”Studiul privind angajabilitatea și mobilitatea forței de muncă în regiunea transfrontalieră, în domeniul juridic”

0
691

Baroul Dolj (în calitate de beneficiar) și Baroul Vidin (în calitate de partener) implementează în perioada 05.04.2017 – 04.10.2018 proiectul ”Cross-Border Partnership for Training and Labour mobility in the Juridical field”, Cod proiect 16.4.2.023, Cod sistem ROBG-162.

Studiul privind angajabilitatea și mobilitatea forței de muncă în regiunea transfrontalieră, în domeniul juridic” a fost realizat în cadrul Activității nr. 6 a proiectului “Cross-Border Partnership for Training and Labour mobility in the Juridical field”, selectat în cadrul Programului INTERREG V-A România-Bulgaria, program finanțat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională, Axa Prioritară 4 „O regiune calificată și inclusivă“.

Un obiectiv esențial al studiului a fost acela de a identifica nevoile și ariile de angajabilitate, dar și condițiile în care membrii grupului țintă al proiectului (studenții și absolvenții de studii superioare), vor putea deveni mai mobili în cadrul regiunii transfrontaliere.

Un al doilea obiectiv principal al cercetării noastre a fost acela de a identifica nevoia posibililor angajatori (societăți comerciale, instituțiile administrației publice etc.) de personal cu studii juridice, dar și nevoia de dezvoltare continuă a actualilor și viitorilor angajați.

Pentru a îndeplini aceste obiective, echipe de experţi din cadrul Baroului Dolj, România și Baroului Vidin, Bulgaria, au efectuat un studiu amplu, în oglindă, pe ambele maluri ale Dunării, în judeţul Dolj şi regiunea Vidin, folosind metode cantitative şi calitative. În cadrul acestei cercetări, au fost colectate și analizate informații teoretice și empirice, urmând ca acestea să fie folosite ca bază de date primară pentru cele două Centre Juridice Transfrontaliere, dar și pentru fundamentarea unei ”strategii comune privind angajabilitatea și mobilitatea forței de muncă în regiunea transfroontalieră, în domeniul juridic”.

Deoarece am ales ca obiective principale studierea angajabilității și mobilității forței de muncă în regiunea transfrontalieră, cu precădere în domeniul juridic, am considerat oportună efectuarea unei cercetări cantitative: ancheta sociologică prin aplicarea chestionarului. A altă metodă folosită va fi cea a analizei documentelor sociale: înscrisuri şi statistici oficiale precum şi studii efectuate de instituţii din România şi din Bulgaria, în scopul comparării şi validării datelor culese prin chestionar.

În județul Dolj și Regiunea Vidin, s-a optat pentru aplicarea a două chestionare:

  • un chestionar a fost aplicat persoanelor fizice, cetățeni români și bulgari, studenți sau absolvenți de studii superioare juridice, pentru identificarea nevoilor, ariilor de angajabilitate și condițiilor în care aceștia vor putea deveni mai mobili în cadrul regiunii transfrontaliere. Au fost aplicate 353 de chestionare în județul Dolj și 170 de chestionare în regiunea Vidin.
  • un alt chestionar a fost aplicat persoanelor juridice din județul Dolj și regiunea Vidin, angajatori de personal cu studii superioare, pentru identificarea nevoii de personal cu studii juridice, dar și a nevoii de dezvoltare continuă a actualilor și viitorilor angajați. Au fost aplicate 104 chestionare în rândul persoanelor juridice din județul Dolj și 62 de chestionare în rândul persoanelor juridice din regiunea Vidin.

În urma analizei rezultatelor obținute din cercetările aplicate în județul Dolj și regiunea Vidin în rândul studenților specializării ”drept” și practicienilor în domeniul juridic, observăm o reticență a acestora în ceea ce privește potențiala emigrare, astfel, un procent de 47.59% dintre respondenții români au apreciat ca având o probabilitate ”mică” și ”foarte mică” de emigrare pe termen scurt și mediu, în timp ce 27.2% au precizat că nu au nicio probabilitate de emigrare, iar 50% dintre respondenții bulgari au apreciat ca având o probabilitate ”mică” și ”foarte mică” de emigrare pe termen scurt și mediu, în timp ce 28.82% au precizat că nu estimează nicio probabilitate de emigrare. Doar 1.13% din respondenții doljeni erau siguri că vor emigra și 1.18% dintre cei bulgari, un procent de 1.13% dintre români și 3.53% dintre bulgari considerau că au foarte mare probabilitate de emigrare, 3.97% dintre doljeni și 6.47% dintre rezidenții regiunii Vidin apreciau ca având mare probabilitate de emigare și 10.76% dintre persoanele din România, respectiv 9.41% dintre persoanele din Bulgaria apreciau o probabilitate medie de emigrare.

Pentru doljeni se constată că cel mai mare interes pentru o potențială emigrare îl prezintă statele din Europa Occidentală, țările regăsite în proximitatea României nesuscitând interes ridicat respondenților. Mai mult, pentru respondeții români, Bulgaria, respectiv regiunea Vidin, s-au regăsit la foarte puțini respondenți ca primă opțiune pentru emigrare. Respondenții bulgari, fiind întrebați despre gradul de interes pe care îl prezintă diverse regiuni ca potențiale zone pentru emigrare, se observă că cel mai mare interes îl au pentru statele membre din Uniunea Europeană, urmate de cele din Europa Occidentală. Cu toate acestea, persoanele intervievate în Vidin, fiind rugate să opteze în ordinea preferințelor între un grup de state și regiuni în ipoteza în care li s-ar ivi situația ofertei unui loc de muncă cu condiții de salarizare și facilități similare, au optat în număr relativ mare pentru județul Dolj și alte regiuni din România ca primă opțiune. Astfel se observă un interes mai ridicat pentru emigrare spre Dolj, respectiv România, din partea respondenților bulgari, față de interesul relativ scăzut pe care îl au românii pentru o potențială emigrare în regiunea Vidin, respectiv Bulgaria.