Organigramele, subiect fierbinte în CLM Craiova

0
359

Schimbarea organigramei Primăriei Craiova a ridicat discuţii în plenul CLM, de joi. Consilierii municipali ai opoziţiei au fost cei care au criticat autorităţile locale pentru faptul că schimbă prea des componenţa aparatului administrativ. Aleşii PDL au mers până acolo încât au susţinut faptul că aceste schimbări în statul de funcţii nu sunt altceva decât un instrument prin care se controlează politic serviciile şi regiile din subordinea Primăriei Craiova. Viceprimarul Cristina Calangiu a dat asigurări că, dincolo de speculaţiile politice, schimbările în organigrame sunt dictate de lege.

Consilierul municipal PDL Dan Cherciu a fost ironic şi a comparat frecvenţa cu care se pun pe ordinea de zi propunerile de schimbare a organigramei şi statutului de funcţii a Primăriei Craiova cu cotele apelor Dunării. „Fac această intervenție pentru că nu e mai mult de o lună sau două de când o stimată colegă de la PNL îmi atrăgea atenția că noi suntem foarte consecvenți cu aceste organigrame. Într-adevăr, se modifică de parcă ar fi cotele apelor Dunării. Adică de când a intrat în funcțiune acest nou consiliu eu am pierdut șirul modificării organigramelor. Am acuzat și susțin în continuare că eu am senzația că asta este unul din instrumentele prin care se controlează politic componența serviciilor publice aflate în subordinea primăriei”, a spus acesta.

Consilierii PDL au criticat revenirile pe organigrame

Colegul său de partid, consilierul municipal Dan Daşoveanu a folosit acelaşi stil plastic şi a comparat desele reveniri asupra organigramelor cu punctul „întrebările şi interpelările”, care se regăseşte pe ordinea de zi a fiecărei şedinţe ordinare. „Eu aş propune ca acest proiect privind organigrama şi statutul de funcţii să fie prezent în fiecare lună, ca şi întrebările şi interpelările. Este a treia oară în şase luni de zile. Să se hotărască odată, aşa în fiecare lună se vine cu un nou proiect de hotărâre? Suntem puţin la limita ridicolului şi cădem în penibil cam în fiecare lună”, a spus acesta, referindu-se la organigrama SC Pieţe şi Târguri SRL. „E foarte bine că creşte numărul de angajaţi, dar părerea mea este că înseamnă şi o sfidare la adresa membrilor CLM”.

Calangiu: „Modificările au un motiv obiectiv”

Viceprimarul Craiovei, Cristina Calangiu, le-a replicat consilierilor că schimbările în organigrama Primăriei Craiova nu ţin de factorul politic. Calangiu a explicat apoi că revenirile pe care autorităţile le-au făcut asupra schemei de personal au fost impuse de lege şi au fost făcute în aşa fel încât să nu fie dat afară nici un angajat. „Îmi pare rău că am revenit la declarații politice și atunci mă simt obligată să răspund tot cu o declarație politică. Nu este vorba în nici un caz de vreun instrument de presiune, ci un motiv obiectiv este cel care determină această nouă modificare a organigramei. Această modificare de organigramă trebuia făcută pentru a respecta legea, dacă următorul pas va fi acesta este un mare pas pentru toată lumea şi pentru buna funcţionare a instituţiilor”, a declarat viceprimarul Calangiu.

Angajări „unu la unu”

Potrivit lui Calangiu, următoarea măsură care se va lua la nivelul Primăriei Craiova va fi cea de angajare „unu la unu”, întrucât este nevoie de personal mai mult în administraţie. „Eu cred că numai cine nu are legătură cu Primăria și cu viața reală nu știe ce înseamnă asta. Vă dau un exemplu simplu: la Serviciul de Creşe şi Grădiniţe trebuia să plece şapte asistenţi ca să poţi să angajezi o bucătăreasă fără care nu poţi să îţi desfăşori activitatea pentru că nu îţi dă DSP-ul autorizaţie. S-au creat nişte încurcături îngrozitoare cu acest „şapte la unu” care a fost luat aşa, la global, fără să se mai gândească cineva că sunt anumite instituţii, şi mai ales cele de sănătate, în care nu se poate funcţiona aşa”.

În şedinţa CLM de joi au fost modificate, prin vot, organigramele şi statutul de funcţii ale SC Pieţe şi Târguri SRL Craiova şi SC Salubritate SRL, Sport Club Municipal Craiova, Căminul pentru Persoane Vârstnice, Teatrul Liric „Elena Teodorini”, Filarmonica „Oltenia” şi Casa de Cultură „Traian Demetrescu”. Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Craiova a devenit Direcţia de Evidenţă a Persoanelor, din subordinea Primăriei Craiova.