AJOFM Dolj: În judeţ oferta de locuri de muncă vacante este scăzută

0
475

Potrivit conducerii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, rata somajului, în primul semestru al anului 2012, a înregistrat un trend descrescător, atingând valoarea maximă în luna ianuarie 2012, respectiv 8.84%, şi valoarea minimă de 8.08%, în luna iunie 2012, când s-a înregistrat o valoare de 8.09%. “Unul ditre motivele care au dus la scăderea ratei şomajului a fost încadrarea în muncă. De la începutul anului şi până în prezent s-au încadrat în muncă 6.424 de persoane”, a afirmat, ieri, la şedinţa Colegiului prefectural, directorul adjunct al AJOFM Dolj, Ionuţ Nica. Acesta a precizat că evoluţia forţei de muncă a judeţului a fost influenţată, în general, de aceeaşi factori care au afectat şi afectează întreaga viaţă economico-socială a tării, precum scăderea nivelului de pregătire şi calificare a personalului muncitor, trecerea la o nouă structură de relaţii economice bazate pe sistemul de piaţă libera şi concurenţiala, dar şi de “o eficienţă şi o productivitate a muncii, încă insuficiente. Ionuţ Nica mai spune că piaţa forţei de muncă din judeţul Dolj, prin prisma locurilor de muncă vacante disponibile comunicate de agenţii economici, este concentrată în municipiul Craiova, atât ca număr, cât şi ca diversitate a meseriilor. “Pentru restul judeţului, oferta de locuri de muncă vacante este scazută, adică sunt mai puţine locuri de muncă şi într-o gamă redusă de profesii şi meserii”, a precizat acesta.

          Cât despre cursurile de formare profesională, reprezentantul AJOFM Dolj a comunicat că acestea sunt organizate pe diverse meserii, cerute de piaţă. “În primul semestru al anul 2012, au urmat cursuri de formare profesionala 1.002 persoane, cuprinse în 57 de cursuri de formare profesională”, a menţionat Ionuţ Nica.

Adeverinţe de venit minim garantat doar pentru cei care justifică solicitarea

Directorul adjunct al AJOFM Dolj a mai spus că Agenţia urmăreşte facilitarea integrării pe piaţa muncii a şomerilor tineri şi a şomerilor de lungă durată, atragerea şi menţinerea unui număr mai mare de persoane pe piaţa muncii, inclusiv în zonele rurale, însă se confruntă cu un alt fenomen, pentru care s-au luat toate măsurile legale de diminuare a acestuia: “eliberarea de adeverinţe solicitanţilor de venit minim garantat, conform Legii 416/2001 numai persoanelor care justifică o asemenea formă de protecţie socială”.

Potrivit lui Ionuţ Nica, în luna septembrie a acestui an, AJOFM Dolj va organiza “Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi”. “Trebuie menţionat faptul că instituţia noastră, deşi utilizează câteva instrumente specifice, nu crează locuri de muncă, ea nu se poate substitui mediului economic în vederea creşterii gradului de ocupare a forţei de muncă, dar depune toate eforturile în vederea depistării acestora şi a plasării forţei de muncă existente”, a subliniat directorul adjunct al AJOFM Dol.