Pachetul minim de servicii medicale ar putea fi adoptat până în martie 2012

0
323

Guvernul intenţionează să adopte pachetul minim de servicii publice de sănătate până la finalul lunii martie a anului viitor, pentru a se elimina discrepanţele între beneficiile obţinute de unii dintre asiguraţi în raport cu alţii în baza aceluiaşi procent din venituri cotizat la fondul de sănătate.

Premierul Emi Boc a afirmat că “reforma în sănătate îşi propune până în decembrie 2011 finalizarea proiectului, a pachetului minimal de servicii medicale şi adoptarea lui până la sfârşitul lui martie 2012, ce va însemna, practic, o mutaţie radicală în sistemul de sănătate din România”.

“Pachetul minimal de servicii medicale ne va spune foarte exact şi clar fiecăruia dintre noi ce acoperă contribuţia de 5,5% pe care o plătim astăzi la sănătate, pentru că pentru unii, astăzi, în România, 5,5% poate însemna raiul medical, li se dă absolut orice, de la cea mai sofisticată operaţie până la orice tratament, în timp ce pentru alţii nu există nici măcar faşă în spital sau leucoplast”, a mai spus Boc.

În şedinţa de guvern de miercuri, şeful Executivului a dispus ministrului Sănătăţii, Ladislau Ritli, să pregătească proiectul taxei clawback pentru producătorii de medicamente, pentru a fi adoptat în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare.

În acest context, premierul a menţionat că specialiştii vor stabili dacă va fi o taxă clawback sau taxă payback.

De asemenea, Ritli trebuie să emită, tot până la şedinţa de săptămâna viitoare, un ordin de ministru pentru impunerea medicamentelor generice pe lista compensatelor. (AGERPRES)