Spitalele doljene, în bătaia focului

0
342

La doi ani de la producerea celei mai mari tragedii din sistemul sanitar românesc, incendiul de la Maternitatea Giuleşti din Capitală, spitalele din Dolj depun încă eforturi pentru a le oferi pacienţilor siguranţa de care au nevoie. Chiar dacă s-au făcut paşi importanţi în prevenirea incendiilor, riscuri există şi astăzi pentru majoritatea unităţilor sanitare. 

A fost nevoie ca şase nou-născuţi să moară şi alţi cinci să rămână cu arsuri grave pe suprafaţa corpului în incendiul de la maternitate pentru ca autorităţile să se trezească la realitate. Deloc sigure, multe dintre spitale erau la momentul producerii tragediei adevărate bombe cu ceas. Nici acum situaţia nu este grozavă, chiar dacă, cu paşi mărunţi, lucrurile par să se mai schimbe. Reguli simple, ignorate ani de-a rândul, au început măcar să fie luate în calcul. Bineînţeles, mai greu este când vine vorba să fie şi aplicate. Evenimentul care a zguduit din temelii sistemul sanitar rămâne totuşi un punct de cotitură. Reprezentanţii spitalelor au învăţat cel puţin că este important să acorde mai multă atenţie în asigurarea unor mijloace de stingere a incendiilor şi în acest au alocat sume de bani.

Stingătoare de incendiu achiziţionate la Spitalul Judeţean din Craiova

Mai presus de toate însă infrastructura spitalicească ar avea nevoie de ajustări importante. Clădirile unităţilor sanitare, multe dintre ele cu o vechime de peste 40 de ani, se pot alinia cu greu regulilor actuale de prevenire a incendiilor. Din punct de vedere funcţional, şi la Spitalul Judeţean din Craiova există astfel de neajunsuri. Chiar dacă s-au deschis mai multe căi de acces, nu toate regulile pot fi respectate, un exemplu în acest sens fiind acela al ieşirilor de urgenţă.

În schimb, unitatea sanitară stă bine la capitolul stingătoare de incendiu. În momentul de faţă, spitalul a achiziţionat mai multe astfel de stingătoare cu care angajaţii sunt pregătiţi să acţioneze dacă va fi nevoie. Ultima dată s-a întâmplat în urmă cu câteva săptămâni, când un mic incendiu de vegetaţie se putea transforma într-o catastrofă.

„Ne-au fost aprobate fonduri şi am acoperit întreaga gamă de stingătoare vechi cu cele noi. La începutul lunii august au fost achiziţionate 71 de astfel de bucăţi. Cele vechi pot fi folosite şi ele. Conducerea spitalului a înţeles că prevenirea incendiilor este un factor de urgenţă, pentru că mai ales în perioadele cu caniculă pericolul este destul de mare. De altfel, ne-am confruntat în ultima perioadă cu începuturi de incendiu în exteriorul spitalului. S-au aruncat ţigări în zona de vegetaţie care este uscată. Echipa de intervenţie a reuşit să stingă incendiul din faşă”, a declarat Valentin Ghiţă, inspector pentru situaţii de urgenţă în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Probleme cu locurile de parcare

De mai mult timp, reprezentanţii unităţii sanitare caută o rezolvare şi pentru problema asigurării accesului autospecialelor de pompieri în curtea spitalului în orice moment al zilei. În cazul unui eventual incendiu aceştia ar întâmpina dificultăţi reale din cauza maşinilor parcate pe mai toate căile de acces către clădirea unităţii sanitare. Iar problemele nu se opresc aici. În momentul în care lucrările de renovare a policlinicii au fost demarate, una din parcările spitalului a devenit şantier. Pentru a restricţiona accesul, au fost introduse taloane de parcare, însă în continuare aglomeraţia din jurul spitalului le dă bătăi de cap celor care sunt responsabili cu prevenirea incendiilor. De altfel, nici nu este de mirare, ţinând cont de numărul foarte mare al pacienţilor, dar şi al aparţinătorilor care zilnic intră pe poarta spitalului.

„Este o problemă pe care încercăm să o rezolvăm prin introducerea unor taloane, dar în momentul de faţă sunt şi lucrările care se execută în curtea policlinicii. S-a mai deschis o parcare, dar nici aceea nu face faţă traficului. Sunt 600 de locuri de parcare, în timp ce zilnic intră pe poarta spitalului, poate numai în tura întâi, peste 3.000 de persoane”, a mai spus inspectorul pentru situaţii de urgenţă din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.