Consiliul Judeţean Dolj investeşte în salvarea de vieţi / 13 milioane de euro pentru Urgenţă şi Cardiologie intervenţională

0
1112

Modernizarea şi extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe, dar şi construirea de la zero a unui Centru de chirurgie cardiovasculară sunt două investiţii care, cu siguranţă, vor da o şansă în plus celor câteva zeci de mii de bolnavi ce trec pragul Spitalului Judeţean din Craiova. Ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a prezentat detaliile legate de ridicarea celor două obiective în care se vor investi nu mai puţin de 13 milioane de euro. Craiova ar urma, astfel, să se claseze în primele trei departamente de urgenţă din ţară şi, după o lungă aşteptare, la Spitalul Judeţean se vor efectua şi intervenţii pe cord deschis.

   

Investiţia de modernizare şi extindere a Unităţii de Primiri Urgenţe va costa şapte milioane de euro, lucrările urmând să se desfăşoare pe parcursul a doi ani. Suprafaţa destinată acordării asistenţei medicale de urgenţă ar urma să crească de la 800 de metri pătraţi, cât are în prezent, la aproape 3.600 de metri pătraţi. În ceea ce priveşte construirea compartimentului de cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară, acesta va răspunde unei necesităţi majore a întregii regiuni Oltenia, servind o populaţie de peste 2 milioane de locuitori, luând în calcul faptul că între Timişoara şi Bucureşti nu mai există niciun alt spital care să ofere aceste servicii.

„Dorinţa noastră a fost să facem o unitate de primiri-urgenţe modernă, întrucât ceea ce aveam la spital nu mai corespunde. În acest moment, ne pregătim să facem o Urgenţă de aproape 3.600 de metri pătraţi. Această clădire va fi cât actualul Aeroport din Craiova. Vă spunem cu mândrie, desigur, că au mai fost şi alte investiţii de acest gen în ţară – modernizări, cosmetizări –, dar acum, pentru prima dată, o autoritate publică locală, ia totul în mâini şi construieşte de la zero o nouă Unitate de Primiri-Urgenţe. Iar semnalele pe care le-am primit de la colegii noştri de la Spitalul de Urgenţă au fost că această investiţie este binevenită. După Floreasca, după Târgu Mureş, Craiova va fi între primele în ceea ce priveşte această zonă de Primiri-Urgenţe”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Lucrările vor demara anul viitor

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat, ieri, că doreşte ca lucrările să înceapă chiar în primăvara anului viitor. Potrivit proiectului, Unitatea de Primiri Urgenţe va avea subsol, parter şi două etaje. La ultimul etaj va funcţiona un bloc operator, care va fi legat printr-o pasarelă direct de ATI, iar prin cealaltă pasarelă va fi legat centrul de cardiologie direct de spital.

„Mai avem mandat până în 2016 şi ne dorim ca aceste două mari investiţii să fie făcute obligatoriu. Din aceste punct de vedere punem la bătaie toţi banii CJ, având în vedere faptul că fondurile europene care vor veni de la anul până în 2020 au un grad foarte mare de probabilitate. Nu ştim care va fi caietul de sarcini, nu ştim ce putem face cu ele. Timpul se duce şi oamenii au nevoie în fiecare zi de servicii medicale, aşa că nu mai aşteptăm, ne canalizăm pe aceste obiective. Modernizarea şi extinderea UPU va dura în jur de doi ani, cealaltă investiţie doar un an. Ne dorim să punem pe SEAP toate licitaţiile, ca ulterior, pe parcursul acestei ierni, să participe cei interesaţi. Sumele sunt foarte mari, este posibil să vină constructori din toată ţara, însă la primăvară ne dorim să înceapă această lucrare”, a mai spus Ion Prioteasa.

Sprijin din partea UMF Craiova

La întâlnirea de ieri a participat şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie, prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, care a declarat că se vor depune toate eforturile necesare pentru formarea medicilor de care spitalele din Craiova au nevoie. De altfel, rolul principal al Universităţii în cadrul acestui proiect este tocmai acela de a pregăti chirurgi care să opereze pe inimă.

