Pagube însemnate produse de fenomenele meteorologice periculoase în Dolj, în primele 6 luni

0
179

Comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, col. Constantin Florea, a prezentat, în cadrul conferinţei de presă susţinută marţi, bilanţul activităţilor desfăşurate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Dolj pe primele şase luni ale acestui an. Cea mai gravă problemă a fost îngheţul târziu din luna aprilie, care a produs pagube de peste 370.000 lei.

conferinta„În perioada 1 ianuarie – 30 iunie s-au desfăşurat 11 şedinţe, iar principalele aspecte de pe ordinea de zi au vizat stabilirea măsurilor necesare pentru prevenirea şi limitarea/înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, informarea privind verificarea stării tehnice şi funcţionale a construcţiilor cu rol de apărare împotriva inundaţiilor şi stadiul măsurilor stabilite şi prezentarea Planului de activităţi al Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) pentru anul 2017. Principalele măsuri stabilite în cadrul şedinţelor au fost adoptate prin 2 Hotărâri ale C.J.S.U. şi au constat în suspendarea cursurilor şcolare pentru unităţile de învâţământ preuniversitar din judeţul Dolj în intervalul 09.01. – 10.01.2017, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile şi aprobarea intervenţiei Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova pentru deszăpezirea unor sectoare de drumuri judeţene”, a spus col. Constantin Florea, comandantul ISU Dolj. Pe parcursul primelor şase luni ale acestui an, după cum a mai precizat comandantul ISU Dolj, au fost emise 168 de atenţionări/avertizări hidrometeorologice, din care 134 au fost atenţionări meteorologice (128 cod galben, 5 cod portocaliu şi un cod roşu), 8 atenţionări hidrologice cod galben şi 26 informări meteorologice. „În vederea pregătirii şi organizării corespunzătoare a intervenţiei a fost activată Grupa Operativă la nivel judeţean, a cărei activitate a fost coordonată de domnul prefect şi condusă de ofiţeri cu funcţii de comandă din ISU Dolj. În plus, comisia mixtă constituită prin Ordinul Prefectului nr. 67 din 10.03.2017 a constatat pagubele produse de fenomenele meteorologice periculoase (căderi masive de zăpadă) în luna ianuarie în comuna Amărăştii de Jos. Conform Raportului întocmit de comisie s-a constatat că a fost afectată o suprafaţă de 3.600 mp folie solar, iar paguba valorică estimată a fost de 10.920 lei. În intervalul 04.05 – 17.05.2017 comisia constituită prin Ordinul Prefectului nr.107 din 02.05.2017 a realizat evaluarea fizică şi valorică a pagubelor produse de fenomenele meteorologice periculoase (temperaturi extreme – îngheţuri târzii) produse în judeţul Dolj în perioada 22 – 24.04.2017. Conform Raportului de sinteză, comisia s-a deplasat în localităţile Orodel, Unirea, Segarcea, Daneţi, Amărăştii de Jos, Dăbuleni, Murgaşi, Argetoaia, Breasta, Mîrşani, Siliştea Crucii şi Gherceşti şi a constatat că a fost afectată suprafaţa de 594,57 ha culturi agricole. Procentul de calamitare a culturilor de porumb, rapiţă, legume solar, viţă de vie, căpşuni şi pomi fructiferi a fost între 30% şi 90%, iar pagubele valorice au fost estimate la 372.880,4 lei”, a mai precizat col. Constantin Florea.

pompieriÎn plus, având în vedere Programul principalelor acţiuni ale Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Apelor şi Pădurilor pentru anul 2017, în perioada 20.03 – 20.04.2017 s-a desfăşurat acţiunea de verificare a modului cum au fost salubrizate cursurile de apă, întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi, la activitate participând reprezentanţi ai CJSU, SGA Dolj, Gărzii Forestiere şi ISU Dolj. Au fost verificate 29 de localităţi, fiind dispuse măsurile necesare şi stabilite termene şi responsabilităţi pentru deficienţele constatate.

***

Comandantul ISU Dolj a mai anunţat că, în prezent, în subunităţile Inspectoratului execută stagiul de practică un număr de 12 studenţi ai Facultăţii de Pompieri, respectiv 5 studenţi de anul I, 4 de anul II şi 3 studenţi de anul III. De asemenea 3 studenţi ai Academiei Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” Sibiu execută stagiul de practică în cadrul ISU Dolj, la Compartimentul Financiar.