detalii cât mai multe despre modul în care se desfăşoară activitatea într-o fabrică de pâine. Activitatea s-a bucurat de sprijinul şi de sprijinul voluntarei Evelina Mazilu, care s-a bucurat să fie alături de micuţi în această vizită interesantă. Cele două activităţi s-au încheiat cu degustarea unor specialităţi de pâine şi a altor produse de panificaţie.

 

Proiectul „Să sprijinim elevii să înveţe experimentând – program pentru pregătirea elevilor şi dobândirea competenţelor cheie care să le asigure succesul şcolar şi participarea viitoare pe piaţa muncii” este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 şi este implementat pe o perioadă de 14 luni.