Până la 24 de salarii pentru cei disponibilizaţi prin concedieri colective iniţiate de Ministerul Sănătăţii

0
287

Dacă Ministerul Sănătăţii va iniţia acte normative de concediere colectivă, angajatorul va acorda salariaţilor daţi afară între cinci şi 24 de salarii brute lunare, în funcţie de vechimea în muncă, arată un proiect al ministerului privind Contractul colectiv de muncă.

Contractul prevede, printre altele, că în cazul în care Ministerul Sănătăţii va iniţia acte normative de concediere colectivă, angajatorul va acorda salariaţilor concediaţi compensaţii băneşti, după cum urmează: pentru vechime 0-5 ani, angajatorii vor plăti cinci salarii brute lunare; pentru vechime între 5 şi 10 ani, angajatorul va plăti 12 salarii brute lunare, iar pentru vechime peste 10 ani, angajatorii vor plăti 24 de salarii brute lunare.

Totodată, în situaţia în care unitatea îşi reia activitatea într-o perioadă de până la nouă luni de la data închiderii sau angajatorul este obligat de specificul activităţii să-şi extindă activitatea în aceeaşi perioadă de nouă luni de la data de la care s-a dispus concedierea, salariaţii concediaţi au dreptul de a fi reangajaţi pe aceleaşi locuri de muncă pe care le-au ocupat anterior, la cerere, fără examen sau concurs ori perioadă de probă, arată proiectul.

Acelaşi proiect prevede că, în domeniile de activitate unde sarcinile ce revin unor posturi ai căror titulari lipsesc temporar din unitate nu pot fi amânate şi nici nu pot fi redistribuite, pentru realizarea acestora se vor putea folosi alţi salariaţi din unitate care să realizeze sarcinile respective în afara programului lor normal de lucru.

În perioadele în care titularii de posturi lipsesc, se va utiliza angajarea prin cumul, în limita fondurilor care se disponibilizează prin absenţa persoanelor titulare. (MEDIAFAX)