László Borbély: Adăugăm mediul de afaceri din România pe lista susținătorilor dezvoltării durabile

0
189

Recent, la București, a avut loc o dezbatere pe tema implementării obiectivelor Agendei 2030 privind dezvoltarea durabilă, la care au participat reprezentanți ai Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă și oameni de afaceri din România.

În cadrul reuniunii, consilierul de stat László Borbély, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, a prezentat proiectul de revizuire a Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă. Au fost abordate, cu acest prilej, mai multe teme de interes pentru mediul de afaceri din România, precum raționalizarea exploatării resurselor, sustenabilitatea modelelor de business și dezvoltare pe termen lung, investițiile corporațiilor în comunitate prin modele de responsabilitate socială a companiilor (CSR) și multe altele.

Trebuie să înțelegem că mediul de afaceri este, până la urmă, coloana vertebrală a economiei. Această realitate presupune în egală măsură beneficii și responsabilități. Vrem să ajungem într-o situație de echilibru, de tip win-win, în care atât societatea cât și business-urile să câștige. Pentru aceasta, trebuie să investim timp, resurse și efort în dezvoltarea noastră durabilă. Profitul este, până la urmă, direct proporțional cu stabilitatea și dezvoltarea sustenabilă a comunității care îl produce. Am încredere că, în urma acestui eveniment, mesajul care s-a reținut este că am reușit să adăugăm mediul de afaceri din România pe lista susținătorilor obiectivelor Agendei 2030 privind dezvoltarea durabilă”, a subliniat László Borbély.

Prezent la eveniment, Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, a declarat că este esențială schimbarea de mentalitate la orice nivel, iar strategiile sectoriale ar trebui să fie înglobate în Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă. ”Este important ca obiectivele mediului de afaceri să se regăsească în obiectivele Strategiei Naționale. Trebuie să avem echilibru în reglementare, astfel încât să asigurăm o dezvoltare curată pentru viitor, dar să nu pierdem din competitivitate”, a afirmat ministrul Oprea.

La conferința organizată astăzi de Guvernul României au luat parte 64 de participanți ai organizațiilor reprezentative ale mediului de afaceri din România.

Reprezentanții guvernului le-au mulțumit participanților pentru ideile precise și realizabile pe care le-au prezentat, urmând ca fiecare dintre acestea să fie analizată în vederea integrării în Strategia de dezvoltare revizuită.