„Este un proiect ambiţios, de mare amploare, un proiect de care nu numai Craiova avea nevoie, ci întreaga zonă a Olteniei. Pe lângă modernizarea Urgenţei, acest centru de cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară, sperăm noi, va rezolva în cea mai mare parte suferinţa bolnavilor cardiaci. Poate la fel ca şi investiţia materială,  poate mai dificilă, este pregătirea resursei umane. Dar cu certitudine ne vom implica în formarea tinerilor noştri şi vreau să spun că avem studenţi şi rezidenţi capabili să practice această specialitate de vârf. Am contactat deja colegii noştri din ţară şi am avut discuţii cu rectorii universităţilor de medicină şi farmacie din centrele de tradiţie. Am toată disponibilitatea acestora de a ne sprijini în formare tinerilor noştri rezidenţi, dar şi de a ne ajuta cu cadre didactice deja formate, care să vină şi să lucreze în aceste două obiective. Pot să vă asigur că vom contribui cu toate forţele la formarea medicilor de care Craiova are nevoie”, a spus prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova.

Urgenţa Spitalului Judeţean, una dintre cele mai aglomerate din ţară

La rândul său, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, conf. univ. dr. Florin Petrescu, a precizat că investiţiile anunţate ieri  vor rezolva două din marile probleme ale unităţii sanitare. În plus, în aceste condiţii, spitalul va încerca să obţină categoria I A, ceea ce ar putea aduce un plus şi la capitolul buget, dar şi la performanţă.

„Numărul de solicitări în Unitatea de Primiri Urgenţe de la noi este foarte mare, printre primele două la nivel naţional. Am constatat că trebuie să facem ceva pentru a aduce acest sector la standarde. De aici a pornit adresarea noastră către Consiliul Judeţean de unde am avut în permanenţă susţinere. Am prezentat situaţia şi tot saff-ul Consiliului Judeţean a considerat că este o propunere optimă. Mai mult decât atât, la un moment dat s-a mers pe unificarea centrului de cardiologie cu Spitalul Judeţean, pentru că o unitate sanitară atât de mare nu poate să funcţioneze fără un centru de cardiologie. După preluarea acestuia am constatat că avem iarăşi o problemă. Aceasta se numea chirurgia cardiovasculară şi cardiologia intervenţională pentru că aceste lucruri nu funcţionează în centrul nostru. Am cerut o nouă investiţie Consiliului Judeţean şi am găsit toată deschiderea”, a explicat conf. univ. dr. Florin Petrescu.

„Constituirea unor centre de excelenţă este absolut obligatorie”

În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă sunt trataţi anual circa 165.000 de bolnavi, această unitate depăşind cu mult aria de adresabilitate a judeţului, devenind un spital regional, în care Unitatea de Primiri Urgenţe trebuie să facă faţă unei aflux de peste 135.000 de cazuri anual.

„Supraaglomerarea departamentelor de urgenţă este o realitate în toată lumea. Este evident că trendul este acela de creştere a numărului pacienţilor în departamentele de urgenţă, cu cât acestea oferă un standard de asistenţă medicală mai înalt. Prin urmare constituirea unor centre de excelenţă este absolut obligatorie. Acolo se concentrează resursele, experienţa, competenţa care pot să fie menţinute cu un volum mare de pacienţi şi o complexitate deosebită a cazurilor”, a afirmat dr. Luciana Rotaru, medic-şef SMURD Dolj.

Investiţiile ar putea aduce un buget mai mare pentru Spitalul Judeţean

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan, a explicat că toate aceste investiţii au loc şi în contextul în care construirea unui spital regional nou, la Craiova, pare, mai degrabă, să fie o perspectivă îndepărtată.

„Cu toate plusurile şi minusurile acestui spital trebuie să spunem că am luat hotărârea de a investi în această unitate medicală pentru că nu există posibilitatea de construire a unui nou spital. Dacă am fi ştiut că într-un an, doi, trei ar fi existat această posibilitate, am fi aşteptat ca acest spital să se ridice. Problemele legate de sănătate sunt foarte importante şi nu putem să fim indiferenţi la asemenea lucruri. Vreau să fac o scurtă radiografie a ceea ce înseamnă Spitalul Judeţean: peste 50.000 de metri pătraţi construiţi, 3.500 de angajaţi, un buget de 2.000 de miliarde, toate specializările acoperite, cu excepţia câtorva pe care încercăm să le acoperim în aceşti ani, astfel încât spitalul să treacă de la gradul II la gradul I şi să primească câteva sute de miliarde în plus”, a declarat Cristinel Iovan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj.