Atentat în Isere: Autorul prezumtiv era supravegheat

0
87

O persoană a fost asasinată, decapitată şi Parchetul antiterorist din Paris a deschis o anchetă”, a declarat Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne, care s-a deplasat imediat la locul atentatului. „Identitatea criminalului este în curs de precizare”, a mai spus ministrul francez de Interne, menţionând că „persoana făcea obiectul unei fişe S, din 2006, pentru radicalism, fişă care nu a mai fost înnoită în 2008. Nu avea cazier judiciar”. Individul îşi avea rezidenţa în regiunea lyoneză, la Saint Priest. Ministrul de Interne a mai precizat că legătura cu mişcarea salafistă exista, dar prezumtivul făptaş nu era cunoscut pentru legături cu actori terorişti.

Atentatul s-a petrecut, ieri dimineaţă, în Isere, într-o uzină a grupului de gaze industriale Air Product. Acest grup american, cu baza în Pennsylvania, creat în 1940, are peste 21.000 de angajaţi în lume, cu o cifră de afaceri de 10,4 miliarde de dolari în 50 de ţări. Produce gaze pentru numeroase sectoare de activitate (industrie, sănătate, cercetare). În Franţa, Air Product, al cărui sediu este în regiunea pariziană, la Aubervillers, posedă trei uzine de producere a gazului, între care cea de la Saint-Quentin Fallavier, lângă Lyon, unde a avut loc atentatul. Peste 400 de angajaţi muncesc pe acest site. Alături de peste 1.000 de uzine din Franţa, site-ul Saint Quentin este clasa Seveso, rang ridicat de risc. Air Product este un mare rival al grupului francez Air Liquide „cel mai mare furnizor de hidrogen şi heliu din lume”, liderul mondial al aprovizionării pieţelor cu materiale pentru semiconductori, hidrogen pentru rafinare, etc.

Preşedintele Francois Hollande, aflat la Bruxelles, s-a înapoiat de urgenţă în ţară şi a declarat că a fost vorba de un atact terorist. La rândul său, premierul Manuel Valls, aflat în America de Sud, a declarat că îşi scurtează vizita.